• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.08)
1984 - george orwell
george orwell'in kült kitabı bin dokuz yüz seksen dört, yazarın geleceğe ilişkin bir kâbus senaryosudur. bireyselliğin yok edildiği, zihnin kontrol altına alındığı, insanların makineleşmiş kitlelere dönüştürüldüğü totaliter bir dünya düzeni, romanda inanılmaz bir hayal gücüyle, en ince ayrıntısına kadar kurgulanmıştır. geçmişte ve günümüzde dünya sahnesinde tezgâhlanan oyunlar düşünüldüğünde, ütopik olduğu kadar gerçekçi bir romandır bin dokuz yüz seksen dört. güncelliğini hiçbir zaman yitirmeyen bir başyapıttır; yalnızca yarına değil, bugüne de ilişkin bir uyarı çığlığıdır.


  1. okunması gereken ve ufuk açan bir kitap. düşüncelere ve büyük resmi görmeye katkısı büyük. yazarın hayal gücüne ve kalemine hayran kalmamak elde değil.
  2. 2+2=5.
    norma
  3. iyi bir sosyalizm eleştirisi içerir. mutlaka okunması gereken kitaplar listesinde başa oynar.
  4. kitaptaki evrenin şu an gerçekleşmesi imkansız gibi görülerek içimize su serpen ama bazı yerlerinde günümüzü andıran olaylarıyla da ürpeten distopya kitabı. distopya konulu kitaplarda başı çeker.
  5. sadece sosyalizm değil, kapitalizm eleştirisi de içerir. hatta yorumu bir adım öteye taşırsak, eleştirilen şey salt sosyalizm değil, stalin'in anladığı sosyalizmdir. aynı şey "animal farm" için de geçerlidir. kapitalistler orwell'in hiç arzu etmediği biçimde propaganda aracı olarak kullanmıştır bu kitapları.

    can yayınları'ndan basılan 1984 ve animal farm'ın önsözünde bu duruma açıklık getirilmektedir.
  6. okurken gerim gerim gerildiğim kitap. bir de kitaptaki çoğu şey inanılmaz derecede tanıdık gelince korkudan bir kaç gece kabus görmüştüm. ama muhteşem bir kitap, herkes mutlaka okumalı.
  7. içinde çifdüşün, yenisöylem gibi yaratıcı ama korkutucu fikirler barındırır.

    çiftdüşün iki zıt düşünceyi aynı anda kabul etme denilebilir. savaş barıştır, cehalet erdemdir, özgürlük köleliktir gibi.

    yenisöylem daha tehlikelidir. dilin sınırlandırılması demektir. dil sınırlandığı zaman düşünceler de sınırlanacaktır. isyan, başkaldırı, devrim kelimeleri olmasaydı bunlar nasıl düşünürdük? nasıl bir korku imparatorluğuna son verebilirdik? nasıl eyleme geçebilirdik?

    bunlar dışında içerisinde oligarşik kolektivizmin teori ve pratiği adında bir kitaptan sayfalar vardır. kitap içinde kitap.
    zgrkk
  8. kanımca yazılan en iyi distopyadır, işkence sahneleri, işlemediği suçu işkence sebebiyle kabul eden mahkumlar, parti ve hakim ideolojinin dışına çıkmanın düşünce suçu sayıldığı, günümüzden çokta uzakta aranmaması gereken eser. ayrıca, kitabın devamı niteliğinde gygorgy dalos 1985 adlı bir eser yazmıştır.

    en dikkat çekici karakter goldstein dir, bu karakter orwell ın devletin veya hakim ideolojinin her zaman bir düşmanlıktan faydalanması gerektiğini yansıtmıştır...

    bu eseri okuyanlara tavsiyem
    george orwell - hayvan çiftliği
    huxley-cesur yeni dünya
    ray bradbury - fahrenheit 451
    kitaplarını da okuyun...
  9. bu tip kitapları okudukça hep günümüzü görüyorum. muhtemelen benden 20 yıl önce bu kitabı okuyup kendi gününü gören de olmuştur. çünkü büyük birader iktidarlardan bağımsız bir varlık bence. iktidarlar sadece kendi yorumlarını katarak nüans değiştiriyorlar.