1. halkının israil bayraklarıyla kutladığı bir referandum olmuştur. daha diyecek bir lafım yok. tarih bunları unutmayacak.
  2. başta kovboy şapkası ayakta mekap. sorsan; devlet kuruyoruz, çağ atladık. petrolün dibi gelince makaran sarı bağlar benden söylemesi.
  3. az önce arkadaşım whatsapp'tan bir video gönderdi. yiğit bulut bir akp toplantısında sanırım partililere konuşuyor. "2 veya 3 yıl içinde kuzey ırak referandum yapıp türkiye'ye katılmak isteyecek." diyor.

    akşam haber kanallarında dişe dokunur bir şeyler konuşuluyor mu diye bakayım dedim. habertürk'e geldiğimde nagehan alçı konuşuyordu. özetle türkiye'nin geçmişteki barzani politikalarının hala doğru olduğunu savunuyor. bunu savunurken de "bu ülke sadece türklerden oluşmuyor, kürtler de yaşıyor bu ülkede." dedi.

    biri yandaş medyanın kızıl yıldızı, öteki cumhurbaşkanı başdanışmanı. bir başka danışman da daha önce federalizm gelsin diyordu. cumhurbaşkanının çevresi, medyası bu işte.

    kıt bilgimle, bu konularda özel eğitimim olmamasına rağmen 17-18 yaşlarında benim bile öğrendiğim ve senelerdir olacağını söylediğim bu olayları iktidar nasıl göremiyor? görüyorsa neden müdahale etmedi? müdahale etmeyi geçtim neden bu işe çanak tuttular? medyadaki yalayıcılar neden hala geçmişin hatalarını savunup öz eleştiri yapamıyor?

    üç aşağı beş yukarı bu soruların ve daha fazlasının cevabı belli. esas mesele türk milletinin hali. bu ülkede 20 sene önce çözüm süreci denen saçmalık hayal dahi edilemezken dün bunu kurtuluş diye yedirdiler insanlara. suyu yavaş yavaş ısıtıp ortamı hazırladılar. bugün barzani referandum yapıyor. geldiğimiz noktaya bakın. akp hükümeti bunu kesin olarak önleyecek mi yoksa barzani'nin elindeki koza karşılık ticari anlaşmaları bozmayıp taviz vermeye devam mı edecek? siyasette her şey mümkün. bunların veya daha fazlasının hepsi yaşanabilir.

    esas mesele türk milletinin kendini millet yapan tarihsel genlerin unutması. iktidarın dış politikadaki her hareketini, her yan çizişini, her u dönüşünü savundu bu ülke. hala ses çıkmıyor. türk devleti, iran devleti güçlü olduğu müddetçe kendi sınırlarındaki kürtler bağımsızlığı ciddi şekilde isteyemez. ancak ilk güçsüz düşüşte iki ülke de bölünmeye doğru gider. bir milleti güçlü yapan sadece ekonomisi, ordusu, eğitimi, teknolojisi değildir. o milleti oluşturan, harcını meydana getiren tarihsel özelliklerinin devamlılığı da bir güçtür.

    türk milleti kendisini var eden değerlerini siyasi dalgalanmaların içinde unutmaya başladı. türklüğünü hatırlamaz oldu. bağımsızlığın ve özgürlüğün değerini unutur oldu. herkes kendi işine, kendi keyfine, kendi dünyasına bakıp hiçbir sorunu içinde hissetmez oldu. seçim varsa siyaset var, oy var. seçim bitince sorumluluk bitti. bu mu bir insanın ülkesinin sorunlarına yönelik bakışı? daha nasıl bir tehlike olsun ki seni sarsıp, uykundan uyandırsın?

