1. düşmanınızı iyi tanımanız için: bkz:
    sde
  2. Daha once pek fazla politika bilmedigimi belirtmistim. Ama gozlemleyip, deneyimledigim; kisacasi ogrendigim bi kac mekanizmadan yola cikarak biseyler soylemek istiyorum.

    Twitter da gecen gun biri pasaport konusuyla ilgili; bu ulke insanlari boyle bi dislanmayi kaldiramayabilir. Cunku kendilerini cihan hukumdari bi devletin - politik gorusu ne olursa olsun - mirascisi olarak konumlandiriyor dedi.

    Bugun okul kutuphanesinde bi kitaba denk geldim. Modernlesen turkiye tarihi diye erik jan zurcher'in yazdigi. Kitapta belirttigine gore kendisi bunu bi tarihsel derleme olarak yazmis yani farkli bi perspektiften konuyu ele alma amaci guduyor.

    Kitapta hanehalki denen bi kesimden (harem agalari ascilar kapikullari vs) ve ulemadan (merkezi sisteme fayda saglayacak egitimli kesim-memur) bahsediliyor. Bunlar birinci elden sultana hizmetle sadakatle yukumlu kimseler. Yapmadiklari takdirde boyunlar gidiyor.

    Baska bi kesim daha var. Reaya yani suru. Kitap osmanlinin; toprak halk uzerinde gucunu yitirdigi zamani, fransiz ihtilali sonrasini ele alarak basliyor. Osmanlinin "devletler" arasi rekabette ve iliskilerde ekonomik olarak geride kaldigi noktalarda faturanin birinci elden reaya kesildiginden bahsediyor.

    Simdi turkiye basliginda hala yıkılmış devlet osmanlıdan kalma sıkıntıları çeken, osmanlının topraklarının üzerine kurulmuş, din devleti olan osmanlının devamı olan türk devleti. Demisim.

    Burada devletin kendi varligini bunun uzerine kurarken hukumetlerin ve yoneticilerinin degistigi saray ve reaya kulturunun degismedigi demem gerektigini bilmiyordum. Ogrenmis oldum. Sizle de paylasayim istedim.

    Edit: bunu yazmadan once asil olarak deginmek istedigim konu sivil toplumun onundeki engel olmalariydi. Malum 10 ekim ve anmaya musade edilmedi. Okudugum baska bi kac sey hukumetin bu gibi etkinliklere sirf killik olsun diye karsi ciktigini ima ediyordu. Ona istinaden bu metin gelisti.