1. bu ordunun darbe yapacağına inananlar varsa kendilerine acil şifalar diliyorum.

    ayrıca ordu eliyle darbenin bir işe yaradığı nerede görülmüş? siyasal islam'ı iktidara taşıyan 80 darbesi değil miydi? bugün darbe olsun, yarınki ilk seçimde yine akp tipi bir parti iktidara gelir. en az 20 senelik de mağduriyet çıkarmış olarak.

    edit: oha lan yaptılar!

    tamam yine de haklı sayılırım, cemaatçileri ordudan saymamak lazım nitekim.
  2. akp yahut rte tarafından maksatlıca çıkarılan ve yayılan iddiadır.

    evet, geçmişteki darbelere ve muhtıralara bakarsak, günümüzde bir tsk darbesinin şartları fazlasıyla oluşmuştur. menederes döneminde yaşananlardan çok daha fazlası yaşanıyor.

    ama ne darbe yapabilecek bir ordu kaldı halihazırda, ne olur da birileri darbe yaparsa memleketi emanet edebilecekleri asker sempatizanı elitist, fularlı kadrolar mevcut, ne de vatandaş artık darbeye eskisi gibi bakıyor. insanların ağzı yeterince yandı, toplum belleği bu konudan zaten yeterince muzdarip.

    bu imkansızlıkta bile darbe söylentileri nasıl çıkıyor? ben varsayımımı aktarayım efendim; gündemin fazlasıyla çalkalandığı, iktidarın kendi içinde üstü kapalı mücadelelere giriştiği, bir sürü yöneticinin meşruiyetinin sorgulandığı bir dönemde akp'ye karizmasını(ne karizmaysa artık... ama var işte tav olan) ve otoritesini yeniden kazandıracak en iyi yöntem, başarısız bir darbe girişimi olurdu.

    tsk içinden seçilmiş ve hükümet tarafından özel olarak görevlendirilmiş birkaç subay önce basına huzursuzluk beyanatları verir, iktidardan bir iki isimle restleşir, sonra meclise yakın bir yerlerde tank yütürüp beştepe'nin üstünde f-16 uçurur. rte ve hükümet 'çok sağlam' durur tabii bu girişim karşısında, 'vatan, millet, milli irade' nutukları atar birileri çıkıp, hemen akabinde de bu seçilmiş subayların karşısına bir de seçilmiş demokrasi yanlısı subaylar yerleştirilir. darbe girişimcisi subayların halk gözünde karizması çizilir bir güzel, sonra rte çıkar ve azametli bir gövde gösterisi yapar, özal'ın yaptığı gibi bir orgenerali görevden alır.

    bastırılmış bir darbe girişiminin ardından da haftalarca her yerde yandaş medya aracılığıyla bol dirayetli, bol cesaretli, bol duruşlu manşetler atılır. rte bir ulusa sesleniş konuşması yapar, milleti gazlar, davutoğlu da çıkıp "oylarınıza, iradenize sahip çıktık, demokrasiyi koruduk" der bir yerlerde.

    bu olay da hatırlarda "paralel yapının ordu içindeki gizli eliyle giriştiği bir darbenin iktidarın duruşu sayesinde başarısız olması" olarak kalır. al sana birkaç yıl daha yemelik paşalar gibi yönetme meşruiyeti. kimseye anlatamazsın derdini "bunlar kendileri tezgâhladılar bu işi" diye.
  3. bi garip haller var yine.. amerika üç şehirden vatandaşlarını çağırıyor.. (adana, muğla ve izmir) sonrasında gece gece f-16'lar uçuşuyor.. (eskişehir ve istanbul ağırlıklı) diğer ülkelerden bile öğretmenlik adına burada vatandaşı olanlar dahil ülkeyi terk edin mesajı yayınlanıyor.. (danimarka, almanya vs.) bi gariplik var..

    aynı gün erdoğan amerika'ya gidiyor.. bir hafta önceki peş peşe patlayan bombalar zaten unutuldu yine.. nevruz da pek bi sakindi.. reza tutuklandı, nolacak belli değil..

