1. 1960’lı yıllarda ismet inönü tarafından yapılan “chp ortanın soludur” minvalinde bir açıklama türk siyasetinin en büyük yanlış tanımlaması oldu. chp’liler bu açıklamadan sonra kendilerini ciddi ciddi solcu sanmaya başlarken, adalet partisi de bunu kullanıp “ortanın solu moskova’nın yolu” vb. açıklamalarla ülkedeki diğer kesimin temsilciliğini üstlendi.

    şimdi esas sorun şu;

    chp seçmeninin yüzde 60-70’i ulusalcı-kemalist insanlardan oluşuyor. bu kesimdeki yer yer ırkçılığa kayan milliyetçilik türkiye’de başka hiçbir oluşumda görülemeyecek oranda yüksek. mesela mhp seçmeninin önemli bir kısmı muhafazakar anadolu insanıdır. bu insanlar kürtlerden hoşlanmasa da nefret etmez. çünkü arada din bağı vardır. ancak seküler ulusalcı-kemalist kesim bu din bağını da geri plana attığı için kürtlerden, araplardan neredeyse nefret eder. (tabi burada bahsettiğim kürtler özerklik isteyen, kürtçe konuşmak isteyen, kürtçe eğitim görmek isteyen, kürt halkının yıllarca ezildiğini savunan, ben türk değil kürdüm diyen kürtler)

    ermeniler için durum daha da fena. neticede atatürk “ermenilerin bu feyizli ülkede hiçbir hakkı yoktur” demiş. ulusalcı-kemalist kesim için bu yeterli. zaten akp-chp-mhp’nin üzerinde mutabakata vardığı nadir konulardan biri “ermeni olayları”. bırakın “ermeni soykırımı” vardır demeyi, 1915’te ermenilere haksızlık yapıldı deseniz bile “vatansız piç” ilan ediliyorsunuz. “asıl soykırımı ermeniler yaptı”, “hocalı’yı niye konuşmuyorsun?” gibi cümleler de beraberinde geliyor tabii. (bu arada ben 1915’te ermenilere haksızlık edildiğini, çok acı olaylar yaşandığını kabul etsem de soykırım tanımlamasına katılmıyorum. ama ermeni soykırımı vardır diyene de saygı duyarım)

    chp seçmeninin %30’luk kesimi aleviler. bu insanlarda milliyetçilik-ırkçılık çok nadirdir. türk-kürt farketmeksizin alevi haklarını savunurlar.

    geriye kalan %10’luk kesim de gerçek solcular. bu insanlar milliyetçilik duygularını törpülemişlerdir. daha evrensel değerleri savunurlar. anti-militarist yaklaşım, azınlık hakları, feminizme kayan kadın hakları, amerika karşıtlığı vs. (bazıları duygularında samimidir. bazıları şekilcidir, sosyal medya solcusudur)

    chp yıllardır bu hatalı tanımlamayı çözemedi. ulusalcı-kemalist kesim kendini türk solunun temsilcisi sandığı için solculuk normlarını da kendilerinin belirleyeceğini düşünüyor. algoritmaları basittir;

    -atatürk eleştirilemez.
    -kürt mü? bölücülük yapmayın, siz aslında türksünüz. ne mutlu türküm diyene!
    -1915? asıl soykırımcı ermeniler.
    -kürtçe mi? öyle bir dil yok.
    -starbucks’ta toplanıp devrim yapıyoruz!
    -akp ne yaparsa yapsın kötüdür.
    -akp seçmeni hem koyun hem çomar.
    -hdp=pkk

    eğri cetvelden doğru çizgi çıkmayacağı gibi bu algoritmadan da düzgün solcu çıkmaz.

    canan hanım da bu hatalı tanımlamanın kurbanlarından biri olmuş. canan kaftancıoğlu’nun söylemlerini tasvip ediyor muyum? hayır. birçoğuna da katılmıyorum. ama kendini sol bir parti olarak tanımlayan chp’de bu tarz insanların, düşüncelerin ortaya çıkışının normal karşılanması gerektiğini düşünüyorum.

    yok eğer bunlara karşıysanız sosyal demokratız falan diye zırvalamayın. akp iktidarı sizden 5 kat daha demokrattır. (buradan akp iktidarına demokrat dediğim anlamını çıkaran ilk 5 kişiye halk tv üyelik paketi hediye)

mesaj gönder