1. guney adana'da (yavuzlar) dogmus, yillarca kuzey adana'da (baraj yolu) yasamis biri olarak, her iki tarafiyla birden inanilmaz bi beton yigini oldugunu dusundugum anne tarafindan yari-memleketim... o kadar betondur ki adana, istanbul'a ilk gidisimde ne kadar yemyesil bi sehir lan bu diye agzim acik kalmisti, oyle dusunun.

    yalniz bi kere buna alisirsaniz, turkiye'nin en keyifli yasanacak illerinden biridir...
  2. toplu ulasim konusunda yasadigim/gordugum diger sehirlerde hic rastlamadigim bazi farkli ozellikleri olan sehirdir.

    - dolmus hatlari "marka"lidir:
    topel, itimat, özen, `barkal`, cemalpasa vs

    - bu markali hatlar da tek bir marka arac kullanir:
    misal özen=`bmc`, topel=`peugeot j9`. araclarin modelleri yenilense dahi markalar degismez.

    - midibuslerde de bu tek marka arac egilimi vardir:
    balcali= once `isuzu`, sonra `guleryuz`, mahfesigmaz = `iveco`

    - midibus hatlari kendilerine has renk ve desenlere sahiptir:
    balcali = turuncu ustune beyaz kusak
    beyazevler = mavi ustune beyaz
    kiremitevler = mavi ustune kirmizi

    - yokusu olmayan bir sehir olmasindan dolayi herhalde, adana tam bir pejo j9 cennetidir, istanbul ve ankara'nin demirbasi magirus'lar burda hic gorunmez.

    - bir hattin uzunca bir kismini (misal carsidan duygu kafeye kadar) oldukca fazla sayida farkli hat paylasir. bu da baraj yolu gibi bazi yerlerde oturanlar icin cok fazla secenek, ve abartmak sayilmaz sanirim, 30 saniyede bir arac demektir.

    - adana'da muavinler ucretleri otobus icinde dolasarak toplar.
    diger buyuk sehirlerdeki gibi ucret odeme yuzunden inme-binme eylemi uzamaz. ayrica bu muavinlerin kendilerine has bir tekerlemesi bulunur ve bunlari her durakta inip tekrarlar. ikna edilen yolcularin hepsi alindiktan sonra henuz asagida iken sofore "deaaamet" diye bir ciglik yollayip kosarak arka kapidan iceri atlar, "ikiyi kapa" komutuyla birlikte tislayarak kapanan kapiya sirtlarini dayayip, "evet, ucretini veremeyenler" diyerek bozuklari toplamaya baslarlar.

    - ayrica otobuste "ogrenci, sivil, emekli, ogretmen, vs" gibi baska hicbir yerde rastlamayacaginiz cesitlilikte siniflamalar bulunur. herkes bi sekilde "sivil" olmamanin yolunu bulur. ben ankara'da bi keresinde "1 sivil 1 ogrenci" dedim de muavin 2 dakka kendine gelemedi.

    - durak numaralarinin cok benimsenmesi ve adres referansi haline gelmesinden oturu araya yeni duraklar yapildiginda, bunlara bucuklu numaralar verilir.
    (5.5 durak, 6.5 durak gibi).

    bazen gecmis zaman kullandim, cunku su an durum nedir pek bilemiyorum.

    2011-05-09