• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (7.80)
dabba - ritesh batra
yanlış ulaştırılan bir sefer tası ila singh'ten, saajan thomas'a ulaşınca bu yanlışlık iki insanı biraraya getirir ve aralarında hayali bir ilişki başlar. kadın, gizemli karşı tarafa yemekler pişirerek onunla iletişim kurmaktadır. sefertasının içine koydukları notlarla yazışmaktadırlar. bu notlarda hayalgüçlerini o kadar zorlarlar ki adeta gerçek hayattan koparlar.
  1. hintçe özgün ismi: dabba, ingilizce ismi: the lunchbox, türkçe ismi: sefer tası

    hint sinema yapımcısı ritesh batra'nın yazdığı ve yönettiği romantik drama filmidir. film, hindistan merkezlidir ama bollywood yapımı değildir. çok uluslu film stüdyolarının ortak çalışmasıdır. ilk gösterimi 2013 mayısında düzenlenen 66. cannes uluslar arası film festivalinde yapılmıştır.

    filmin hikâyesi hindistan'ın kalabalık şehirlerinden bombay'da geçmekte. dabba, hint lisanında "sefer tası" anlamına geliyor. kadınların evde yaptıkları sıcak yemekleri öğle yemeği için eşlerinin iş yerlerine taşıyan ve akşamları boş kutuları eve geri getiren geleneksel bir sefer tası dağıtım sistemi var. içerisinde aracılık işini yapan yüzlerce dağıtıcı işletme ve dağıtımı yapılan milyonlarca sefer tası barındıran bu sistem, neredeyse kusursuz bir şekilde yıllar boyunca sürdürülmüş düzenli bir sirkülasyona sahip. fakat, bu işi yapan dağıtıcılardan biri, adreslerden ikisini birbirine karıştırır. aracının yaptığı bu adres hatası, mutsuz bir evlilik yaşayan ila ile eşini kaybettik sonra yalnız bir hayat sürmekte olan saajan'in arasında bir mektup arkadaşlığının başlamasına vesile olur. biri genç bir ev kadını olarak, diğeri ise artık emeklilik yaşına gelmiş bir memur olarak monoton hayatlar yaşayan bu iki insan, tavsiye alış-verişi ile birbirlerinin hayatlarına dokunacaklardır.

    sıcak ve samimî diyaloglarıyla, kâh hüzünlendiren, kâh tebessüm ettiren sahneleriyle insanı ve insan ilişkilerini ön plana koyan dabba, aynı zamanda harcanan emeğin maddiyattan ziyade manevî boyutta olduğu izlenesi bir sinema yapıtıdır.

mesaj gönder