1. teiaş, avrupa-türkiye elektrik hattı bağlantısında meydana gelen kopmadan kaynaklandığını açıklamış. umarım sabotaj, terör saldırısı falan değildir. gerçi diğer ihtimal de can sıkıcı ama ihmallere alışığız ne de olsa.

    siber saldırı olasılığı da gündemde sanırım. belki alınan bir istihbarat nedeniyle kasten kesilmiş de olabilir.
    one
  2. işte şimdi bir tane nükleer santralimiz olaydı, elektirik falan kesilmezdi hem de santralin bahçesinde çocuklarımız bisikletleriyle gezerler oyunlar oynarlardı.
  3. yapilan aciklamalar en az secim gecesi trafolara kedi girmesi hikayesi kadar sacmadir. e ona inanan bu ariza muhabbetine de inanir; ki bu da hasmetlimiz ve surekasina yeter. inanmayanlar zaten darbeci paralel capulcu lobi vs.

    isin asli su an net degil ancak iki ihtimal soz konusu:
    1- son gelismelerden sonra iran'in daha once de yaptigi gibi gozdagi vermek icin gaz vanalarini kapatmasi. yalniz bu sefer belki zamanlamadan kaynakli belki de planlama hatasindan dolayi -ongorulemeyen- zincirleme bir reaksiyon meydana geldi ve etki bu denli buyuk oldu. bu kisimda aciklanan teknik aksakliklar dogru olabilir. ancak bir kablo koptu diye olmaz o is. acikcasi iran'in vur deyince oldurmus olmasi durumu soz konusu olabilir.
    2- bir kac gun once hollanda'da da benzer bir drum olmustu ve 4-5 saat kadar amsterdam ve civarda elektrik gitmisti. bir sure izleyip gormek lazim benzer 'ariza'lar baska hangi ulkelerde vuku bulacak. demem o ki, daha once haberleri yapilan siber saldirilari da ihtimal dahilinde degerlendirmek gerek.

    belki tamamen farkli bir sebeptir ama kesinlikle resmi aciklamalarda ifade edilen/edilecek olan sebep olmayacagini herkesin bilmesi gerekir. su anda kablo kopmasi deniyor ama bunu terore baglayip secim malzemesi olarak da kullanabilirler, nukleer santral icin sitmayi gosterip olume razi etme calismasi olarak da...

    ve pek dabii: biri istifa mi dedi?
  4. chp mv umut oran konuyla ilgili soru önergesi verdiği ve “bu elektrik kesintisi ile tbmm’den bu hafta geçirmeye çalıştığınız nükleer santral yasa tasarısı arasında herhangi bir ilişki var mıdır?” diye sorduğu ülke çapındaki elektriklerin kesilmesi hadisesi.

    umut oran'ın, davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi:

    “1. tüm türkiye’de saat 10.36’da gerçekleşen ve ilk belirlemelere göre 38 ilde yaşamı durduran büyük elektrik kesintisinin gerekçesi nedir? bu kesintiyi ilk olarak tam olarak saat kaçta öğrendiniz ve hangi acil adımları attınız?

    2. bugünkü elektrik kesintisi adana, ankara, antalya, aydın, balıkesir, batman, bilecik, bitlis, bolu, bursa, çanakkale, çorum, denizli, diyarbakır, edirne, elazığ, erzurum, eskişehir, hatay, hatay, istanbul, izmir, izmit, kahramanmaraş, kayseri, kocaeli, konya, manisa, muğla, muş, rize, samsun, sinop, şanlıurfa, tekirdağ, trabzon, tunceli, zonguldak illerinde mi yaşandı, kesinti başka hangi illere etkiledi?

    3. türkiye’de enerji güvenliği bu kadar zayıf ve kırılgan mıdır? ülke genelinde yaşamı durduran bu büyük elektrik kesintisi bir terör ya da siber saldırı sonucu mu gerçekleşti?

    4. 2014 yılının kasım ayında abd ulusal güvenlik ajansı (nsa) çin'in ve “birkaç ülkenin” abd'nin bütün elektriğini siber saldırıyla kesebileceğini duyurmuştu, benzeri bir risk türkiye için de var mıdır?

    5. siber saldırılara karşı enerji üretim ve iletim sistemimizde hangi güvenlik önlemlerini aldınız?

    6. bu elektrik kesintisi ile tbmm’den bu hafta geçirmeye çalıştığınız nükleer santral yasa tasarısı arasında herhangi bir ilişki var mıdır?”
  5. dereceli maçta oyunu kazanırken gelmiş ve 7 saatin üzerinde hayatı durdurmuş kesintidir nokta
  6. burada yaklaşık 8 saat süren güzel kesinticik. ailecek oturup kitap okuduk sonra kitapları değerlendirdik. her hafta avrupadan veya irandan artık neyse elektriklerimizi kesmesini rica ederim. diğer türlü olmaz birdaha böyle.
  7. bir hafta bilemedin 10 gün sonra yetkililerin çıkıp "işte bu yüzden akkuyu nükleer santrali gerekli" açıklamasına ortam hazırlayan kesinti. sonra diyorlar ki bu memlekette algı operasyonu yapılmıyor. bu hafta billboardlara dikkat eden oldu mu?