• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (6.00)
20,000 leagues under the sea - stuart patton
jules vernenin romanının ilk uyarlaması, 1916 abd yapımı.


  1. sinema tarihinde bir kaç ilki barındıran bir film: denizler altında yirmi bin fersah'ın ilk uzun metrajlı uyarlaması ve sinema tarihinin ilk bilim kurgusu - ilk yirmi bin fersah george melies tarafından çekilmiş ama kısa metraj. gerçi ne kadar bilim kurgu olduğu tartışılır çünkü verne'in yazdığı pek çok şey kısa denilebilecek zamanda gerçekleşti. denizaltları ve tüplü dalış teknolojisi verne zamanında bile mevcutmuş. filmle ilgili başka bir ilk, sinema tarihindeki ilk su altı çekimleri bu filmde. bu çekimleri de su geçirmez kameralarla değil denizin altına sarkıttıkları aynalı borulu düzeneklerle yapmışlar. yaratıcı çözüm bi yerde.

    filmin en büyük kusuru bence izleyiciye pek alan bırakmaması. her detay uzun uzun anlatılmış arayazılarla. izleyiciyi yormayacak bir yol tutturulmuş. bunun yanında su altı çekimleri de gereğinden uzun. e tabi ilk olunca biraz gözünü çıkarmışlar. su altı çekimlerinin yönetmenliğini filmin yönetmeni değil teknolojiyi bulan iki kardeş yapmış. haliyle bu sahnelerde sanatsal bir nüans yakalamak pek mümkün olmuyor. anlaşılıyor ki bu yenilik izleyiciyi salona çekmek için kullanılmış.

    yine de iyi sahneler yok değil. filmin sonundaki flashback benim en çok hoşuma giden kısım oldu. ama final ne yazık ki hüsran derecede aceleye gelmiş.

    son not romanla filmin bağı üzerine. film esasında verne'in mysterious island kitabından da parçalar içeriyor. kaptan nemo sonraki yıllarda gelen uyarlamaların aksine avrupalı değil orijinalinde olduğu gibi hint olarak resmedilmiş. ancak kaptanın ne karizmasından ne de kompleks kişiliğinden iz bulmak mümkün.
  2. bir cok ilklerin filmi olabilir ama ilk bilim kurgu olmadigina eminim. le voyage dans la lune - georges méliès filmi 1902 yapimidir ve yine bir jules verne uyarlamasi olarak ilk bilim kurgu kabul edilir diye biliyorum. uzun/kisa, sesli/sessiz, renkli/renksiz diye bir siniflandirma yapildiysa is degisir.