1. insan.
  2. insan, aklının açıklayamadığı durumlarda topu tanrıya atmayı sever. bu onun için en basit kurtuluştur. kafasında yarattığı böylesi kudretli bir yaratıcı şüphesiz onun en büyük akıl koruyucusu olacaktır. eğer tanrı olmasaydı insanoğlu bugünkü yerine asla gelmezdi. iyi ki bazıları için tanrı hala var, yoksa onlarda benim gibi gecenin bu saatinde laboratuvar da madde sentezlemek zorunda kalacaklardı. cevabı yukarıdaki bir arkadaş zaten vermiş, bende tasdik edeyim "tanrıyı insan yarattı"
  3. öncelikle bu baslik herhangi bir kinaye veya dini inanci olan insanlari asagilamak icin acilmadi.

    gelelim konuya icerisinde yasadigimiz evrenin (eger varsa) yaraticisi (allah,tanri vs..) hakkinda nasil var oldugu dusuncesi inancli,inancsiz ayirt etmeden herkesin aklindan gecen hayata dair en onemli sorudur. ilkokulda din ogretmenime sordugumda bana "vagonu vagon ceker,son vagonu da lokomotif ceker" tabi o zamanlar cok kucuk oldugundan olsa gerek ki bunu kabullenmistim. buyudukce lokomotifin makiniste,yakita ve raylara ihtiyaci oldugunu anliyoruz.

    yorumlar üzerine gelen edit;
    arkadaşlar ben "allah nasıl var oldu" başlığı açmıştım ancak moderasyon buraya taşımış. bu felsefi bir konu ve farklı fikirlerin ve soruların yakın başlıklarda birleştirilmesini anlayamıyorum. allah nasıl var oldu ile allahı kim yarattı farklı sorular ve düşüncelerdir.
  4. insan beyni.

    mağaralardaki atalarımız güneş olmadan yaşamın olmayacağını düşünmüşler ve güneşe tapmışlar. arada pek çok fraksiyon olmasına rağmen güneş hep ana tanrı olmuş. biraz zaman geçmiş ve insanlar güneşin bir gezegen, yıldız, gök cismi vs. olduğunu farketmişler. güneş artık bir tanrı değil, sadece ışık ve ısı veren büyük bir güçmüş. günümüzde elektrikli sobaya nasıl tapmıyorsak, atalarımız da güneşi tanrılıktan azletmiş.

    insanlar şimşeklerden korkmuşlar. zeus'un onları cezalandırdığını düşünmüşler. beyaz sakallı, güçlü ve kendisine saygı gösterilmesini isteyen zeus.

    sonra düşünmüşler. ulan bu zeus neden yaz günleri bizi cezalandırmıyor da kışın cezalandırıyor. şimşeklerin ve fırtınaların kaynağını çözmüşler ve artık zeus kalmamış.

    yüzyıllar içinde tanrılar çok değişmiş. doğa tanrılarından insani tanrılara geniş bir tanrı skalası geliştirilmiş. ancak doğa tanrılarının aslında doğa kanunu olduğu ve insani sıfatlara sahip tanrıların da insani zaaflara sahip olduğu görülmüş.

    işte bu noktada ortadoğu'nun semavi dinleri ortaya çıkmış. her şeyi yaratan, her şeye gücü yeten, her şeyi kontrol eden ama cismani olmayan, göremediğimiz ancak sadece peygamberlerin vahiy aldığı tanrı. böylece hem doğaüstü bir güç oluşturularak insanı korkutmak kolaylaşmış hem de insani zaaflardan arındırılarak etki gücü artmış.

    konu ile ilgili youreads'deki tüm yazılardan daha uzun bir yazı yazılabilir ancak maksimum sıkıştırılmış özet bu.
  5. soru, iç tutarlılığı olmayan bir sorudur. allah özel ismi yahut tanrı kavramı, "yaratıcısı olmayan" varlık için kullanılır. tıpkı "abi" kavramının "kendinden yaşça büyük erkek kardeş" için kullanılması gibidir. "senin abin senden kaç yaş küçük?" sorusu nasıl iç tutarlılıktan yoksun ise "allah'ı kim yarattı?" sorusu da o kadar tutarsızdır.
  6. saçma ya da kötü niyetli bir soru değildir. yıllar boyunca pek çok islam alimi de bu soruya yanıt aramış ve kendilerince, birbirinden farklı cevaplar vermiştir. kimisi "allah kendi kendini yarattı", kimisi "allah yaratılmadı, ezelden beri hep vardı", kimisi "allah kendi öz ceheri ile var oldu" gibi cevaplar vermişlerdir. kimse küçük aklı ile yıllardır cevaplanmaya çalışılan, ömürler vakfedilen ontolojik sorulara anlamsız demeye kalkmasın.
  7. mantıksal açıdan totolojik bir soru değildir ve bütün dinlerin temeli belli kabullerdir.
  8. tamam belki ihlas suresi'nden cümleleri aktarmak kolaya kaçmak olabilir ama allah'a inanan bir insan, onun ezeli ve ebedi olduğunu da kabul eder. eğer ben allah'ın ezeli ve ebedi olduğuna, zaman içerisinde olmadığına (zamanı da allah'ın yarattığını düşünürsek(*:inanmayanlar da varsaysın ki öyle oldu) zaten zamanın içerisinde olması çok saçma olurdu) inanıyorsam ki bu mantıksız değil, "allah'ı kim yarattı?" sorusuna niye kafa yorayım ki? ben zaten "allah yaratıldı mı?" sorusuna kendimce kafa yormuşum.
  9. cevap allah. yani senin sorduğun allahı allah yarattı. sen aslında kafanda yaratılabilir bir şey düşünüp soruyorsun ya, işte kendisi yaratılmayan ancak başka şeyleri yaratana biz allah diyoruz.

    bu sorunun arkaplanında bence yaratıcıyı kendine benzetme, kendin üzerinden düşünme var. yani sonradan var olan bir şeyin herşeyi öyle sanması ya da diğer şıkkın mümkün olmadığını düşünmek yatıyor. tıpkı insanın yokluğu düşünememesi gibi ezel ve ebedin de bizde karşılığı yok.

    ancak limit teorisi ile yakınsamaya çalışıyoruz. yani kainat fonksiyonuna bakıp limit eksi sonsuz ve artı sonsuza giderken fonksiyon inananlara hep sadece bir allah'ı sonuç veriyor.

    bu arada yaratıcı ile alakalı bazı sorulardaki mantığı anlıyorum ama bu soruda hakikaten kafanıza ne takılıyor anlamıyorum. hangi cevap bu soruyu soranı tatmin eder, inanın onu da bilmiyorum.