1. iki ucu boklu değnek. ben demokrasinin boktan bir sistem olduğunu düşünüyorum. benden daha hızlı üreyen koyunlar aralarından birini seçecek o kişi beni yönetecek. neyse.

    demokrasi demokrasi diye kafa siken insanların kabullenmesi gereken referandum.

    ama şöyle bir sorun var. diyelim ki eskişehir bu yobaz ülkeden ayrılıp bağımsız olsun diye referandum yapalım desek eminim ki ayrılır. çok da güzel olur. vize alamayan öküzler şehre giremez falan.

    bunun sonu yok. eskişehir ayrılınca izmir ee bizim neyimiz eksik der falan.

    halk ne istiyorsa o olur zihniyet neye dayanarak kabullenmiyor anlamıyorum.
  2. milliyetçilik ve ulus devlet bu kadar kötü birer şeyse, neden referandumu destekliyorsunuz diye sorduran referandumdur.

    yanlış anlaşılmasın, ben israil muhabbetine girmiyorum, ayrıca bölgeyi stabilize etmesi için kendi ülkesini iç savaşa sürüklemeye çalışan üç beş lavuğa güvenecek de değilim. fakat şurası bir gerçek ki bölgedeki kutuplaşma biz ahmak halkların eseri olsa da ve bu nefretle parçalanmak daha zevkli gelse de, abd'ye yarıyor. romantizm yapmaya gerek yok, bu bölgede şu an olan hiçbir şey huzuru yükseltmez, çünkü tüm kararlar farklı bir emperyal kutbun uşağı tarafından alınıyor.
  3. türkiye komunist partisi genel sekreteri kemal okuyan'ın bu başlıktaki konu ve "1 ekim 2017 katalonya bağımsızlık referandumu" ile ilgili düşüncelerini içeren haber.sol tarafından 18.09.2017 tarihinde yayınlanmış bir makalenin burada yer almasının tarihe not düşmek açısından önemli olduğunu düşünüyorum.

    makaleyi buradan okuyabilirsiniz.