• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (7.75)
imkansızın şarkısı - haruki murakami
bir yolculuk sırasında beatles'ın "norwegian wood" adlı parçasını duyan kahramanımız 37 yaşındadır ve bu parça onu tokyo'da geçirdiği üniversite yıllarına götürecektir. en yakın arkadaşının intihar edişi, geçen zamanın ardından onun kız arkadaşıyla yakınlaşması, araya giren zorunlu ayrılık ve yeni bir kız arkadaş. "imkânsızın şarkısı" yalın, çarpıcı ve sıcak bir aşk hikâyesini anlatıyor. yazarı haruki murakami japon edebiyatının aykırı, ama en çok okunan yazarı. japon geleneklerinin dışında geliştirdiği üslubuyla adından çok söz ettiren murakami'yi dünyaya tanıtan roman "imkânsızın şarkısı".

1968-1970 yılları arasında geçen olaylar, o günün toplumsal gerçeklerini de satırlara taşıyor. ama romanın odağında bu toplumsal olaylar değil üçlü bir aşk var. gençliğin rüzgârıyla hareketlenen "imkânsızın şarkısı"nı ölümle erken karşılaşan gençlerin hayatı yönlendiriyor. hiçbir şeyin önem taşımadığı, amaçsızlığın ağır bastığı, özgür seksin kol gezdiği bir öğrenci hayatı... ama diğer yanda da yoğun duygular var... imkânsız aşklar, imkânsız şarkılar söyleten. hemen hemen her japon gencinin okuduğu roman anayurdu dışında da çok kişi tarafından sahipleniliyor.
  1. bir türlü sevip sevmediğime karar veremediğim kitap. zaman zaman beyaz dizi okuyormuş hissine kapılsam da dönemin de, anın da ruhunun çok başarıyla anlatıldığını düşünüyorum.

    sakin, dingin bir kitap. tokyo'da sıradan bir üniversite öğrencisinin günlük hayatına tanık oluyorsunuz. çok kısa bir kitap değil, harala gürele olaylar da olmuyor ama nasıl oluyorsa epey akıcı da bir eser.

    hikayenin geneline yayılmış ölüler, ölümün hayata dahil olduğunu naifçe anlatıyor. bu kadar çok ölüm olmasına rağmen kitap karanlık değil, belki biraz melankolik ve biraz hüzünlü.

    çok fazla sevişiliyor, daha doğrusu herkes herkesle bir sevişiyor. ayrıntılı erotik tasvirler bol bol. çok çok fazla içki tüketiliyor. bu abartının, özellikle bir şey anlatmaya çalıştığını düşünmüyorum. belki kitabı daha geniş bir kitle için cazip kılmak adına yapılmıştır diye düşünmekteyim.

    okuduğum ilk murakami romanıydı. beklentimi de epey yüksek tutmuş olacağım ki çok beklediğimi bulamadım. daha tipik bir murakami kitabı okuyacağım şimdi, yazarla ilgili genel bir fikir sahibi olabilmek için. önerilere de açığım.

    notcuk: kitapla aynı ismi taşıyan bir de uyarlama film varmış, fakat hakkında çok da olumlu şeyler duymadım. trailer

mesaj gönder