    tamam hepimiz zaten teorisyen yahut paranoyak olduk epeydir.. ama bi gariplik var.. sabahtan beri çok fazla alakasız mecrada darbe muhabbeti gördüm, belki manasızdır..

    bilemiyorum altan..

    ya çok büyük bir bomba patlıcak yine totomuzun dibinde, olan bize olacak.
    veya kargaşa kopacak, güneydoğuya birileri barış ve demokrasi getirecek şu sıra..
    ya da amerika birileriyle anlaştı, erdoğanı amerika'da öpüjekler ve tsk darbe yapacak..

    amerika böyle bi müdahaleye neden yataklık etsin, akıl karı değil pek..
    güneydoğuya barış ve demokrasinin gelmesi için gerekli zemin hazırlanıyorsa, zaten aylardır savaş alanıydı, dünya harbi kopagelir bu iş farklı ülkeler karışırsa, ki sıçtık demektir..
    ya da yine sivil halkı havai fişek yerine koyacaklar, ki allahın belaları sürekli yaparlar, bilirsiniz. bu en olası durum şu an için..

    vallahi arkadaşlar. bilemiyorum, bok da çıkabilir ama dikkat etmemiz gerek. yine gerek. yeniden gerek. ölen hep biziz, götü kurtaran başkaları. benim yaşamak gibi bir ümidim kalmadı da hani sevdiğinize, dostunuza bi selam çakın, herkes sağlama almaya çalışsın kendini..

    lanet olsun lan. gün yüzü görmeden büyüdük, lanet olsun. baştakilere de.. onları oralara getirenlere de..

    haram olsun aldıkları nefes.
  4. şu kaotik ortamda, yine yeniden, emperyalist güçlerin başa getireceği piyondan bi haber olanların akla ziyan isteği. çok cahilsiniz gerçekten, şunun şurasında iki yıldır haber okuyorsunuz, gelip burada siyaset konuşmayın. 1984 okumakla olmuyor bu işler, biraz tarih okuyun. aksi takdirde hepimize yazık olacak.
  5. zaten gerçekleşmiş olay.

    darbe nedir, düşünmek lazım. türkiye'de bugüne kadar yapılmış darbelerde ordu sivil siyaseti ya fiilen işgal etti (60 ve 80 darbeleri) ya da dolaylı yollardan siyasetin seyrini değiştirdi (71 ve 28 şubat darbeleri).

    peki nasıl oldu da özellikle 71 ve 28 şubat darbeleri gibi fiili bir müdahalenin olmadığı darbelerde siyasiler ordunun talep ettiği şekilde geri adım attılar? çok basit: güçten korktular.

    neticede bütün darbelerin ortak noktası şu: ordunun gücüyle sivil siyasete şekil vermek.

    peki şu anda olan ne?
  6. cemaatin orduyu dağıtması en çok akp'ye yaradı, adamlar derin devlete ağır hasar verdi. böyle bir şeyin olacağına ihtimal veren var mı?

    edit: böyle bir darbe olasılığına da destek verdiğim sanılmasın, darbe bizi daha geriye atmaktan başka bir işe yaramaz.
  7. yağmurdan kaçarken doluya tutulmaktır.

    esas olan sivil toplumun gerekli değişiklikleri yapması ama her geçen gün biraz daha boka batıyoruz.
  8. en kötü demokrasi bile en iyi darbeden evlâdır.

    darbelerden medet umulmaz. darbe kötüdür.

    mevcut sorunlarımızı yine demokratik teamüllere uygun olarak ortadan kaldırmaya çalışmak en iyi seçenektir.

    darbe şakşakçılığı yapmak, kolaya kaçmak, hazıra konmak demektir.

    hangi darbe hangi ülkeye huzur getirmis ki?
  9. Yeni olmayan, Akp otokratikleşmede vites büyütüp, üstüne de Abd ve burjuvazi desteğini -en azından görünürde- yitirince hortlayan iddia. Murat Belge'nin olabileceğine dair 2014'te, olmamasının sonuçlarına dair 2015'te çözümlemeleri vardır.
    Olabilir
    Olmadı
    ugo