1. (bkz: pelasg) , antik yunanda, helenden önce, kuzey ve orta yunanistan’da girit ve ege adalarında yaşayan bir halkın adıdır.
    bu halkın diline (bkz: luvi) denilmektedir.
    bir rivayete göre; luvi dilinde, yerleşim köy kasaba anlamına gelen ''asas''tan gelmedir, 'asos'
    bir başka rivayete göre ise, hititlerin kullandığı ''yerleştirme'' anlamından gelen ''asas''tan gelmektedir.
    assos' yada diğer adıyla behramkale, çanakkale-ayvacık'ın 17 km uzaklığında bulunmakta.

    hermeia, seleucus iii ceraunus'un (mö 225–223) baş bakanıdır. soylu hermeia'nın kız kardeşi ile evlenen aristo, bu kente gelerek bu kentte 3 sene yaşamıştır.

    19 yyda ingiliz ve amerikalılar bu antik kenti talan etmiş, buradan tarihi eser kaçırmışlardır. buranın ürünleri, louvre ve boston müzesinde sergilenmektedir.
  2. türkiye'deki en güzel ören yerlerinden biridir. bir zamanlar tam güneş batarken, güneşin batışı ve ayın yükselişi aynı anda izlenebilirdi buradan ama artık daha erken saatlerde kapandığı için buna izin verilmemektedir.
    deniz kıyısındaki assos entel tatilcilerin vazgeçilmezi olmakla birlikte bir numarası yoktur. her tarafı taş, küçücük bir sahil -üstelik o küçücük sahilin her tarafı yerlere atılan çöplerle dopdoludur-, lezzetsiz yemek sunan birkaç otel ve onların deniz kıyısındaki restoranlarıyla aslında pek de mattah bir yer değildir.
    az yukarıdaki yopyokuşlu behramkale şirin bir yerdir. ama her şey göstermeliktir. yaşlıca köy teyzelerinin size satmaya çalıştığı sözde dağ kekikleri en az birkaç yıllıktır. türkiye'nin her tatil yöresinde olduğu gibi buralarda da büyük bir dejenerasyon söz konusudur.
    hero