1. simya değersiz metalleri altına çevirme uğraşı değildir.

    simya; kimya, metalurji, fizik, tıp, astroloji, semiotik, mistisizm, spiritüalizm ve sanat'ı bünyesinde barındıran ve günümüz modern bilimlerinin başlangıç noktasıdır.

    diğer adı alşimi olan simya, (arapça'daki "alkheemee" kelimesinden gelir ve ingilizce'ye "alchemy" olarak geçmiştir.

    dünya üzerinde 2500 yıldır uğraşıldığı bilinen simya ve simyagerler hakkındaki genel görüş sözde bilimadamı (pseudo-scientist) ya da şarlatan oldukları yönündedir.

    özellikle orta çağ'da bazı şarlatanlar olduğunu kabul etmekle beraber çoğu simyager entelektüel akademisyenler ve önemli bilim adamlarıdır. mesela, newton ve robert boyle'un simyacı olduğu bilinmektedir.

    günümüzde dahi var olan ve bilim adına çalıştığını söyleyen türlü şarlatanların kötü niyetine kurban olan simya, günümüz biliminin başlangıç aşamalarını temsil eder.

    simyagerlerin bilinen en önemli hedefi bütün hastalıkları iyileştirecek ve hayatı sonsuz biçimde uzatacak "pancea" (ölümsüzlük iksiri) yaratmaya çalışmasıdır.

    orta çağ'dan sonra avrupalı simyagerler, ölümsüzlük iksiri yaratılmasında kullanılacak efsanevi bir madde olan "felsefe taşı"nın (philosopher's stone) bulunması için büyük çaba sarfettiler.

    simyagerler, yüzyıllar boyunca büyük saygınlık gördüler ve destek aldılar. bu saygınlık ve desteğin nedeni ne hedefleri (pancea) ne de çevreye hakim olan mistik ve felsefi görüşlerdi. saygınlık ve desteğin nedeni zamanlarının kimya endüstrisine yaptıkları katkılardı. bu katkılar arasında barutun keşfi, madenlerin test ve rafine edilmesi, metaller üzerindeki çalışmalar, mürekkep, kozmetik, boya üretimi, deri boyanması, seramik ve cam üretimi, likör ve esans üretimi vb. sayılabilir.

mesaj gönder