1. empati yapmamızı sağlayan sinir hücreleri
  2. karşınızda acı çeken birini gördüğünüzde sizin de içinizin cız etmesine sebep olan sinir hücreleri.
  3. katillerde daha az ya da daha inaktif olduğu düşünülen nöronlardır ayrıca.
  4. ayna nöronlar daha çok beynimizin parletal lobunda(beynimizin arka üst kısmı) bulunuyorlar.hareketten sorumlu motor bölgeler, konuşma ve işitileni anlama, duygulardan sorumlu limbik sistem ve düşünce oluşturmakla görevli frontal bölgedir.
    bir kaç bilimadamı maymunlarla ilgili zihin okumayla hiçbir alakası olmayan bir deney yapıyorlar. camla ayrılmış iki odanın birinde maymunlar ve doğal ortamları, diğerindeyse bilimadamları ve doğal ortamları bulunuyor. mola verilmiş bir zamanda bir bilimadamı su içmek için elini bardağa uzattığında, maymunun beyninde susayınca harekete geçmesi gereken reseptörlerin de hareketlendiğini görmüş. tesadüf sanmışlar ama olayı tekrarlayınca bunun bir tesadüf olmadığını anlamışlar. ayna nöronlar ilk olarak, işte böyle farkedildi.
    beş duyu organımızla algıladığımız duyumlar, elektiriksel sinyallere dönüşerek beyne yani nöronlara aktarılır. (kavrama, bu duyumlardan biridir.) beyinde kısmen özelleşmiş olan nöronlar bu duyumla ateşlenir. (elmayı kavrayınca ateşlenmesi gereken nöronlar ateşlenir.) nöronların milyonlarca bağlantısı sayesinde binlerce nöron bu duyum karşısında ne yapmamız gerektiğini söyler. (elmayı kavrama, onun düşmesini önleme v.b.) bu işlem bitmeden devam eder. ama n’apmamız gerektiğini bütün nöronlar söyleyebilir bize. ayna nöronların diğer tüm nöronlardan farkı elmayı kavrarken ateşlenmesi gereken nöronlara, karşıdaki kişi elmayı tutunca ateşlenmesi gerektiğini söyleyen sinyaller göndermesidir.

    kısaca anlatmak gerekirse; karşımızdaki kişi elmayı kavradığında biz de elmayı kavrayacakmışız gibi düşünürüz. empati gibi. ayna nöron ismi de zaten buradan gelir. bu nöronlar ayna görevi üstlenirler bir bakıma ve karşıdaki hareketi kopyalarlar. zih