• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (9.00)
ağlayan çayır- theodoros angelopoulos
efsanevi yönetmen theo angelopoulos üçlemesinin ilk filmi olan ağlayan çayır’da, 1919-1949 arasında yaşanan bir trajik hayat hikayesi anlatılıyor. eleni, odessa’da doğmuş fakat savaş döneminde annesi ve babasını kaybetmiştir. eleni alexis’in ailesi tarafından evlat edinilir ve aile odessa’dan göç eder. ağlayan çayır, yeni bir kasabaya yerleşen aileyle beraber büyümeye başlayan çocukların, özellikle de eleni’nin hikayesidir. bu bir yunan trajedisi diyen angelopoulos, eleni’yi (troyalı helen) bir simge olarak kullanmış. bir kadının çocukluğundan başlayıp gençliğini, aşık oluşunu, sahip olduğu herşeyi kaybedip yeniden yalnız kalışını anlatıyor. angelopoulos bu filmle, 2004 yılında avrupa film akademisi ödülleri’nden eleştirmenler özel ödülü’nü kazandı.


  1. toplumsal bir şiirin sinemasal anlatımı olarak gördüğüm angelepoulos filmi. çocukluk aşklarının sebepsiz savaşlara kurban gittiği..

    oldukça geniş bir perspektifte sessiz, sade, minimalist bir yaklaşımla anlatılmış film. için eziliyor, yorulduğunu hissediyorsun. yaşadığımız toprakların ortak kaderi bu; tarihte döngüsellik.. özgürlüğü arayan insanların kendini zamanda ve mekanda sınırlandırmak zorunda kalması.. yıkımlar, yok oluşlar, yalnızlıklar. kardeşin kardeşe düşmanlığı, hiç bir yere sığamamazlık..

    uzun mu uzun bir film olduğunu eklemeden de geçemeyeceğim.