• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.08)
1984 - george orwell
george orwell'in kült kitabı bin dokuz yüz seksen dört, yazarın geleceğe ilişkin bir kâbus senaryosudur. bireyselliğin yok edildiği, zihnin kontrol altına alındığı, insanların makineleşmiş kitlelere dönüştürüldüğü totaliter bir dünya düzeni, romanda inanılmaz bir hayal gücüyle, en ince ayrıntısına kadar kurgulanmıştır. geçmişte ve günümüzde dünya sahnesinde tezgâhlanan oyunlar düşünüldüğünde, ütopik olduğu kadar gerçekçi bir romandır bin dokuz yüz seksen dört. güncelliğini hiçbir zaman yitirmeyen bir başyapıttır; yalnızca yarına değil, bugüne de ilişkin bir uyarı çığlığıdır.


  1. orwell görse ayakta alkışlardı!

    "her şeyi mutlak kontrolü altında tutmak isteyen bir iktidarın anlatıldığı bu romanda, “hakikat” düzenli olarak eğilip bükülüyor, gerçeğin ne olduğu iktidarın politikalarına göre değişebiliyordu.

    bir gün “iyi” denilen başka bir gün “kötü” oluyor, bir gün “düşman” ilan edilen, öteki gün “dost”a dönüşebiliyordu."

    http://www.yurtgazetesi.com.tr/kose-yazilari/orwell-gorse-ayakta-alkislardi-h9625.html
    mutlu
  2. Bu kitabı daha erken okumuş olmayı isterdim; ama öyle bir zamanda okudum ki... kitap, 1940'lı yıllarda yazılmış olmasına rağmen günümüze dair birçok durumu açıklar nitelikte. Oldukça etkileyici...

    George Orwell, İngiliz edebiyatçılarından. 46 yıllık ömrüne, dünyaca bilinen iki baş yapıt ve daha birçok eser bırakmış. Maddi açıdan kötü dönemler geçirmiş; sokakta yatmış, kimsesizler evinde kalmış... Bu zor yılların etkisiyle vereme yakalanmış. Hayvan Çiftliği ile ünlenmiş, para kazanmaya başlamış; fakat tüm bunlar sağlığına kavuşmasını -ne yazık ki- sağlayamamış.

    Kitabın, Sosyalizm karşıtı olduğu söylenir; ancak -bana kalırsa- bunu söyleyip bırakmamak gerekir. Yazarın inandığı fikrin, uygulama sırasında geçirdiği değişim onu hayal kırıklığına itmiş, umutsuzlaştırmıştır. Karamsar, kötümser; fakat ileri görüşlü bir adam. Yaptığı eleştiriler, kurmacadaki başarısı dahi onu birkaç adım birden öne çıkarıyor. Üstelik üslubu da bir başka... Kitabı okumaya başladığınızda kendi kendinize "Evet," diyorsunuz, "bu farklı bir kitap.".

    Altı çizilecek daha bir dolu satır vardı da ben, okumaya dalıp kaçırmışım gibi geliyor. Gözüme çarpan kısımları hemen aşağıya ekledim. Dingin bir döneminizde okuyunuz efendim...

    Kitaptan bolca alıntıya (görsel olarak) ulaşmak için: George Orwell, "1984"