1. soru, iç tutarlılığı olmayan bir sorudur. allah özel ismi yahut tanrı kavramı, "yaratıcısı olmayan" varlık için kullanılır. tıpkı "abi" kavramının "kendinden yaşça büyük erkek kardeş" için kullanılması gibidir. "senin abin senden kaç yaş küçük?" sorusu nasıl iç tutarlılıktan yoksun ise "allah'ı kim yarattı?" sorusu da o kadar tutarsızdır.
  2. allah'ı kimse yaratamaz. anlatıldığı tüm kitaplarda, hikayelerde herşeyi ben yarattım, hepiniz benim kölemsiniz, bana itaat edin yoksa hepinizi yakarım diyen birine seni kim yarattı diye sorsanız karşınıza geçip ben yaratılmam köleeeee şeklinde hönkürecektir.
  3. insan.
  4. Aslı budur.

    Şayet çok ciddi olursak herkesden daha aydınlanmış daha yüksek olduğumuzu sanarız halbuki, bu sebeple daha çok zaman harcarız daha ciddi olmak için, oysa kendimize gülmeyi öğreninceye kadar özgür olamayız, bir aynaya baktığınızda ve ne kadar aptalca hareketler edebileceğinizi fark ettiğinizde gülmek kaçınılmazdır ve kahkahadan bilgelik gelir.

    Şayet bir lamba alıp duvara yansıtırsam, duvarda parlak bir nokta oluşur, lamba bizim gerçek ve anlayış için yaptığımız arama, araştırmadır, çoğu zaman bu noktanın tanrı olduğunu sanarız, ancak ışık araştırmanın amacı değil, sonucudur. araştırma ne kadar güçlü olursa duvardaki ışık da o kadar parlak olacaktır, duvardaki ışık ne kadar parlak olursa, duvarı gördüğümüzde hissettiğimiz aydınlanma o kadar büyük olur, benzer bir şekilde aramayan yanında bir fener getirmeyen kimse hiç bir şey görmez.

    bizim tanrı olarak algıladığımız şey, tanrı arayışımızın bir yan ürünüdür, bu basitçe ışığın takdiri olabilir saf ve kirletilmemiş, bizden geldiğini fark etmeyiz. bazen ışığın tam önünde durur ve evrenin merkezi olduğumuzu sanarız tanrı son derece bize benzemektedir. ya da döner gölgemize bakarız ve bütün herşeyin karanlık olduğunu düşünürüz şayet kendi kendimizin yolumuza çıkmasına izin verirsek, amacımızı mağlup etmiş oluruz. amacımız ise basittir, ışığımızı kullanarak duvarın bütün güzelliğini aydılatmaktır, kusurları ile birlikte ve bunu yaparak çevremizdeki dünyayı daha iyi anlamaktır amacımız.

    benim gibi evrenci insanlar için en güzel örnektir bu ve çok da güzel bir anlatıştır. bu sebep ile örneği hep bu seriden vermekteyim. (bkz: babylon 5)
  5. ayni benim gibi yaratılmış bişeye inanamazdim. ona inanıyorum. çünkü mensubu olduğum soyun ticari yetenekleri yüksektir. basit bir kâr-zarar hesabı yaparsak eger; ben inanıyorum ve inandığım tanrı eger yoksa öldüğümde mikroorganizma olacağım ve kaybettiğim birşey olmayacak. peekii ya tanrı varsa? o zaman ateistler boku yedi demektir. bana ne mi olacak? tanrıya 'sana inanıyordum, bak o ateist, hiç inanmıyor' diyeceğim. o yüzden ateistseniz sakın inanmayın. asla. istemiyorum abi. sayınız ne kadar yuksek olursa şansım o kadar fazla..

    kısaca; azıcık kafasi çalışan adam inanır, inanmalı.
  6. insan, aklının açıklayamadığı durumlarda topu tanrıya atmayı sever. bu onun için en basit kurtuluştur. kafasında yarattığı böylesi kudretli bir yaratıcı şüphesiz onun en büyük akıl koruyucusu olacaktır. eğer tanrı olmasaydı insanoğlu bugünkü yerine asla gelmezdi. iyi ki bazıları için tanrı hala var, yoksa onlarda benim gibi gecenin bu saatinde laboratuvar da madde sentezlemek zorunda kalacaklardı. cevabı yukarıdaki bir arkadaş zaten vermiş, bende tasdik edeyim "tanrıyı insan yarattı"
  7. mantıksal açıdan totolojik bir soru değildir ve bütün dinlerin temeli belli kabullerdir.
  8. öncelikle bu baslik herhangi bir kinaye veya dini inanci olan insanlari asagilamak icin acilmadi.

    gelelim konuya icerisinde yasadigimiz evrenin (eger varsa) yaraticisi (allah,tanri vs..) hakkinda nasil var oldugu dusuncesi inancli,inancsiz ayirt etmeden herkesin aklindan gecen hayata dair en onemli sorudur. ilkokulda din ogretmenime sordugumda bana "vagonu vagon ceker,son vagonu da lokomotif ceker" tabi o zamanlar cok kucuk oldugundan olsa gerek ki bunu kabullenmistim. buyudukce lokomotifin makiniste,yakita ve raylara ihtiyaci oldugunu anliyoruz.

    yorumlar üzerine gelen edit;
    arkadaşlar ben "allah nasıl var oldu" başlığı açmıştım ancak moderasyon buraya taşımış. bu felsefi bir konu ve farklı fikirlerin ve soruların yakın başlıklarda birleştirilmesini anlayamıyorum. allah nasıl var oldu ile allahı kim yarattı farklı sorular ve düşüncelerdir.
  9. kendisi ihlas suresi'nde bu durumu aciklamistir.
  10. lem yelid ve lem yuled.