• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.50)
alef - jorge luis borges
borges alef'te düş ile gerçek, eski ile yeni, batı ile doğu arasındaki ikiliklerde gidip gelen bir zenginliğin anlatısını sunuyor.

borges'in en verimli döneminde yazdığı hikâyeleri bir araya getiren alef, ibrani alfabesinin ilk harfi olan "alef"i merkezine alarak, bizi evrenin kökenine ve sonsuzluk düşüncesine götürüyor. alef uzay boşluğundaki tüm noktaları kapsayan bir noktadır; bu noktadan içeri bakan kişi evreni görür ve onu kucaklar. burası, sonsuzluğun hem başladığı hem bittiği yerdir. zaman, kimlik ve ölümsüzlük temaları çevresinde kurulan alef, farklı gerçeklik ve anlam katmanları vaat eden bir metin. üstelik borges'in bu kitapta okuruna bir de sürprizi var: modern edebiyatın zaman ve uzam sihirbazı, kitapta sadece anlatıcı olarak yer almıyor, karşımıza hikâye kahramanı olarak da çıkıyor.

"jorge luis borges, kaderi ince, yıkıcı ve empatik bir tanrının çizimlerine göre cisimleştirir."
-riccardo campa-

(tanıtım bülteninden)


  1. yazdığı öykülere açıklık getirilemeyen, ancak sık kullandığı imge ve çağrışımlarla anlatılagelen 20.yy edebiyatının zirve noktalarından borges'in harikulade öykü kitabı.

    alef'de öykülerini doğu anlatıları ve mistik ayrıntılarla kuran borges, poe'den shakespeare'e kadar pek çok edebiyatçıya atıfta bulunuyor. benzersiz bir anlatım biçimi ve sadece kendisine has biçim ve içerik özgünlüğüyle.

    günümüzde internet ortamlarındaki link faktörünü borges'in kitaplarında özellikle alef ve ficciones'de içselleştirmeniz pek olasıdır.
  2. zaman kavramını reddecek biçimde, aynı cümle içerisinde antik çağdan modern çağa geçişleri etkileyici imgelerle sağlayabilen, edebiyatta 'büyülü gerçekçilik' olarak tanımlanan kanadın gabrial garcia marquez ile temsilcisi olarak görülen ve bence marquez'den daha sıra dışı anlatımı, dili ve ufku olan borges'in; düş, felsefe, tarih ve edebiyatla harmanlanmış öykü kitabı.

    borges, kullandığı çok yönlü imgeleri ve atıfları, edebi bir fark ya da estetik yaratmak için değil de hikayesini sürdürmek için doğal bir iş gibi yaptığından, onun ufkuna ve derinliğine sahip olamayan, bir cümlede bahsettiğini anlamlandırabilmek için yarım saat internette araştırma yapan şahsımın da yer yer beyninin yandığı doğrudur.

    kitap 17 öyküden oluşuyor, bazı öyküler birbirini tamamlar nitelikte bazıları ise bağımsız öyküler. kitabın adı olan alef ise kitap içerisindeki son öykünün adı.

    !---- spoiler ----!

    "beatriz viterbo kendini bir an bile korkuya ve duygusallığa kaptırmadan, kahramanca can çekişerek öldükten sonra, constitucion alanı'na çıktım ve ilan tahtalarından birine bilmem hangi marka amerikan sigarasının reklamını yapan, yeni bir yafta yapıştırılmış olduğunu gördüm. bu gözlem beni çok sarstı. çünkü bu küçük değişikliğin sonsuz bir değişmeler dizisinin ilki olduğunu sezmiştim; ucu bucağı olmayan, duraksız evren beatriz'den uzaklaşmaya başlamıştı.. " (alef öyküsünün giriş kısmı)

    !---- spoiler ----!
  3. borges'in anlatım metoduna uyum sağladıktan sonra pek rahat anlaşılabilen, en kıyıda kalmış ve ilginç noktaları bulunan öyküleri aktaran eserdir.

    pek tabii kitap yer yer borges'in kendi kişiliğine dair izler barındırırken, gerçeküstü düşünme yeteneğinin kuvveti öykülerde mutlak olarak hissedilebilir.