• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.36)
ahlat ağacı - nuri bilge ceylan
üniversiteyi bitirip memletine geri dönen 20’li yaşlarındaki sinan, kitabını basabilecek bir sponsor ararken hem ailesiyle ilgili sorunlarla yüzleşiyor hem de bir dönem tanıdığı insanlarla yeniden buluşuyor. geçmiş muhasebeleriyle birlikte gelen bu karşılaşmalar en temelde sinan’ın kendisiyle yüzleşmesiyle sonuçlanıyor. doğu demirkol’un başarılı performansıyla sivrildiği ahlat ağacı, özellikle ilk yarısında mizahı bolca kullanıyor. öğretmen, yazar, asker, imam ve inşaatçı gibi karakterler üzerinden günümüz türkiyesine dair geniş bir portre çizen film dede, baba ve oğulu kapsayan üç jenerasyonun arasındaki güç savaşlarını, özünde ne denli benzer olduklarını gözler önüne sererek işliyor.


  1. ahlat ağacı hakkında yazdım sanıyordum ama yazmamışım. iki kere sinemada izledim. naçizane bence nbc'nin başyapıtı olmuş.
  2. daha once yazmistim hareket halindeki karakterlerin dialoglarinin uzunlugunu ve guzelligini (bkz: #237487) . baska filmlerinde dikkat etmedigimi soylemistim ama emin degildim. gecenlerde bir nbc maratonu yaptim ve gercekten de bu teknigi hic kullanmamis. sadece kasaba - nuri bilge ceylan filminde okuldan donen iki kardesin hareket halindeyken birkac replikleri var ama uzun dialog yok.

    ahlat agaci'nda sinan'in telefonla arkadasiyla konustugu ve kamera takibindeki tek plan ve sinan ve koy imamlarinin konusarak koyu gectikleri sahneler nbc sinemasinda daha once gormedigimiz bir tarz. diger filmlerinde dialoglar hep tek mekanda ve oyuncular hareket halinde degil iken geciyor. bir odada, araba icinde, bahcede, saloda, balkonda, deniz kenarinda ama hareket eden, takip eden bir kamera yok. bu acidan nbc birseyler denemek istemis ve bence cok guzel olmus. fotografci gecmisinden hep dem vuruyoruz ya arka fondaki manzaralar, acilar hep bir goz onunde ama akan hikayedeki tek planlar ve dialoglar benim daha cok hosuma gitti. bu birazda kendi ile mucadele aslinda yonetmen icin ve hatta oyuncu icin. sabit acidan ve hareketsiz sahneler bir tik daha kolay olabilir ama hareket halinde bu kaliteyi yakalamak ve uzun dialoglari tek seferde basarmak cok zor olmali. serkan keskin'in oynadigi yazar ile gecen diaolog keza. o uzun dialogu tek planda ve tek nefeste hareket halinde atmak yetenek ve sabir istiyor. tum ekibi tebrik ediyorum.
  3. iki imam ve sinan'ın sohbetlerini birkaç defa dinlemek gerekiyor. burada nbc önce klasik dincileri konuşturuyor. sonrasında reformist islamcıları konuşturuyor. en sonunda da akılcıları hatta müslüman olmayanları ateistleri vs konuşturuyor.

    son dönemde şöyle saçma bir düşünce çıktı sanata siyaset karışmamalı, gençler siyasete bulaşmamalı. siyaset hayatın tam ortasında iken siyaset içermeyen sanat yapmak sanatçının gözünü kapatmasıdır, insanları gerçeği görmemesidir. bu ülkede nuri bilge gibi bir adam ancak seni baskıcı zihniyetler karşısında konuşturabiliyor. bu çok değerli benim gözümde.

    dizilerde filmlerde yaşamın en temel sorunlarının ele alınmamasından, boktan hikayelerin ıvız zıvır karakterler etrafında işlenmesinden bıktım. zaten tv seyretme işini de internet üzerinden yabancı kaynaklarla çözmeye çalışıyorum. fakat onların da dünyası hem bizimki gibi değil hem de bizimki gibi derin değil. bi 30-40 tane daha nuri bilge olsa çok harika olurdu.
    abi