1. adana'yı adana yapan özelliklerin başında gelen bir kebap türü. muhtemelen adanalıya ilginç bir şekilde cesaret veriyor ki "adana'da sıradan bir gün" gazete 3. sayfalarının derya deniz olmasını sağlıyor.
    adana kebabını urfa kebabından ayıran en önemli unsur içindeki kırmızı renkli satırdan geçirilmiş maraş biberinin olup olmaması;
    eğer maraş biberi varsa adana kebabı, kullanılmamışsa urfa kebabı adını alır. acısız kebap tercih edenler urfa kebap tercih edebilirler. adana kebap ekseriyetle dürüm yapılarak yenilir. zaman içinde restoranların da aranılan menülerinin içine girmesiyle bulgur pilavı, sumaklı soğan yancıları ile birlikte uyumuna itiraz gelmemiştir. adana kebabını şişe saplamak bile ustalık ister. herkesin harcı değildir, kuyruk yağı içerir, ocağa damlar cıslatır.
  2. eale
  3. adana kebabı, hasanusta golcuoğlu gibi restoran adı altında tekdüze kebap çıkaran yerlerde değil. tablacılarda, ve küçük dükkanlarda yenir. eğer adanada ayak basıp nerede kebap yeneceğini bilmiyorsanız, size birkaç önerim.
    (bkz: kebapçı şeyhmus) cemal gürsel caddesinde, meşhur olaylı adana adliyesinin karşısında, emek partisi binasının altında. hem yol üzerinde hem de mekanı bulunan bir güzide yer. ayran aliminyum tasın içerisinde gelir. iftarda mercimek çorbası ikram ederler.
    geniş ve hoş bir yer.
    (bkz: eyvan kebap) hacıbayram diye tabir edilen dörtyol ağzının karşısında kalan üç katlı. eskiden karşıdaki binayı da almışlardı şimdi orayı sattılar galiba,güzel bir mekandır. kebabı satırdan çıkma dev bir ocakbaşında pişirilir. işin mutfağı çok hararetlidir. bir yandan şişe takılan etler, pişen domatesler tabaklar tepsiler falan curcuna gibidir. ancak adanadaki kebap ustalarının bazıları eyvan kebapta çıraklık dönemini öğrenmiş, daha sonra kendi yerlerini açmışlardır. (bkz: yasin usta) genelde kebabı dürüm şeklinde masalarında kulplu nar ekşisi sosu bulunur, meşhurdur.
    (bkz: birbiçer kebap) bunlar adananın eski kebapçılarındandır, içeri girdiğinizde sizi boy boy sülalecek kebapçı olduklarını gösteren fotoğraflar karşılar. kebabı güzeldir, yenilesidir. çoğu zaman yer olmaz. hele ki iftarda rezerve sistemine geçerler. masaları dışarıdaydı eskiden, onu içeri aldılar ufak bir tadilatla. bunun diğer kebapçılara göre özelliği ocakbaşı sistemi bulunmasıdır. ziira birbiçerdeki ocakbaşı gayet geniştir. etinin yanında kuşbaşı ve ciğeri de meşhurdur.
    (bkz: cik cik ali) adını mekan sahibinden alan cik cik ali, diğerlerine göre daha küçük bir mekandır. seyhan otelinin yolundaki, çetinkaya'ya çıkan yol üzerinde olan küçük ama çok iyi kebabı olan bir yerdir. genelde öğlen saatlerinde gittiğinizde yer bulamazsınız. yanında ki dönerciden döner yemeyin sakın bu da bir not olsun. hatta o caddede bulunan yağlar dışındaki hiçbir yerden bir şey yemeyin mümkünse. zaten üç beş kişi çalışıyor onlar da çok güler yüzlüler çok sevecen insanlar kebabı da ucuz ve çok güzeldir.
    (bkz: hadırlı umut kasabı) işte kebabın en güzel yeneceği yer burasıdır. hem nezih ailevi bir yer, hem fiyatı çok uygun hem de çok kaliteli kebabı var. burada bir kilo kıymayı dörde bölüyorlar kişi başı 250 gram düşüyor. 20 tl falan içinde zibilyon çeşit salatası var. bir de toplu giderseniz indirim yaparlar.
    devam ederim gün geçtikçe.

    ancak şunu unutmayın, adana'da ki en kötü kebapçı, adana dışında yediğiniz en iyi kebapçıdan daha iyidir.
    sevgiyle.