1. yaklaşık 5 aydır kullanıyor olduğum ve özellikle öfke kontrol problemimi büyük oranda azaltan ilaç. depresyonun ve anksiyetenin fiziksel etkilerini neredeyse sıfırladı, o titremeler, saç baş yolup kendini duvardan duvara vurmalar bitti.

    bu başlığı aklında kullanıp kullanmamakla alakalı soru işaretleri olan veya bilgi edinmek, yan etkileri saptamak isteyen kişilerin okuyacağını bilerek şunu demek istiyorum: psikiyatr değilseniz veya tıbbi bilginiz yoksa rica ediyorum kullan ya da kullanma demeyin. karnım ağrıyor diyen arkadaşına ülser ilacı verenler gördü bu gözler, kullananı da gördü.

    yap ma yın.

    şimdi merak eden arkadaşların merakını gidereyim, sizi mutlu etmeyecek/edecek, mutsuzluğunuzu önlemeyecek/önleyecek diyemem. genel anlamda her bünyede farklı fizyolojik ve psikolojik etkileri var. kendime olan etkilerinden söz edeceğim sadece.

    yaşam kalitenizi olumsuz etkileyen olumsuzluklar hissediyorsanız rica ediyorum psikiyatra gidin. çünkü bunlar kişiliğinizin bir parçası olmaktan daha öte hastalıklar. anksiyete, borderline, bipolar kişilik bozukluğu, psikoz, obsesif kompulsif bozukluk vb gibi tedavi gerektiren durumların içinde bulunan insanlar genellikle bunu kabullenmiyorlar. kendini keşfediş süreci oldukça zorlu geçiyor destek almayacaksanız.

    konu psikoloji olduğunda, soyutluklardan bahsedildiğinde bunlari kendinden bir parçaymış ve hastalık değilmiş gibi görme gafletine düşebiliyoruz. öyleyse kronik astım veya doğuştan gelen fizik tedavi gerektiren vücüt bozuklukları gibi durumları da kendimizden geldiği için kabullenelim? hiçbir doktor size zorla ilaç da yazmaz hem.

    psikilojik problemler tedavi edilmezse, fiziksel boyutlara ulaşırlar. sizlere demiyorum ki gidin ilk gordüğünüz doktorun sizi 1 dakika dinledikten sonra verdiği ilaçları için. doğru doktoru bulmak zor, ama sizi gerekirse 1 saat dinleyecek biri olmalı karşınızda ( ki bu bile az). saat başı ödeme isteyen özel kuruluşların haricinde işini gerektiği gibi yapmaya çalışan, devlet hastanelerinde olan birçok doktor var.

    yan etkileri yine kişiden kişiye değişir. bende olur sende olmaz, benim başımı ağrıtır senin mideni bulandırır. onun için gözü korkutmayın ama durum size aşırı gelirse de hemen doktorunuza ulaşın.
    ayrıca ne kadar anlatılırsa anlatılsın zihin bu, kendimiz bile içinde neler yattığını tamamen bilemiyoruz. o yüzden bazen deneme yanılma yoluyla doğru ilacı bulmak gerekebiliyor. yani doz artımları, ilaç ekleme, çıkarma, değiştirmeler yaşanacak.

    gelelim etkisine, en az 9 ay kullanılmalı diye biliyorum ben ancak değişebilir. ilk 3 haftadan sonra olumlu etkiler başlar. olumlu etki dediğimse bende duygu durumlarımı ve kaygılarımi kontrol altına alabilmemdi. sinir krizlerim yok denecek kadar azaldı, daha sakinim, mide ağrılarım toplasan 5 ayda 2-3 kez olmuştur. çevrenizdekiler sizden iyi gözlemliyor bunu zaten.
    beni mutsuzluktan uzaklaştırmıyor, tamamen hissiz bir robot yapmıyor ya da uyuşturmuyor. sadece bana nefes alacak alan sağlıyor. duygularınız ve acılarınızı "dizginliyor" yani, kendini tanıma ve iyileştirme yolunda açık kapı bırakıyor. girip girmemek sizin elinizde. hiçbir ilaç yoktur ki siz istemediğiniz sürece psikolojinizi düzenlesin. çok klişe olacak ama her şeyin başlangıcı ve bitişi sizsiniz. ilaç ise bir destektir. size sadece ilaç yazıp terapiyle desteklemeyen doktoru da değiştirin.

