• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.00)
adak - atıf yılmaz
dindar bir ırgat olan mümin (tarık akan), çalışmak için geldiği çukurova'da oba arkadaşının altınlarını çalmakla suçlanır. nezarethanede allah'a adak adayarak "bu iftiradan kurtulursam doğacak ilk erkek çocuğumu sana kurban edeceğim" der. kısa bir süre sonra da suçsuzluğu anlaşılarak gözaltından bırakılır. köyünde döndükten bir süre sonra karısı hamile kalır ve bir oğulları olur. şimdi mümin; adağını yerine getirmek zorunda kalırken bir yandan da toplum bu acayip katili henüz 1 aylık bebeği kesmeye götüren yolu sorgulamaya başlayacaktır.


  1. 1960'larda erzincan'ın kargın beldesinde işlenmiş korkunç bir cinayetten uyarlama film, daha ziyade belgesel tekniğiyle hareket ediyor. tarık akan'ın katili oynadığı, necla nazır ve yaman okay gibi oyuncuların da bulunduğu bu canlandırmalarla paralel olarak belgeselcilerin söyleşi yaptığı oyuncular (mümin'in karısı, arkadaşları, yanında çalıştığı ağa vs) ve gerçek kargın cinayeti davasına bakan hakim, olayı ilk defa öyküleştiren faruk erem (dönemin türkiye barolar birliği başkanı), yine olaydan yola çıkarak bir öykü yazan ve yılmaz güney'le filmini çekmek üzere anlaşan (ki yılmaz güney hakimi vurup hapse girince bu proje akim kalmıştır) osman şahin ekrana gelirler. yani gerçekle canlandırma karışık ilerler.

    film boyunca da sorgulanan şudur: normalde çocuklarına karşı çok müşfik olan, keza halen öldürdüğü bebeği için "evladım, ciğerparem" diye üzülen bu sessiz adam, nasıl olmuş da kendini ibrahim peygamber yerine koyarak ufacık bebeği kıtır kıtır kesebilmiştir?