1. sir ken robinson'ın ted konuşması sırasında kullandığı tabir.

    !---- spoiler ----!

    bundan çok önce okuma yazma bilenler kesinlikle iş sahibi olurdu. sonrasında ise okuma yazma bilenlerin sayısı arttı ve bu özelliğin değeri azaldı. insanlar liselere yöneldiler.

    bundan 50 yıl önce lise mezunu olan kişi kesinlikle iş sahibi olurdu. sonra lise mezunu sayısı arttı ve bunun da bir değeri kalmadı. insanlar üniversitelere yöneldiler.

    şimdilerde üniversite mezunları iş bulamıyorlar. insanlar yüksek lisansa yöneliyorlar.

    sonrasında ne olacak? yüksek lisans sahibi insan sayısı artacak ve doktora yapanlar kıymetlenecek. sonra profesör olmadan iş bulamayacak mıyız? bunun bir sonu yok.

    işte bu akademik enflasyondur.

    !---- spoiler ----!
  2. işbu nedenle the economist dergisi geçen yıl üniversiteler konusunu kapak yapmıştı. bütün dünya üniversiteye gidiyor peki buna değecek mi? ekonometrik hesaplamalara göre yüksek öğretim hem geçmişe göre daha da pahalılaştı hem de mezuniyet sonrası gelir getirme potansiyeli eskiye nazaran düştü.

    yapay zekanın gelişmesi, sanayi devrimi 3.0 adı altında imalat sektöründe insanoğlunun yerini robotlara bırakması gibi nedenlerden ötürü gelecek nesiller en fazla zevkine okuyacak gibi duruyor.
  3. onceleri sadece turkiye'de gecerli oldugunu dusundugum ardindan biraz arastirinca dunyada da aynen gecerli oldugunu gordugum tabir.

    kendi ulkemiz icin konusacak olursak bunun en buyuk sebebinin gene insanimiz oldugunu goruruz. her ile bir universite ki cogu zaman daha fazla acilmasinin goturulerini kimsenin dusunmemesi bunu tetikleyen bir sey. insanlarimiz herkesin universite mezunu olmasi gerektigini dusunuyor. bu dusuncenin nereden geldigini ya da hangi sosyolojik temellere dayandigini bilmiyorum ama git gide universiteli issizler ordusunun buyumesine sebep oluyor bu dusunce. kim buna ne zaman dur diyecek bilemiyorum.

    aslinda olmasi gereken sey cok basit. universite yerine meslek edindirmeye ozendireceksiniz insanlari. her ile universite acmayacaksiniz. cunku acilan universitedeki bolumlerde profesor dahi olmayabiliyor. boyle bir sacmalik olabilir mi? bu kadar kisir bir akademik kadroyla o universite ne yapabilecek? kimse dusunmuyor mu bunu?

    okuyan kisilerin bitirdigi zaman mesligini eline alacagi okullar olacak. bizdeki gibi sozde olmayacak, ozde olacak. hep muhendis degil ara eleman da yetistireceksiniz. ama bunlar icin toplumun degismesi, toplumun kafasindaki okuma algisinin degismesi gerekiyor. o da pek mumkun gorunmuyor bana gore.