• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.99)
12 angry men - sidney lumet
genç bir adam babasını öldürme suçuyla yargılanmaktadır.12 tane jüri tartışmak için bir odada toplanırlar.bu jürilerden 11 tanesi çocuğun suçlu olduğunu söyler ama 8. jüri(henry fonda) suçsuz olduğunu söyler.diğer jüriler ona kararını değiştirmesinde ısrar etmektedir ama tartışmadan kararını değiştirmeyecektir çünkü boş yere masum bir çocuğu ölüme göndermek istememektedir.sadece bir odada geçen ve sadece konuşma üzerine yapılmış ve klasikler arasına girmiş sidney lumet in başyapıtı, sinema tarihinin en önemli filmleri arasında gösterilmektedir.


  1. ölmeden önce mutlaka izlenilmesi gereken filmlerden..

    bir konu hakkında hemen yargıda bulunulmaması gerektiğini anlatan kusursuz bir film.
  2. yurttaş kane ile hemen hemen aynı zamanlarda izlediğim, filmlerin siyah beyaz olduğu zamanlarda da ne kadar harika işler ortaya konulduğunun en güzel ispatlarından olan muhteşem eser. hem mahkeme salonundakiler ya da jürilerden herhangi birisi kadar canınız sıkılmadan izliyorsunuz hem de filmdeki herhangi bir karakter kadar siz de kafa yoruyorsunuz. kendine çeken bir yanı olmasının yanı sıra sıkıcılıktan da bir hayli uzak. zamanın cast ajansı ya da kalifiye oyuncu eksikliğinden kaynaklanabilecek bazık aksaklıklar göze çarpabilir. maddi yetersizliklerden kaynaklandığını düşündüğüm bu durumu zaten günümüzle kıyaslamak pek bir abes olur. hadi aynı sahneyi 83 farklı açıdan çekelim durumu yok ama işin güzel yanı gerek de yok gibi duruyor.
  3. tek mekan filmleri içerisinde mükemmel bir yere sahiptir gerek kurgusallığı gerekse oyunculukları bakımından. sigara , öfke , ikiyüzlülük ne ararsan vardır klasik bir hukuk sistemi eleştirisidir bence.
  4. ayrıca filmde hiç kimsenin adı söylenmiyor.(filmin sonunda yaşlı dayının henry fonda'nın adını sorması hariç)
  5. çekildiği yıllar göz önüne alındığında zamanın çok ötesinde bir olmuş diyebiliriz. oyunculuklar başarılı, mesaj başarılı. bugün bile hala konuşuyorsak ( ki o yıllarda yılda yüzlerce film yapılıyordu) değerini tartışmak anlamsızdır.
  6. filmi izlemeden önce klasik bir günümüz insanı gibi siyah-beyaz filmlere karşı bir ön yargı içindeydim; ancak bu filmi izlememle çok şey kaçırdığımı fark ettim. özellikle hukuka ilgisi olan herkesin izlemesi gereken kült bir film.
  7. 1957 yapımı siyah-beyaz ve tek mekanda geçen bir film olmasına rağmen, asla sıkmayan ve bittiğinde keyifle başından ayrıldığın filmdir.
  8. başlangıçtaki mahkeme salonunu saymazsak tek mekanda çekilip siyah beyaz olmasına rağmen bir solukta izlenecek kaliteli bir film.
    ayrıca, henry fonda abimizin bir hafiye titizliği ile olayı çözümleme süreci şahaneydi.
  9. bu filmi gece ışıkları kapatıp sandalyemi bilgisayarın önüne çekip izledim. bunu kasıtlı yapmadım fakat bu şekilde kendimi 13. jüri gibi hissettim. onlar terledikçe ben de terledim, sıcak bastı, onlar yaktıkça ben de sigara yaktım, oylamalara katıldım, karar vermeye çalıştım. film bittiğinde ise gerçekten yorulmuştum. neden bilmiyorum ama beni fazlasıyla içine çeken bir filmdi.
  10. şehir tiyatrolarında on iki öfkeli adam ismiyle sahnelenmektedir. hem filmi hemde tiyatrosu mutlaka izlenmeli...