• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (6.53)
avengers; age of ultron - joss whedon
ilk filmin başarısının ardından ikinci film için kolları sıvayan avengers ekibi bu filme bütün kahramanları dahil ediyor; bu kez thor, iron man, kaptan amerika ve hulk'ın yanısıra hawkeye, nick fury ve black widow da maceraya katılıp sürprizini koruyan beklenmeyen düşmanlara karşı savaşıyor. bu kez hiç olmadığı kadar aksiyonlu bir macerayı vadeden film, her bir kahramanın kişisel yaşamına ve aralarındaki ilişkilere vurgu yapmayı hedefliyor. iron man, barışın sağlanması için bekletilen bir sistemi yeniden başlatmak ister fakat işler hiç de umduğu gibi gitmez. bunun üzerine thor, kaptan amerika, hulk, nick fury, black widow ve hawkeye yeniden bir araya gelir. ultron adıyla bilinen james spader ise bütün acımasızlığıyla ilerlemekte ve insanoğlunun soyunu tüketmek için korkunç planlar peşindedir. yenilmezler bir araya gelip savaş başladığında, yeni gizemli karakterler ve gizli ittifaklarla gerilimin dozu iyice artar.
yönetmen koltuğunda tekrar joss whedon bulunurken, başrollere jeremy renner, scarlett johansson ve samuel l. jackson gibi üç yeni isim katılıyor.


  1. 1 mayısta gösterime girecek marvel filmi. ultron'un boy göstereceği filmde hulkbuster'ıda görmüş olacağız.
    tes
  2. marvel ın bu seneki blockbuster filmlerinden biri gelmesini sabırla bekliyoruz. ayrıca eğer bu filmi izleyecekseniz marvel ın agents of s.h.i.e.l.d. dizisini de şiddetle izlemenizi tavsiye ederim, çünkü diziyle film bir bakıma bazı noktalarda birleşiyor ve size çok büyük fikir sahibi yapıyor; ilginize^:swh^.
    knfdn
  3. scarlet witch ve quicksilver karakterlerini de göreceğimiz film. çok umutluyum bu filmden, baya iyi olacak gibi. ay hadi inşallah.
  4. tek kelime ile hayal kırıklığı. imdb'den 8.2 almasının mantığı da ayrıca sorgulanmalı.
  5. beklenenin aksine daha çok geçiş filmiydi uzundu ama hepsi infinity wara hazırlıktı genel olarak can sıkıntısında izlenebilecek bir marvel film
  6. !---- spoiler ----!

    marvel studios'un/marvel sinema evreni'nin bugüne kadarki 11 filmine baktığımızda yapımcıların her şeyi tek, çok büyük bir senaryo olarak kurguladığını görüyoruz, veya bana öyle geliyor. senaryoda perde^:act^ tabir ettiğimiz bölümler bu evrene "phase" olarak yansıyor mesela, bazı filmler olayların seyrini değiştirecek öneme sahip olaylar içerdiği için "dönüm noktası"* işlevi görüyor. ilk iron man filmi her şeyin fitilini ateşledi, ardından gelen the incredible hulk, thor, iron man 2 ve captain america the first avenger örgüyü bir sonraki dönüm noktasına taşıdı, the avengers da ikinci dönüm noktasıydı. captain america the winter soldier'a kadar yine mevzuyu ilerletmeye uğraşan filmler izledik, bu filmde s.h.i.e.l.d ortadan kalkınca olayların da seyri bir kez daha değişmiş oldu, gibi. tabii ki bir filmin "sinematik evrenin" geri kalanı için çok önem arz etmemesi onu kötü yapmıyor, fakat insan the avengers'ın yine joss whedon tarafından yazılıp yönetilmiş devam filminden daha "evreni temelden sarsacak" numaralar bekliyor, itiraf etmek gerek.
    bu örgü kurma çabasının en büyük handikaplarından biri de, filmlerin neredeyse tümünün aynı senaryo matematiğinden hareket etmesi. bu dahil şimdiye kadarki 11 filmin beşinde "gökten düşmekte olan cisimden dünyayı/şehri/bölgeyi kurtaran kahramanlar" teması vardı örneğin. the avengers'ın ardından gelen phase 2 filmlerinden guardians of the galaxy dışındakiler de hep aynı izleği takip etti. age of ultron ise, ilk filmin ortalığı yerinden oynatan büyük çaplı havasına nazaran çok küçük oynayan bir film. whedon'ın bunu "ilk filmde olayı kurmuştuk, şimdi onları kavgada izliyoruz" düşüncesiyle kurduğu belli, ama avengers'ı takım halinde, (veya öyle olmaya çalışırken) aksiyonun içinde izlediğimiz filmin büyük resme bu kadar küçük katkıda bulunması bana tatmin edici gelmedi.

