1. 1985 antalya doğumlu, orta mesafe koşucusudur. üsküdar belediyespor adına koşmaktadır.

    2011 yaz üniversite oyunları'nda 1500 metrede altın madalya,
    2012 dünya salon atletizm şampiyonası'nda 1500 metrede bronz madalya
    2012 avrupa atletizm şampiyonası'nda 1500 metrede altın madalya kazanmıştır.
    2012 yaz olimpiyatları'nda 1500 metrede 4.10.23 derecesiyle birinci olarak altın madalya kazanmıştır. ancak bu madalyanın doping yaptığı gerekçesiyle geri alınmasına karar verilmiştir. ^:wikiden esinlenilmiştir^

    şimdi atletin ve hatta olimpiyatlara katılacak düzeyde olan atletin çalışma prensiplerine bir göz atalım: federasyonun belirlediği antrenörler ve masörlerle çalışan sporcular derece umuduna göre özel kamplarda günlük özel çalışma programları doğrultusunda sıkı bir antrenman içine girerler. bu dönemlerde "çok doğal olarak" güçlendirici ilaçlar kullanırlar. zaten antrenör ve masörlerin asıl amaçları sporcuların kullanacakları programları düzenlemektir. bu programlara yeme, içme, uyku, koşu, ağırlık ve ilaç kullanımı da girmektedir. ilaçların hangi düzeyde ve ne kadar sıklıkla kullanılacakları tam bir uzman işidir. özellikle kadın sporcularda hormonal hareketlerin stabil olmadığı göz önüne alınırsa kullanılan ilaçların tepkime süreleri sürekli değişecektir. bu anlamda antrenörün ve ilgili yardımcıların sporcusunu çok iyi tanımaları gerekmektedir. dikkat edilirse olimpiyat dereceli sporcuların çoğunun antrenörleri eşleridir aynı zamanda. birbirini iyi tanımak oluşturulacak plan ve program için hayati önem taşır.

    burada kafama takılan soru şudur ki; bahsi geçen programlar tamamlandıktan ve ilgili ilaçlar kullanıldıktan sonra bunlar nasıl kontrol dışına çıkabiliyor?

    daha açık olmak gerekirse, tüm profesyonel sporcular ilaç kullanmak zorundadırlar. ilaçların vücuda fayda sağladıktan sonra vücuttan atılma süreleri bellidir. kadınlarda az önce de belirttiğim gibi hormonal bazı dengesizlikler olabilir ve bu dengesiz dönemler özel bakımlarla atlatılabilir ya da ilacın etkisi ötelenebilir. işi gücü yarışmalara hazırlanmak olan antrenörlerin-dikkat edin sporcular değil-yardımcıların, masörlerin ve spor doktorlarının nasıl böyle fahiş hatalar yapabildiklerine hayret etmekteyim.

    bir sporcunun dopingli olduğunun tespit edilmesi sporcunun suçu değildir. sorgulanması gerekenler doktor, antrenör, masör ve hatta bağlı olduğu federasyon yetkilileri ve hatta ilgili bakanlık bile olabilir. doping kullanımına karşı verilen ceza, henüz performansının ortalarında olan bir atlet için "son" demektir. bu kadar ağır bir ceza tek başına sporcunun üzerine yıkılmamalıdır kanımca.
  2. 2012 londra olimpiyat oyunları’nda altın madalya kazandıktan sonra;

    ''1500 metre finallerinden önce namaz kılmıştım. altın madalyayı alınca önce cumhurbaşkanımızı aradım sonra şükür namazı kıldım. allahım bana güç verdi.''

    diye açıklama yaptı sonradan doping yaptığı kesinleşti ve 8 yıl men cezası aldı. şükür namazı kılmadan önce azıcık ahlaklı olsaydın da dünyaya rezil etmeseydin bizi.

    ayrıca doping yaptığı kesinleşince madalyası geri alınınca devlet ödül olarak verdiği altınları geri istedi kendisinden ama ''hepsini harcadım kalmadı'' cevabını aldı. ee hani namaz, hani iman, allah korkusu, kul hakkı aslı hanım kızım ne oldu?

    işin ironik kısmı ise aynı yarışmada gümüş madalya kazanan gamze bulut adlı sporcumuz bize teselli olmuştu hatta şükür namazlı aslı kızımıza verilen altınlar alınıp kendisine verilecekti ama yapılan incelemeler sonucunda onun da dopingli olduğu kesinleşti ve madalyası geri alındı. aziz nesin öyküleri gibi olay ama gerçek hepsi yaşanmış.

    ''ben sporcunun zeki çevik ve ahlaklısını severim'' mustafa kemal atatürk