1. islam dininde tanrı.
  2. etimolojisinin ne olduğu üzerine tartışmalar olsa da şimdi size bana en ilginç gelen görüşü açıklayacağım. islam öncesi araplarda 360'a yakın put vardı; bunların en büyüğü olan, en yükseğe konulan tanri el-ilahtı. arap toplumuna göre el-ilah dünyanın yaratıcısı ve kabenin efendisidir. bu tanrının değişik kabilelerde farklı farklı isimleri bulunsa da kureyş kabilesindeki ( hz. muhammed'in kabilesi) ismi al-ilah'tı. islamdaki allah isminin kökeninin buradan geldiği düşünülüyor ( hz. muhammed'in babasının ismi abdullah yani allahin kulu, burdan allah ya da ona  benzer bir kullanimin islam öncesinde de bulunduğunu çıkarabiliriz.). işin daha ilginç kısmı benzerliğin sadece isimde kalmaması. al-ilah arap mitolojisinde ay tanrısı, yaratıcı tanrı ve kabenin efendisidir. islamın en önemli sembollerinden birinin ay olması, dinde ay takviminin esas olması, kabenin müslümanlığın merkezi konumunda olması allah kavramının arap mitolojisinden doğduğu görüşünu destekler niteliktedir.
  3. herşeyin kendisidir
  4. dünyada 4 binden fazla din ve mezhep var. bu din ve mezheplerin herbirisinin de tanrısı var.

    bu 4 bin dinin içindeki islam dininin tanrısına verilen isimdir.

    islamın tanrısıdır.

    isim kökenini ise kabede bulunan en büyük puttan alır. (putların olduğu zamanda)

    en büyük putun ismi ise el-ilah'tır.

    ***

    asıl söylemek istediğim ve bana göre olan durum ise; yeryüzündeki tanrıları insanlar yaratmıştır. tabii bu bir teori.

    benim dayanak noktam, nerdeyse tüm tanrıların bir geçmişinin olduğu ve ismini doğanın insanlarca açıklanmayan (o zamanlar için tabii) kısmından alıyor olmasıdır. yani pat diye ortaya çıkmıyor. illaki bir geçmişi oluyor.

    mesela, skoll güneşi yutan tanrı demekti. (güneş tutulması olayı)

    stephen hawking bu durumu şöyle açıklıyor,
    ...
    thor şimşek tanrısıydı bir başka tanrı aegir deniz fırtınalarını yarattı fakat en korktukları tanrı, skoll'du. bugün güneş tutulması adını verdiğimiz tüyler ürpertici doğa olayından sorumluydu. skoll gökte yaşayan kurt biçimli bir tanrıydı. bazen güneşi yiyerek günün geceye dönüştüğü ürkütücü anın yaşanmasına neden olurdu. bilimsel açıklamalardan yoksun bir durumdayken güneşin ortadan kayboluşunu izlemenin ne kadar rahatsızlık verebileceğini hayal edin. vikingler, onlara anlamlı gelen tek yolla yanıt verdiler. kurdu ürkütüp kaçırmaya çalışarak.
    ...

    ***

    sümer uygarlığının yarattığı dinler ve tanrılar, günümüz dinlerin ve tanrıların temelini oluşturuyor diyebiliriz. bakınız, nuh tufanı.

    bu konuda arif tekin'in "sümerlerden islama kutsal kitaplar ve dinler" adlı kitabı okunabilir.

    ***

    özeti, tanrı konusunda herkes yanılabilir. ben de, sen de.
  5. olmayan varlık.
  6. eğer varsa; gözümde yeni doğan bebeğini çöp kutusunun yanına bırakıp kaçan anneden farksızdır.
  7. insanların yaratıcılığından nasibini almış bir tür tanrı.
  8. "kavrayan, kavranandan üstündür." anlayışı ile düşünmek belki daha doğru bir yere ulaştırır konuyu. belki de ulaştırmaz. insan aklınca idrak edilemeyeceğini kabullendiğim yaratıcı. kendi sıfatlarından gayrısını kullanmak doğru gelmiyor.

    (bkz: hu)
  9. arapça kökenli sözcük.
    el-ilah kelimesinden günümüz kullanımı olan allah kelimesine dönüşmüştür. türkçesi tanrı'dır.

    şahsi görüşüme göre : varlığı kesin değildir.
  10. işi gücü yok satrancı yasaklar, zinayı yasaklar, içkiyi yasaklar, kumarı yasaklar..
    dünyadaki açlar umurunda değil.

    böyle bir mercii'yi kabul etmiyorum.
    lsd