1. Attika bölgesinde başlamış ve doğusundaki Mati, Neos Vuças, Rafina ve Ntaou Pendelis sayfiye yerlerini sarmış olan yangın. en az 60 kişinin öldüğü haberleri geliyor. iki ülke arasındaki ilişkilerin geldiği son durumdan olsa gerek, yardım gönderen / istenen ülkeler arasında henüz Türkiye'nin adı geçmiyor.

    kaynak
    mesut
  2. aklımız ve kalbimiz ege'nin öte yakasında...

    En az 74 kişi ve sayısı belirsiz hayvanın yaşamını kaybettiği, yüzlerce kişinin yaralandığı ve doğal çevrenin tamamen tahrip olduğu korkunç yangına dair Yunanistan’daki sosyalist örgütlerin ittifakı olan ANTARSYA, bir açıklama yayımlayarak, ülkedeki yangınların sorumlusu olarak spekülasyon peşindeki sermayeyi ve kemer sıkmacı hükümeti gösterdi. Yunanistan’ın NATO’da en fazla silahlanma harcaması yapan ikinci ülke olduğu, ancak halkını yangınlardan koruyamadığı vurgulandı.

    Yunan hükümetlerinin dış borç ödemeleri, bütçe fazlası ve askeri harcamalar nedeniyle, itfaiye gibi sosyal hizmetlere kaynak ayırmadığı ifade edildi. İtfaiye servisinin daraldığı ve yetersiz ekipman kullandığı, orman müdürlüğü kapatıldığı için de önleyici tedbirler alınmadığı söylendi.

    Bundan birkaç ay önce de, bölgeyi vuran sel afeti nedeniyle onlarca insanın hayatını kaybettiği belirtilirken, spekülasyon nedeniyle derelere ve kıyılara inşaat yapılması yüzünden insanların yangından kaçış yollarının kapandığı vurgulandı.

    Toplumsal muhalefet afet bölgesindeki halkla dayanışmaya çağrıldı ve hükümete yönelik şu talepler öne sürüldü:

    *Felaketin tüm mağdurları derhal, tamamen tazmin edilsin; böylece tüm sakinlerin, bölgeye gözünü dikmiş çıkar çevrelerine karşı kendini koruması sağlansın.

    *Yanan alanlardaki arazilerin inşaata açılmasına karşı önlem alınsın, sermaye ve müteahhit çevrelerine karşı bu alanlar korunsun.

    *İtfaiyenin yeniden organizasyonu için derhal tedbirler alınsın. İtfaiyede kitlesel işe alımlar yapılsın. Ekipmanlar, özellikle de araçlar yenilensin. Orman müdürlüğü yeniden kurulsun.

    *Kışın tekrar sellere kurban vermemek için derhal koruma tedbirleri alınsın.

    *Kaynaklar itfaiye ve sosyal ihtiyaçlara harcansın; bütçe fazlaları ve silahlanmaya değil – dış borç silinsin!

    kaynak: Yunanistan’daki yangınların nedeni, kapitalist spekülasyon ve kemer sıkma politikası!
  3. 2012 yılında hayatını kaybeden ünlü yönetmen Theo Angelopulos 'un evi de yanan binalar arasındaymış. Yönetmenin eşi, Angelopulos'un gün ışığına çıkmamış tüm entelektüel üretiminin yangınla birlikte yok olduğunu doğrulamış. kaynak
    mesut
  4. ideolojilere, siyasete boynuna kadar batmanın ne kadar kötü olduğunu malesef herkese gösteren yangın. bir çok insan, binlerce canlı yaşamını yitirdi.

    keşke saplantı derecesinde insanlar bu tür şeylere bağlı kalmasalar. belki istatistik olarak gördükleri bu rakamlar azalır, insanlar ve canlılar hayatta kalırdı.
    kimbo
  5. halen aklımın almadığı ve sınırlarımın yetişmedği bu insanların neden bu yangından kaçamadığını düşündüğüm büyük bir afettir. tamam 3-5 kişi kaçamayabilir ama 70 80 kişi nedir arkadaş.