    antidepresanların olumsuz etkileri olduğuyla hatta direk hiç tedavi etmediğiyle ilgili araştırmalar var. antidepresan karşıtı doktorların açıklamalarını da kolaylıkla bulabilirsiniz.
    ben de bu konu hakkında psikiyatrimla konuştum ve bana tedavi edici özelliğinin kanıtlanmış olduğunu söyleyip 2017 yılı araştırmasından bahsetti.

    size kalmış, iyi araştırın. kafanıza takılan bir soru varsa yardımcı olmaya çalışırım.
    jole
  2. tedavi! edici özellikte olduğu iddia edilen antidepresanların tarihine bakılırsa 60'lı yıllarda başladığını 70'lerde yerine yenileri aldığını 90'lı yıllarda ise en yenileri aldığı görülebilir. muhtemelen 2020'lerde bugünkü antidepresanlar güvenliği kanıtlanmamış olduğu gerekçesiyle bir çoğu tozlu raflara kaldırılacak ve yerine yeni gülen suratlılar pazarlanacağını da görmek gerekir.

    bazı tavırlar vardırki insanın karakteridir, alışverişe düşkünlük, melankoli, kalabalıktan kaçma, bunları karaktersel özellik olarak kabul etmek zorundayız. bu kişisel özellikleri ilaç firmaları pazar payını büyütmek için hastalık olarak tıp sözlüğüne sokmayı başarmışlardır ve usul usul insanları mutlu etmek adına bunu kullan şunu kullan pompasına maruz bırakmaktadırlar.

    insanoğlu binlerce yıldır soyağacını idame ettirmekte. bazı karakteristik özelliklerinden vazgeçebilmek için alternatif yöntemler geliştirmektedir. yoga, din, şarap, efor, cinsellik, vb sayılabilir. ilk başta aklıma gelenler bunlar ve bunların en yeni keşfedileni bile muhtemelen 1000 senedir insanların hayatında yeri var. çözümü 90'ların mg'ı yerine başka yerlerde aramak mı lazım diye ortaya bir soru atıyorum. çünkü 80'lerin antidepresanını şuan kullanmıyorsak bu işte bir çelişki yok mu? tıp çok gelişti klişesi doğru olduğu kadar yanında da biraz avantası ile gelişti bu ayırımı yapabilmek yine bizlerin elinde.

    insanoğlu beyin nedir nasıl işler, henüz bunun saptamalarını yapabilmiş değil. düşün bu kadar karmaşık yapıdaki gözün görmeyeceği, elektron mikroskopunun yetersiz kaldığı, hassas terazi ile ölçüm yapamayacak nörotransmitterlerden oluşmuş kimyasal yapıya iyi gelsin diye, midene 1 tablet gönderiyorsun, miden boş mu dolu mu belli değil, ne zaman sindirdin yiyeceğini belli değil, düşün nano mu desek mikro mu desek düzeydeki seratonini artırabilmek adına medet umuyorsun ve psikiyatri uzmanı seni 5 dakika kadar dinleyip 50 mg dozunu 100 mg'a çıkaralım diyor. buraya bir smiley koyalım.

    sözün özü antidepresanlar, milyonlarca yıldır ayakta duran insanoğlunun hayatında çok yeni, bir ilacın en iyi güvenilirliğini yine toplum belirler, bir parol vardır şak diye ağrıyı keser, bir coraspin artık kabul görmüş bir ilaçtır. diğer taraftan antidepresanlar için aynı şeyleri söylemek çok gerçekçi değil, bugün kullandığınız ilacı muhtemelen bir 10 sene sonra piyasada göremeyeceksiniz.
  3. canı sıkılanın kullandığı yeni moda ilaç.
  4. doktor kontrolünde kullanılması gereken ilaç. genelde dönemsel olarak kullanılır ve erken tedavilerde yüksek oranda iyileşme sağlar. önemli olan başınıza bu tarz ilaç kullanacak şeyler geldiğinde bu hastalıkları kişisel gelişiminiz için kullanmanızdır. kendinizi daha yakından tanımaya çalışın. ilerde "ben ne gereksiz şeyleri kafaya takmışım." dediğinizde zaten antidepresan kullanmanıza gerek kalmayacaktır. tecrübeli biri olarak naçizane önerimdir. herkese acil şifalar.
    efzey