• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.40)
Yazar knut hamsun
açlık - knut hamsun
ünlü bir yazar olma sevdasıyla yanıp tutuşurken, bir yandan da açlıkla pençelesen bir gencin gerçekten duygulandırıcı öyküsü olan bu kitap, dünya edebiyatının başyapıtları arasında anılmaktadır.


  1. türkçe ismi "açlık" olan roman nobel ödüllü yazar knut hamsun'un en meşhur kitaplarından biri. türkçeye behçet necatigil kazandırmıştır.

    kısa gibi görünebilir ama okunması pek kolay değildir. belki de bana ağır gelmiştir. lisedeyken hoca zoruyla okumaya çalışmıştım. tekrar okumak istediğim bir kitap zira aklımda pek birşey kalmamış.
  2. konusu itibariyle sancılı, sarsıcı, kasvetli, yorucu ama dili arı, akıcı, vurucu, tatlı.^:bunlar ne demek lan, kendimi eleştirmen sandım bir an^ esasen yazarın kendi macerası, kurgu çok az belki de hiç yok.^:yamulmuyorsam^ hazin hikaye, bir yazar nasıl olur, neye rağmen olur, günlerce aç dolaşır, parasızlıkla açlıkla en çok da kendi iradesiyle onuruyla nasıl savaşır, okuyun bence.
    mutlu
  3. karakterle aç kaldık okurken. sanıldığı kadar zor değil okuması ama rahatsızlık verdiği kesin. elinize saf gerçeklik veriyor yazar. tabi yapılacak pek bir şey yok açlıkla sadece yaşarsın. dostoyevski seven arkadaşlar havada kapsın.
  4. aç - ama çok aç- ve gururlu bir yazar&entelektüelin mide kazıtan, iç acıtan, sinirlendiren, üzen, gerçekten çok üzen hikayesi. ciddi boyutlarda bir fiziksel acının tasvirinin bu kadar iyi yapılabileceği aklıma gelmezdi. açlıkla delilik arasındaki ince çizgideki kahramanın bilinçakışı da çok güzel yansıtılmış. fevkalade bir kitap. yalnız karnınız açken okumayın. zira tokken bile midenizi kazıttırıyor.
  5. tok iken okunması utanç duymaya neden olabilir.
  6. başarısı açlık duygusunu inanılmaz iyi tasvir etmesinde olan kitap. okurken yanıma su ve atıştırmalık bir şeyler aldığımı hatırlıyorum. başka türlü okuyamazdım.
  7. ne üzücüdür ki açlığı bu kadar iyi bilen bir yazar, milyonlarca insanı aç bırakan bir adamın -hitler- destekçisi olmuştur.
  8. otobiyografik öğeler taşıyan meşhur bir kitaptır açlık.

    yoksul ama fazlasıyla gururlu bir adamın hayatta kalma mücadelesini anlatır. bukowski, fante gibi yazarları üsluplarının yanında tek karakter üzerinden kurguladıkları hikayeler sebebiyle severim. bulantı, yabancı gibi kitapları da çok sevmemin nedenlerinden biri tek karakter üzerinden kurgulanan hikayeleriydi. hatta henüz okumadığım halde jack kerouac' un yolda kitabının hem bu nedenle hem de ana karakterin saydığım diğer kitaplardakilere kıyasla muhtemelen daha çok sigara ve kahve tüketecek olması sebebiyle en sevdiğim kitaplardan biri olacağını düşünüyorum.
    açlık' ı okurken adamın abartılı gururu canımı sıkmıştı açıkçası. hani bırakın sigarayı, kahveyi adam gururu yüzünden neredeyse hiçbir şey yemiyor zaten kitap boyunca. ama yine de o sefalet hayatına tanık olmak çok keyifliydi. çok groteks bir ifade oldu sanki ama yazarken öyle bir amacım yoktu. yani tercih işte ben seviyorum böyle kahramanı olan kitapları. sefil, berduş, alkolik, umursamaz, kahve içen, sigara içen, seks yapan vs. vs. vs. bu kitabın kahramanı, saydıklarımın çok azını yapabilen bir adam buna rağmen 3 yıldız verdim işte kitaba. çok sevmemiş olsam da bana göre iyi bir kitap vardı karşımda. ana karakter, sırf ondan beklentilerimi yerine getirmedi diye kitabı eleştirmek haksızlık olurdu. özellikle adamın karnının ne kadar aç olduğunu sonuna kadar hissediyorsunuz kitabı okurken.
  9. okuduğum en güzel romandır bu.öyle anlatır ki yazar açlığı içinize işler,adeta siz de hissedersiniz.on kere mi okudum daha fazla mı bilmiyorum ama her defasında hüzünlendim bu eseri okurken.kesinlikle okunması gereken yazarın hayatından kesitler taşıyan bir roman bu kitapla knut hamsun(g) u daha iyi tanıyacaksınız.