    götümüzde ayı bağırıyor artık. bütünlüğümüz ve bağımsızlığımız cumhuriyet tarihinde hiç olmadığı kadar tehlike altında. uyan ey türk milleti! düşman kapıda, sen uykudasın, uyan.
    ae
  4. pentagon gizlisi saklısı olmadan, pkk'ya açık açık silah vermeye başladı. şimdilik gönderilen tır sayısı bin yüz... (2016) barzani ankara'ya geldi, tarihte ilk kez kürdistan bayrağı başkentimizde göndere çekildi. akp başbakanı binali yıldırım ne dedi? “kürdistan parlamentosu var, başbakanı var, kendine ait bayrağı var, tanınır” dedi! (2017) 25 sene önce ankara'da kürtçe konuşmasına bile izin verilmeyen süklüm püklüm barzani, artık bayrak çeker hale gelmişti.
    yani işin özü atı alan üsküdarı geçtide bizim mezlis bizi oyalaya dursun göz boyasın, istedikleri ortadoğu onların oluyor referandum görüntülerine bakılırsa israil bayraklarıda görülür.
  5. türk milleti bağımsız devletini kendi canıyla, kanıyla, emeğiyle kurmuştur. hiçbir emperyalist devletin kucağına oturarak uydu devlet olarak kurulmamıştır. tabii ki kurtuluş savaşı sırasında sovyetlerle iş birliği yaptığı noktalar vardır, sonrasında fransızlarla anlaşma imzalamıştır. ancak bunların nedenleri ve sonuçları ıkby'nin durumu ile asla mukayese edilemez. aksini düşünmek tarih bilmemektir.

    ulus devletlerin yok olacağı tezi, ciddi bir tez. benim de beklediğim bir son uzun vadede. ancak şu anda ulusların, ulus devletlerin emperyalizme karşı direnebileceği, kendini gerçekleştirebileceği daha iyi bir alternatif yok mevcut yapılarından başka. belki 100-150 sene önce bu mümkündü ama soğuk savaş'ın bitişiyle tarih bambaşka bir noktaya doğru akmaya başlamıştır.

    genişletilmiş orta doğu ve kuzey afrika projesi, imparatorluktan ulus çağına geçişten sonraki en büyük dönüşümlerden birini sahneye koymak için planlanmış bir yol haritasıdır. ulus devletlerin zaten ikinci dünya savaşı sonrasında çatırdamaya başlamasıyla ve sooğuk savaş'ın sona ermesiyle yeni bir düzene sokulan dünyada ulus devletlerin paramparça edilmesi için çizilmiş bir plandır. bu plan üniter yapıdaki devletleri daha küçük parçalara ayırmaya, daha fazla ülke kurmaya odaklıdır. bu aşamada bu planın parçası olan referandumları, bölünme eylemlerini desteklemek hangi mazlum milletler anlayışına sığar? hangi anti emperyalist dünya bakışına uyar?

    kürtler, milliyetçi hislerle bu referandumu destekleyebilirler. makul ve mantıklı bir durumdur. ancak anti emperyalizmden dem vurup, bunun adına solculuk diyerek referandumu destekleyenler hangi bakış açısıyla emperyalizme hizmet etmemiş oluyorlar, anlayamıyorum. self-determinasyon hakkı, ulusların kendi kaderlerini tayin hakkı değil miydi? israil'in, abd'nin tayin edeceği, yön vereceği gelecek nasıl "self" determinasyon oluyor?
    ae
  6. milliyetçilik ve ulus devlet bu kadar kötü birer şeyse, neden referandumu destekliyorsunuz diye sorduran referandumdur.

    yanlış anlaşılmasın, ben israil muhabbetine girmiyorum, ayrıca bölgeyi stabilize etmesi için kendi ülkesini iç savaşa sürüklemeye çalışan üç beş lavuğa güvenecek de değilim. fakat şurası bir gerçek ki bölgedeki kutuplaşma biz ahmak halkların eseri olsa da ve bu nefretle parçalanmak daha zevkli gelse de, abd'ye yarıyor. romantizm yapmaya gerek yok, bu bölgede şu an olan hiçbir şey huzuru yükseltmez, çünkü tüm kararlar farklı bir emperyal kutbun uşağı tarafından alınıyor.
  7. irak kurt bolgesel yonetiminin irakla olan federal baglarini koparmaya yonelik attigi adimdir. orasi irak kurt bolgesel yonetimidir. kurdistan iran eyaletidir.

    bu arada bu ulke sadece turk milletiyle falan kurulmadi. osmanli tebaasi ve islam halifesini kendine onder benimsemis insanlarin da emekleri var.

    neyse ozgur olmaz diyen arkadaslar bence ozgurlukle serbestiyi karistiriyor. ozgurluk sorumluluk secebiliyor olmaktir. sizce barzani ve tayfasi bu ise israil destekli(?) girerlerken; kisa orta ve uzun vadede neler olacagini olabilecegini hesaba katmadan yav hele bi baslayalim da devami gelir mantigiyla mi basladi.

