1. özellikle her türk vatandaşının gidip görmesi gereken yerdir.

    çok derin duygular yaşıyorsunuz o anlarda. müzeden başlayın. ne kadar muhteşem bir adam olduğunu gözleriniz ile görün. sonra anıt mezarı ziyaret edin. ne demek istediğimi o zaman anlarsınız.

    mümkünse de tek gidin. yavaş yavaş, tüm dikkatinizi vererek, anıları yaşamış olursunuz.
    ozumm
  2. 1960-1988 yılları arasında devrim şehitleri adı altında bir bölümü de olan yapı. bu devrim şehitliği, anıtın güneyindeki bayrak direğinin karşısında, barış parkı denilen ağaçlık alanda bulunuyordu.

    27 mayıs 1960 öncesindeki öğrenci eylemlerinde öldürülen turan emeksiz'le nedim özpolat, darbe sırasında kaza kurşunlarıyla hayatını kaybetmiş teğmen ali ihsan kalmaz, harbiyeli sökmen gültekin ve ted ankara koleji öğrencisi ersan özey'in cenazeleri, 9 haziran 1960'ta görkemli bir törenle adıgeçen bölüme nakledilir. daha sonra 21 mayıs 1963'te talat aydemir cuntasının kalkışmasının bastırılması esnasında hayatını kaybeden 8 kişi ve 1966'da ölen cemal gürsel de bu alana defnedilir.

    12 eylül darbesini müteakiben, devlet mezarlığı kanununun çıkmasıyla anıtkabir'den atatürk dışındaki cenazelerin taşınması kararlaştırılır. tartışmalardan sonra 27 ağustos 1988'de ismet inönü'nün mezarı dışındaki mezarlar sessiz bir törenle çıkarılır. cemal gürsel'in mezarı devlet mezarlığı'na, diğer isimler cebeci askeri şehitliği'ne taşınır. günümüzde eski devrim şehitliği tamamen boştur.