1. gecekondu temeline gökdelen dikemezsiniz temelde kişilik ve karakter varetmeden hiçbir şey olamazsınız kendiniz de dahil yüzde 50 ymiş şişirin hile hurdanız batsın
  2. kraldan çok kralcı olan tiplerin yer aldığı profil.

    akp'yi destekleyen seçmen malum şahsın varlığından dolayı bu partiyi destekliyor, bu çok açık. bu adam ne yaparsa yapsın "bir bildiği vardır" diyecek milyonlar var ne yazık ki. sorgulayan, araştıran, en önemlisi düşünebilen bir toplumumuz olmadığı için uzun süre bu ve bunun gibi partilere mahkum kalacağız.
    bey
  3. kendini entelektüel zanneden cühelanın küçümsemeyi pek bir sevdiği seçmen kitlesidir. zira ergen triplerine girerek onları aşağılamak entelektüelliğe ilk adımdır, ortamlarda adam sayılmanın ön şartıdır. çünkü onlar bidon kafalıdır, onlar göbeğini kaşır, onlar üç kilo kömüre oylarını satar(!)... gelgelelim esasen türkiye'nin yeni aydınları, hakiki münevverleri bu kitleden çıkmaya devam etmektedir.

    türkiye'nin ekonomisini, medyasını yıllarca sömürdükleri gibi fikir dünyasını da ipotekleri altına almaya çalışan jakobenler henüz anlayamamış olsa da geleceğin türkiye'sine şekil verecek olan beyinler tam da bu kitlenin içinden çıkmaya başlamıştır.

    o yüzden ak parti seçmen profilini değerlendirirken önce kafaları kumdan çıkarmak ve cesaretle aynaya bakmak gerek.
  4. solculardan çok da farklı olmadığını düşündüğüm profil. cahillikse aynı cahillik. adamlar para harcamayalım, hükümet düşsün diye kampanya yapıyor. bre ebleh, bu ülke batarsa hangi ülkeye sığınacaksın, kim ne yapsın seni.
  5. genel propagandası dini sömürmek üstüne kurulu bir partinin seçmeni de aynı kafadadır bence. sanki cumhuriyet başlığı altında şeriat yaşıyormuşuz gibi bir ortam. gencecik kız ölüp gitmiş hala o saatte sokakta ne işi varmış diyen, o saatte sokakta olursa başına böyle şeyler gelir diyebilen zihniyet.
    asla anlayamayacağım. benden uzak olsun.
  6. ne olursa olsun efendilerine ölümüne itaat eden sadık canlılardan oluşur
  7. 2'ye ayrılırlar. 1. kesim eğitim seviyesi düşük, inançlı, aslında iyi yürekli ve temiz insanlardır. normal hayatta kimselere zararları dokunmaz. çabuk güvenir, kolay kandırılırlar. 2. kesim ise dolaylı ya da dolaysız çıkar elde edenlerdir. kimi devlet kurumundan ihale alır, kiminin vekillerle belediyelerle işleri vardır vs. mesela sektörün içinde olduğum için biliyorum, trt kanallarına dışarıdan iş yapan prodüksiyon şirketlerini incelerseniz, mikro düzeyde görebilirsiniz bu çıkar sağlayan kesimi.
  8. pek çok profili var ancak bir kaçını sıralayalım

    1. muhafazakarlar; kapalı din ve sosyal dokuları sayesinde aile içi siyaset ve aile içi yaşam koşulları barındırır. ataerkil ve kadının ikinci planda kalması eğitime yeteri kıymetin verilmemesi, dünyevi işlerin koca(evin reisi vs.) tarafından karara bağlanması gibi süregelen yaşam standartlarına sahiptir. siyasi neticesi yıllardır değişmemiştir.

    2. milliyetçi muhafazakarlar; ülkücülerin son yıllarda farklı yönelim göstermesi sonucu kafa karışıklığına uğrayan kitle, alkol kullanmak gibi alışkanlıklardan uzak sosyal gelişime açık ancak mhp ve akp arasında gidip gelen bir siyasi yapıya sahipler.

    3. para kazanan orta yolcular; medya patronlarından, kobi işverenlerine kadar akp sayesinde işini geliştirmiş büyütmüş bu çanaktan yemek yiyen kitle ve ailevi yapıları.

    4. komplocular; fikirlerini tamamen kapatmış dünyanın kendi etrafında döndüğünü sanan gerçekten düz siyasetten çok komplolara inanan ikna edilmesi imkansız kitledir. partiye bağnazlıkla bağlıdır.

    5. cemaat; ülke içinde bulunan küçüklü büyüklü pek çok dini tabanlı kuran kursu, vakıf sahibi, üyesi.

    6. aynı yolun yolcusu; menderes, özal, siyasetinin devam kadrosu.

    7. mhp seçmeni; kürt siyasi hareketleri artığı noktada akp tabanında birleşen sağ kesim.

    8. değişen orta direk; inşaat vb. işlerle ortadirek aile sınıfına yükselen beyaz yakalı aileler, işveren kadroları, turizmciler ve esnaf hanesi. sosyal medyada şikayet eder gibi dursalar da apolitize yapıları ya da siyasi alışkanlıkları nedeniyle sandıkta akp ile buluşurlar.

    9. siyasi çıkarcılar: aktif siyasetin içinde ya da iş adamlarının koltuklarının iyi yerlerinde oturmak isteyen akp adına çalışan enerjisini ve kazancını siyasi(gençlik kolları, vakıflar vs) yollardan oluşturanlar.

    10. küskün liberaller; chp başa gelmesin de kim gelirse gelsin mantığıyla hareket ederler. onları şu cümleden rahatlıkla tanırız "tamam erdoğan gitsin de kim gelecek kılıçdaroğlu mu onda liderlik vasfı yok bir kere!"

    işte tek kitle olarak bildiğimiz akp seçmeninin iç yapısı bu şekilde homojen değil, aynı yapıda birbirini sevmeyen yan yana bulunmak istemeyen pek çok grup var. önemli etken ise bu grupları erdoğan'ın tek çatı altında toplayabilmesi.

    bunlar benim gözlemlediğim en sık karşılaştığım akp seçmen grupları. yanlışlıklar fikir çatışmaları elbette olabilir.
  9. telefon dolandırıcılığında telefonun nasıl bir hipnoz etkisi var ise medyanın hipnoz etkisi daha fazladır. cem uzan genç partiyi kurup kendi elindeki medya gücünü sonuna kadar kullanmıştı. o zaman küçüktüm daha gözüm açık değildi sürekli kanalını izlerdim ailem onu desteklemiyor olsa da hoşuma giderdi. hipnoz etkisindeydim açıkçası. üniversite de hukuk bölümünü okumasaydım, gözüm açılmayacak hala hipnoza girme eğiliminde olacaktım. bu yüzden bu profille empati kurabiliyorum, sonuç olarak önemli çoğunluğunun hipnoz etkisinde olduğu profildir.
  10. iki ana başlıkta inceleyebiliriz,

    -birinci çıkarını korumak için her şeye eyvallah çeken tipler
    -diğeri 'din' adı altında manipüle edebileceğiz nispeten okumamış kesim

    başlıkların altını doldurmak istemiyorum.