    barzaninin babasi da bu isle ilgilendi kendisi de ilgileniyor. lutfen ilkel ve islevsiz mekaniklerinizden siyrilin.
  8. türkiye komunist partisi genel sekreteri kemal okuyan'ın bu başlıktaki konu ve "1 ekim 2017 katalonya bağımsızlık referandumu" ile ilgili düşüncelerini içeren haber.sol tarafından 18.09.2017 tarihinde yayınlanmış bir makalenin burada yer almasının tarihe not düşmek açısından önemli olduğunu düşünüyorum.

    makaleyi buradan okuyabilirsiniz.
  9. önü sonu 600 kelime olan dil haznesini, 'her gün bir kelime şundan okuyana elektrik en kaçağından bedava' sloganıyla kendince empoze etmeye çalışan, yaşamakta olduğu kara parçasının vatan, millet, bayrak, ordu, üniter devlet bilincinden bihaber olup yine de bağımsızlık benim hakkım diyen ama varolduğu vatanın bölünmez bütünlüğünü koruyan insanları, sivil/asker demeden kalleşçe mayınlayarak, bombalayarak öldüren, karşılığını aldığı ve götü sıkıştığı zaman ikinci hattan akıcı ingilizcesiyle 'where is u.s. airforce' diye inleyen tatlı su solcularının, gerekirse 'kendi kanından' insanları onlar gibi olmadıkları için parçalara ayıran zoofili narko terör örgütü mensubu israil uşaklarının gazladığı başlık.
  10. milliyetçiliği, hatta lafı sakınmaya gerek yok, derinlerde yatan ırkçılığı bir mantık örgüsüne oturtmaya çalışanları görmek için bundan iyi fırsat olmazdı herhalde.

    referandumu israil desteklemesi konusu. sana ne arkadaşım? israil yerine senin ülken referandumu destekleseydi, o zaman belki israil "bunlar birlikte çok güçlü olacak" deyip desteklemeyecekti. sen etrafında kim var kim yok düşman edersen elbette onlara gel kanka diyen birileri çıkar. ondan sonra "ama israil destekliyor ühühü..." deme, komik oluyor. bunun yanında, diğer ülkelerin israil politikasına laf edeceğine sen kendi ülkene bir bak yahu! eğer israil ile ilişki kurmak kıstassa, silah ve ticaret anlaşmalarının boyutu göz önünde alındığında türkiye'nin kendi kendini feshetmesi lazım!

    israil bayrakları. referandumu dünyada neredeyse sadece israil destekleyince bölgede yaşayan referandum destekçilerinin israil bayrağı açması gayet doğal; bu bir yana, bayrak taşıyanlar yahudi olabilir, adamın gönül bağı vardır bayrak açar (senin türkmenlere bak misal); bu da bir yana, bayrak pozlarını veren o adamları senin kendi kendine 7-8 füze attıran ülken de yerleştirmiş olabilir (ki sen "israil ühühü..." diyebilesin).

    emperyalizme maşa olma meselesi. türkiye cumhuriyetine bakıyorum da, gerçekten anlı şanlı ulus devletiyle emperyalizme karşı çok güzel direndi, direniyor. kürdistan ulus devleti ise bunu yapamaz. niye? çünkü israil (ühühü). tersinden bakacak olursak, kürdistan ırak'a bağlı kalmaya devam etse emperyalizme karşı gerçekten çok güzel karşı koyar. niye? kimse bilmiyor. ha bu arada bunları çin'e bağlı doğu türkistan ayrılık referandumu yapacağım dese zevkten delirecek kişiler diyor.

    emperyalizm. çok fiyakalı kelime gerçekten. söyleyince sanki dünyanın öbür tarafındaki bir canavarmış gibi geliyor kulağa. ben kendi ülkene bakmanı tavsiye ederim. adamların başka çıkış noktası olmadığı için senin üzerinden sattıkları petrollerinden sakal kesen sen, vanayı kapatırım diye durup durup tehdit eden sen, reisin ittirmesiyle ballı yol köprü inşaat ihalelerini alan senin firmaların. hastane kuranlar, süpermarket zincirleri işletenler senin girişimcilerin. hangi emperyalizmden bahsediyorsun? kuzey ırak'ta emperyalist rekabetten mi çekiniyorsun?

    ulus devleti emperyalizme karşı bir savunma bariyeri olarak görenlere biraz literatür taraması salık veririm. ulus devlet insan yığınlarını koyun gibi gütmenin şimdiye kadar keşfedilmiş en elverişli yoludur.