• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.14)
aaahh belinda - atıf yılmaz
aaahh belinda, atıf yılmaz'ın yönettiği ve başrolünde müjde ar'ın oynadığı 1986 yapımı türk filmi. filmin senaryosu barış pirhasan'a aittir.

serap, modern ve başarılı bir tiyatro oyuncusudur. pişirmek, temizlik ve çocuk doğurmaktan ibaret olan kadına biçilmiş geleneksel rolü hor görmekte, dönemin şartlarına nazaran avrupai bir yaşam sürmektedir. ilk defa bir reklam filminde oynamayı kabul eder. piyasaya yeni sürülen belinda isimli şampuanın reklamında naciye isimli, iki çocuklu, tipik bir ev kadınını canlandıracaktır. çekimler esnasında boyut değiştirerek birden kendini belinda reklamındaki naciye olarak bulur. erkek arkadaşı suat dahil kimseyi serap olduğuna inandıramaz. israrlı açıklamaları fayda etmez ve kendini akıl hastanesinde bulur. tam yeni hayatını kabullenmeye başlamışken önceki hayatına geri döner.


  1. ilk izlediğimde çocuk beynimi yakan bu film "müjde ar'ı neden severiz?" sorusunun da cevabıdır aynı zamanda. o dönemin klasik masum, namuslu, tek düze yeşilçam aktrislerinden farklı olarak iki ayrı kişiliği ustaca oynayan bir oyuncuyu görürüz çünkü. kim aynı anda hem serap hem naciye olabilmeyi bu kadar başarılı oynayabilirdi ki hem?
    knulp
  2. türk sinema tarihine bakış açımı değiştirmemi sağlayan film. ha kutsal damacana, recep ivedik ve saire derken geri eski haline döndü ama bu benim kusurum. atıf yılmaz dendiği zaman şöyle bir durmak gerek. sinemayı argo, çıplaklık, cinsellik ve bilumum görsel abartıdan ibaret görenler elbet biliyorlar bu gibi filmleri. ama işte güven istiyor; efendime söyleyeyim tecrübe istiyor; özveri istiyor işte anlayın.
  3. müjede ar'ın oyunculuğuyla bir oskar ödülünü hakettiği, türk sinemasının en iyilerinden bir film.

    tabii bunlar tamamen benim naçizane kişisel görüşlerim, yoksa bu konuda herhangi bir uzmanlığım yok.
  4. analarımızın bacılarımızın ürkek yüreklerinde nice aaah belinda hikayeleri var biliyor musunuz? bilmiyorsunuz.bilemezsiniz.