    bence marvel phase 2'yi sürekli bir şeyleri merak ettirerek geçirdi. civil war'u ve infinity war'u merak ederek koca filmler geçti, merak ettirip "sunmaktan kaçmayan" winter soldier dışındakiler ise, tümü gayet iyi filmler olsa da, olayı bir sonraki adıma götürmek için çekilmiş gibiydiler. komplosu, örgüsü ve tehditi ilk filmin yarısından bile küçük olan bu filmin, civil war öncesi gereken "mass destruction" ortamını ve gerginliği kendiliğinden yansıtması gerekiyordu normalde; fakat büyük çaplı bir yıkımdan ve başta bahsedildiği gibi dünya çapında bir tehditten bahsetmek mümkün değil. filmin ikinci yarısı, tek bir aksiyon sahnesi olarak "yükselen bir doğu avrupa kentinde" geçiyor, tek bir kent. mevzuyu kişiselleştirme çabalarını anlıyor ve takdir ediyoruz, avengers'ı takım olarak daha iyi tanımayı biz de istiyoruz, ama bizi civil war'a bu ortamla mı ikna edeceksiniz kuzum? koskoca ultron'un ne denli büyük bir tehdit olduğunu, james spader'ın muhteşem mo-cap oyunculuğuna rağmen yansıtamayıp onu thor the dark world'deki malekith gibi işlevsiz bir villain'a dönüştürürseniz, kaotik bir ortamda olduğumuza ortalama bir seyirci bile inanmaz ki. "hadi black panther'ı tease edelim", "hadi infinity war'dan sonraki takımı gösterelim", "hadi artık vision çıksın (şahane yazılmış ve oynanmış olduğuna katılıyorum)" diye metnin önemli parçalarının çoğu ihmal edilmiş, dünyayı uzaylılarla savaşıp kurtarmış bir takımın burada gördüğümüz çapta bir tehditle parçalandığını görmek ise hiç ikna edici gelmedi bana (tehditin esas boyutunu ben de biliyorum, filmin bunu yansıtmadaki başarısından söz ediyorum). ilk filmi, mcu'yu ve çizgi romanları coşkuyla seven bir insan olarak bunu "o kadar da sevememek" çok büyük bir hayal kırıklığı benim için, ama yapacak bir şey yok. büyük ihtimalle burada ıskalanan "dönüm noktası" görevini üstlenecek captain america civil war'u beklemeye devam edelim.

    !---- spoiler ----!
  7. bilgisayar oyunlarının tanıtım filminden farkı olmayan film. üzerine düşünülmemiş bir kurgu, karşılıklı diyalog yoksunluğu, oyuncuların pasif kalması, alışılagelmiş senaryo. sinemadayken gittim ve verdiğim paraya bin pişmanım.
    gamit
  8. keşke film haklarının karmaşası olmasa da çizgi romandaki gibi olsa dedirten film.
  9. iron man'in gökten yedek parça, metal kafes ıvır zıvır düşürme sahnelerinin, (bkz: warhammer 40k dawn of war) 'ın, (bkz: dawn of war soulstorm) serisindeki ırklarından (bkz: space marine) den esinlenildiğini, hatta apartıldığını düşündüğüm film.
    son dönem türk sineması diyince akla osurup osurup gülmenin geldiği bir ülkenin sinefillerinin, bu filmi eleştirirken biraz daha ellerini vicdanlarına koymaları gerek.
  10. marvelcıların dört gözle beklediği,büyük umutlar barındıran film