1. ingilizceden daha kolay değildir, özellikle artikeller öğrenen adamı yorar.


    der bus video almanca ama ana fikri anlayabilirsiniz.
    igor
  2. lisede 4 yıl boyunca görmeme rağmen öğrendiğim tek şey ich bin verguzbay. belki eğitim sisteminden, belki de arkadaş grubundan dolayı öğrenemedim.
  3. +ich liebe dich
    -kaç kaç dövecek galiba bizi
  4. "ich möchte ein köfte" (ih möhte ayn köfte)

    demesi çok eğlendiren dildir. artikelleri adamı çileden çıkarır. zor bir dildir. ingilizceden zor olduğu kesin en azından.
  5. lisede 4 yil boyunca her sene bastan alip "ich bin ..." ile basladigimiz, sonrasinda ogrenmeye tovbe ettigim fakat almanya'ya gidince el mahkum ogrendigim dildir. cok uzun sure nefret ettim ama sonrasinda oyle sevdim ki birakamadim. ama hakikaten "life is too short to learn german." ogrenmenin emek ve sabir istedigi dillerden biridir.
  6. ögrenmesi gercekten emek isteyen dildir. ögrenme sürecinde zorlandikca insanin daha da cok calisasi gelir. ama 1 yillik yogun almanca egitiminin sonunda alinan ömür boyu gecerli dil belgesi almak bütün sikintilarinizi unutturabilir.
  7. lisede tanıştığım dil kendisi. sevgili hocamız adımızı söylememiz için ich bin ile başlayan kalıbı kullanmamızı öğretirken "ich bin f.k." dedi. ( f.k. kendi adı soyadının baş harfleri. kendini öyle tanıtırdı.) sonrasında herkes kendini öyle tanıtmaya başladı.(*:jgkjdgkdf)
    yani almanca bilgim çok sınırlı olmakla birlikte lisede hocam sayesinde bir sürü saçma ve komik anıyla dolu. zorlayıcı bir dil olduğu gerçeği hala aklımda.
  8. daha da kibar, en kibar olcam diye gereksizlikten ölen dil. (bkz: könnten sie > could you)

    hoca dersi anlatirken, bir cümle kuracak, nefes nefese kaliyor. hep bosa yoruyorlar kendilerini.
  9. müziğe ve resme yeteneksiz biri olarak, lisede seçmeli ders olarak tercih ettiğim ders kendisi(*:itiraf gibi oldu ;))
    unutan bir ben değilmişim, ayrıca sevindim :)
  10. öğrenirken kendinden soğutan dil.
    ben ki dil öğrenmeyi cok severim, pek cok dili öğrenmek için çabalamışlığım vardır, bu dili öğrenirken karmaşıklığıyla kendinden bezdirmiştir. öğrenmek isteyene kolay gelsin diyorum. bir de enschuldigung diyorum. teşekkür etmekti sanırım
    düzeltme: nothborn hatırlattı, afedersin anlamındaymış. yahu onu bile öğrenememişim...