1. youserların hakkındaki yorumlarını beklediğim ve baskıya başkaldırı noktasında desteklediğim olaylardır.
  2. ekşi’deki yarı cahillerin iddia ettiği gibi islamcı rejime karşı bir protesto değildir. batı devletlerin kışkırtmasıyla falan da alâkası yoktur.

    iranlılar kötü ekonomik koşullar sebebiyle protesto düzenliyor. işsizlik olmuş %12 (3,2 milyon işsiz demek) gerçi enflasyon %30’lardan %10’lara düşmüş durumda ama yine de halk, ekonomik koşullardan bıkmış olmalı.

    paraları suriye başta olmak üzere ırak, lübnan, yemen gibi şii ülkelere aktardığı için, devlete tepki gösterenler var. mollalar tanrı gibi davranıyor diyen varmış vs. muhtemelen kısa sürecek bir protesto. zincirleme reaksiyon ile devrim beklemek saçma.

    biz de paraları sünni araplara harcıyoruz ama bizimkiler tepki göstereceği yerde nerdeyse kendileri savaşa gidecek.
  3. kısa vadede pek bir sonuç çıkmayacak operasyondur. ancak orta vadede olacak olayların habercisidir. suudi arabistan ve dolayısıyla abd bu işten münezzeh değil. masumane bir halk hareketi seviyesinde değil. ancak arap baharı düzeyinde ciddi sonuçlar doğuracak bir durumda da değil olaylar henüz. ama iran hedef tahtasında. o hedefler hayata geçirilmek için de zamanı geldiğinde düğmeye basılacak. aylar öncesinde buraya yazmıştım galiba abd hedef tahtasına koydu diye. o hedeften şaşmadılar. körfez ülkeleriyle birlikte suudilerin de desteğiyle iran yıpratılacak. iran düşerse çok şey değişir orta doğu coğrafyasında. o yüzden masumane bir halk hareketi olarak görmüyorum bunu. bir ara daha uzun yazmak lazım.
    ae
  4. büyük resmi gören ilkokul mezunu akp seçmeni kafasıyla yaklaşılmamasını rica ettiğim olaylar.

    iran hedef tahtasındaymış. batı devletlerine karşı ılımlı bir açılım sürdüren hasan ruhani hükümeti nasıl oluyor da yine batının hedef tahtasında oluyor biri bana açıklasın.

    lan adam zaten batıyla nükleer enerji konusunda anlaşmaya çalışıyor. hatta “batı’yla anlaşınca üzerimizdeki ambargo kalkacak ve ekonomimiz düzelecek” diye vaat veriyor.

    öte yandan, daha katar’a karşı bile ciddi bir yaptırıp uygulamaktan aciz kalan arap devletleri nasıl olacak da iran’ı yıpratacak? büyük resmi bana da gösterir misiniz lütfen.
  5. valla ben turkiye cumhuriyeti reel politigi ile ilgilenmeye calisiyorum ortadogu ya da iran reel politigiyle ilgili bilgi verecekleri mesaja beklerim. ama hedef falan filan hikaye bence. iran devleti ulan bu iran devleti binlerce yillik kurumlari var. isidin yaktigi askerleri icin duzenlenen cenaze torenine bi bakin isterseniz.
  6. toplumsal her olayı kendinden menkul sanan yurdum liboşlarının yine kendi kendine çıktığına inandığı olaylardır.

    trump, geldiği günden beri iran'ı hedef gösteriyor. bir şekilde iran'ın yayları gevşetilmeye çalışılacak çünkü orta doğu politikası için çok kilit bir ülke iran. özellikle de rusya ile iş birliği yaptıkları hususlarda abd için strateji üretmek çok zorlaşıyor.

    suudi arabistan'da yakın zamanda meydana gelen operasyonlarda temizlik yapıldı. veliaht prens trump'ın damadıyla görüştükten sonra bu olaylar oldu. peki veliaht prens ilk nereyi hedef gösterdi? iran. ilk nereye saldırı yaptı suudi devleti? yemen. neden? iran-yemen-suudi arabistan ve abd arasında nasıl bir denge olabilir? bir de iran'ın orta doğu politikalarında etkisiz kalırsa akla ilk ne gelir? kuzey suriye ve kuzey ırak gelir. kuzey suriye, kuzey ırak denince de akla kürt devletinden başka bir şey gelmiyor olsa gerek.

    "beyaz saray'dan yapılan açıklamada, iranlıların 'rejimin yolsuzluklarından, ülkenin servetinin terörizme mali kaynak sağlama amaçlı kullanılmasından bıktıkları' belirtildi." ne kadar şirin değil mi abd devleti? terörizme destek veriyormuş da iran da bundan bıkmışlar.

    şimdi bunları büyük resim gören akpli diye yorumluyorsanız yorumlayın. ama onların pek söz etmeye hakkı yok çünkü senelerce ırak ve suriye politikalarında abd'nin altına yatarken hiçbir resim umurlarında değildi.

    bazı şeylere zamana bırakmak lazım. neyin, niye yapıldığı çok barizdir bazen. hele de abd işin içindeyse. zaman gösterecek iran'ın neden ve nasıl hedef olduğunu.
    ae
  7. donald trump adlı şarlatanın iran’daki protestoları (güya) öven bir tweet’ine bakarak “abd işin içinde” demek yanlış bir yorum olur.

    bir defa bu şarlatan trump, seçilmeden önce dünyanın kalanıyla değil önce kendimizle ilgileneceğiz diyordu, şimdi suriye’de üs bombalattırıyor, kuzey kore’yle gerilim yaratıyor ve (güya) iran rejimini tehdit ediyor. trump’ın tüm bu adımları, içişlerinde yaşadığı derin problemleri gölgede bırakmak attığı adımlar, yani kılıf. güya iran’la kore’yle bozuşarak dikkatleri dağıtacak.

    iran durur mu? onlar da ayaklarına gelen fırsatı kaçırmadı ve iran dışişleri bakanı sözcüsü behram kasımî, “halkımız abd’in fırsatçılığına taviz vermeyecektir” diye açıklama yaptı. ya tüm dünya bir araya gelse, iran rejimine trump şarlatınından daha iyi koz veremezdi. basbayağ win-win durumu.

    koskoca amerika salak mı ki hem kendi ajanlarıyla protesto vb başlatacak hem de açıkça bu protestoyu destekleyecek? iran halkı bu durumda desteğini çekmez mi? çeker.

    peki trump şarlatanı niye açıkça destekliyor? çünkü işte amacı farklı. amacı abd’de dikkatleri iran’a çevirmek.

    iki taraf da güya birbirlerine tepki gösteriyorlar, ama aslında içişlerindeki olayları “bakın düşmanımız böyle davranıyor” diyerek bastırıyor, susturuyorlar, dikkatleri başka yöne çekiyorlar.

    yine deutsche welle’in haberinden bi cümle koyalım:

    some iran observers have said that united states support of protests is likely to be counterproductive, as it provides the regime ammunition to level claims that they are backed by foreign powers.

    bazı iranlı gözlemciler, abd'nin protesto gösterilerine verdiği desteğin ters yönde etkili edeceğini ve rejimin “yabancı güçlerin protestolara destek verdiğini” iddia ederek kendi hanesine artı yazabileceğini söyledi.

    özet
    1) abd etkisi var denemez
    2) iki tarafından da işine yarayan küçük çaplı bir protestodur