1. altı gün savaşı, diğer adlarıyla 1967 arap-israil savaşı, üçüncü arap-israil savaşı, altı günün savaşı veya haziran savaşı, 5 haziran 1967 pazartesi, israil ile arap komşuları mısır, ürdün ve suriye arasında başlayan ve 6 gün süren savaşa verilen addır. arap ittifakı'na irak, suudi arabistan, sudan, tunus, fas ve cezayir de asker ve silah yardımıyla katılmışlardır.

    israil'in kesin üstünlüğü ile bitmiştir. bu savaştaki önemli olaylardan biri de savaşı gözlemlemek üzere gönderilen uss liberty adlı bir amerikan gemisinin israil tarafından saldırıya uğramasıdır. şimdiki birçok sorunun temelini oluşturur. savaşın sonunda mısır'dan sina yarımadası'nı, suriye'den golan tepeleri'ni ve filistin'in gazze şeridi ile batı şeria topraklarını alan israil topraklarını dört katına çıkarmıştır. savaş sonrasında sina yarımadası'ndan mısır lehine çekilen israil ilerleyen dönemlerde diğer toprakları ilhak ettiğini açıklamıştır. bu kararları tanınmadığı gibi, israil'in bm kararlarını da uygulamaması sonraki dönemde bölgede birçok sorunun kaynağını oluşturmuştur. savaş sonrasında toplanan bm güvenlik konseyi'nde türkiye arabulucu olarak davet edilmiş ve konseyde israil'i destekleyen bir tutum sergilemiştir. ayrıca türkiye, fas'ta toplanan islam konferansı örgütü'nde alınan israil ile diplomatik ilişkilerin kesilmesi kararını veto etmiştir.
  2. israil'in tam bir kültür ve siyasi hamle politikasını yansıtan savaştır. bu kadar düşman ülke arasında hayatta kalabilmesi geliştirdiği bu kültüre dayanmaktadır. savaş uzun sürse hiç bir şansı olmayan israil, düşmanın hazırlıklarını görür, tansiyonun tırmandığını fark eder yumruk yemeden yumruk atarak, yani düşman ülkelerin hava alanlarını vurarak kazanır.

    hava desteğinden yoksun kalan düşman ordular tank vb zırhlı araçlarını israil uçaklarından koruyamaz hale gelir, tabiri caizse israil orduları sadece piyade olarak kendisinin 5-6 katı büyüklükteki mısır ordusunu hiçe sayarak yürüyerek sina yarım adasının kontrolünü eline alır. mısır, ürdün, suriye ve diğer destekçilerin gönderdiği destek kuvvetlerle aşağı yukarı yarım milyonluk bir orduya karşı göreve hazır 50 bin askeriyle israil savaşı çok kısa sürede kazanır.

    300 civarındaki hava aracıyla sürekli yakıt ikmali ve operasyon yapan israil ordusu, kendisinden çok daha fazla hava aracı olan mısırın elinden hava desteği şansını alarak, tüm savaş sırasında sadece bine yakın askerini kaybeder.
    kimbo