• izledim
    • izliyorum
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.00)
atypical
"sam, 18 yaşında otizmli bir gençtir. kendi yaşıtları gibi yaşama arzusu olan sam, bağımsızlık arayışı içindedir ve artık bir kız arkadaşı olsun ister. terapisti, kişisel sorunlarını aşmasında sam’i heveslendirirken, annesi çocuğunun büyüdüğünü kolay kolay kabul etmez. sam’in babası ise annesinin aksine onun kendisini bulmasına yardımcı olmaya çalışır." (beyazperde)


  1. ikinci sezonu ile sahnelere geri donen netflix yapimi. otizmli bir gencin aile ve arkadaslik iliskilerini ekranlara yansitan dizide otizme ilgili bircok detay goreceksiniz. konuya merakliysaniz ve genclik dizilerini seviyorsaniz kacirmayin. yapim her ne kadar kurgu bir dizi de olsa geri plandaki dogru bilgilerle bir belgesel niteligi var. ailesinde otizmli birey olanlar kaynak olarak yararlanabilirler. dizinin referanslari gayet saglam.
  2. ikinci sezonu taze bitirmis iken bir kac sey karalayayim. ilk sezona gelen tek elestiri bu kadar ozverili calismada neden hic otizmli birey olmamasiydi. gerek cast ekibinde gerek geri planda otizmli birisi bulunmuyordu ilk sezon. gelen elestirileri dikkate alip ikinci sezon casta otizmli bireyler katilmis ve senaryoda suan ismini hatirlayamadigim bir yazardan destek alinmis. kendisi de otizmli olan yazar arkadasin (finch diyesim geliyor ama o baska yonetmendi heralde) katkisi ile daha gercekci bir sezon oldu. ilk sezondan kalma arkadaslik, iliskiler vs kinularina akademik basari, ust egitim kurumuna gecis, mesleki karar verme surecleri gibi konular ile daha da zenginlestirmisler. gercek anlamda bir kaynak oldu bu dizi otizm konusunda. toplumun bakis acisi, insan oncelikli dil, resmi kurumlarin bilgisizligi gibi konular cok guzel islenmis. alanda calisan birisi olarak izlemenizi ve cevrenize tavsiye etmenizin gerekliligini savunuyorum. ailesinde otizmli birey var diye on yargi ile baktiginiz hayatlari yakindan gorun.

    edit: bu arada ekipteki danisman david finch isimli arkadasmis. kendisi ayni zamanda cizgi roman yazari. hem david fincher ile david lynch karisirdi simdi de david finch cikti basima. kafam yanacak ya ne zaman bakalim.
  3. 2. sezona henüz geçtim. eğlenceli bir gençlik dizisi desem yanlış olmaz. baş karakterimiz otizmli bir genç bu defa. ortalama bir liseli gençten, zaman zaman çok daha farklı yaşam deneyimlerine sahip. bazı zamanlarda ise alelade bir genç.

    otizmle yaşayan insanlara daha yakından bakmak için güzel bir fırsat. dizi, otizme karşı gerçekçi, ajitasyondan uzak bir tavra sahip.

    şimdilik yayınlanmış 3 sezonu var. 4 sezonun ise çekilip çekilmeyeceği sanırım henüz belirli değil. trailer