1. bkz. islam

    altruizm, bugüne kadar genelgeçer bir tanımı yapılamamış olsa da kabaca, fedakârlık, egosuzluk anlamlarına gelir yani başkalarını gözetme (saygı), düşünme merkezli, düşünce ve davranış biçimleridir.

    kavramın "yaratıcısı" a. comte tarafından egoizmin zıttı olarak tanmlanır, yani kişinin başkalarına bilinçli olarak, kendisine kazançtan çok harcama/masraf getirecek şekilde davranmasıdır.

    mesela h. maturana, c. h. hardy ve m. v. vugt yada d. miller ve d. kelley gibi yazarlar, altruistık davranışların hemen ve dolaysız olarak yararı gözetilmesede, uzun vadede, davranan kişiye yararının yaptığı harcamadan daha fazla olacağını savunmaktadırlar.

    j. seglow ise altruizmin zorlanamayacağını, aksi halde altruistik karakterini kaybedeceğini söyler, yani ....

    düzeltilecek
  2. (bkz: altrüizm) (bkz: özgecilik) veya (bkz: diğerkâmlık)

    diğer insanlara şahsî menfaat gözetmeksizin, maddî ve/veya manevî yararlı olmaya çalışmayı savunan bir yaklaşımdır. bireyselliği değil, toplumsallığı vurgulamaktadır. "benim çıkarlarım" anlayışını değil, "bizim çıkarlarımız" anlayışını ilke edinir ve bu bakımdan egoizmin zıttıdır. (bkz: bencillik)

    zaman zaman hümanizm ve kolektivizm ile karıştırılır. hümanizm, insanın ve düşüncenin özgürlüğü ile ilgilenir. altrüizm ise toplumsal fayda ve özveri üzerine eğilir. kolektivizmde ise ortak sorumluluk paylaşımı, ortak hareket etme ve örgütlenme yaklaşımı söz konusudur. altrüizm daha kendi içindedir, bunu şart koşmaz.
  3. bu kavrami sadece insan toplumu ve bir bilinc ile iliskilendirmek, hatalidir. alturizm oldukca bireysel bir kavramdir; yani alturistik davranis bireysel bir karardir / gududur. karsiliginda her zaman toplumsal bir kazanci hesaplamaz, boyle bir bilinc zaruri degildir.

    hayvanlardaki alturistik davranis ornekleri, inceltilmemis haliyle evrim teorisinin aciklamakta zorluk cektigi bazi hususlar icerir. richard dawkins bencil gen varsayimi ile bu problemlerin ustesinden gelmeyi denemistir.