• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.75)
aynalar - eduardo galeano
eduardo galeano'nun aynalar kitabı , eski çağlardan günümüze uzanan dünya tarihini kısa öyküler, denemelerle anlatan, şimdiye dek alıştıklarınızdan çok farklı, çok renkli, çok muhalif bir tarih kitabı. eduardo galeno aynalar'la dünyaya bakışınızı değiştirmeyi vaat ediyor.


  1. eduardo galeano’nun aynalar kitabı , yurtdışında yayımlanışından kısa bir süre sonra türkçeye çevrildi ve okurla buluştu. galeano’nun son zamanlardaki yazınsal üslubunu açıkça yansıtan kitap, kısa öykülerden ve denemelerden oluşuyor. ‘neredeyse evrensel bir tarih’ altbaşlığı, birazdan sayfalarını çevireceğiniz kitabın alıştığınız tarihten farklı bir okuma vaat ettiğinin ipuçlarını veriyor. çünkü aynalar kitabında galeano, olaylara alışıldık tarih kitaplarının, özellikle de ‘resmi’ tarihin baktığından bambaşka gözlerle bakıyor ve gösteriyor. asık suratlı, neredeyse insansız bir tarihi anlatan kitapların aksine, aşkın, yoksulluğun, kardeşliğin, eşitsizliğin olduğu, insanlı bir tarihi aydınlatıyor galeano. bu nedenle de bütün kitaplarının başköşesinde ‘adalet’ ve ‘vicdan’ oturuyor.
  2. “aynaların içi insanlarla dolu.
    görünmez insanlar bizi görürler.
    unutulmuşlar bizi hatırlarlar.
    biz aslında onları görürüz görürken kendimizi.
    peki, biz gidince, onlar da mı giderler?”
  3. aynalar’ın, “yalancı savaşlar” başlıklı bir anlatısında şöyle diyor galeano: “ırak savaşı, batı’nın petrolünü doğu’nun kumlarının altına koyan coğrafya’nın yaptığı hatayı düzeltme ihtiyacından doğdu. ancak hiçbir savaş şunu dürüstçe itiraf etmez: çalmak için öldürdüm.”
  4. latin amerika başta olmak üzere diğer ülkelerden de çok güzel bilgiler veren eduardo galeano şaheseri.

    ticaret tanrısını seçmek gerekiyordu. olimpos'taki tahtında oturan zeus bütün aile bireylerini tek tek gözünün önüne getirdi. çok fazla düşünmesine gerek kalmadı. bu işi üstlenecek kişi hermes olmalıydı.
    zeus ona altın kanatlı sandaletler hediye etti ve onu karşılıklı ticari mal değişimini geliştirmekle, antlaşmalar imzalamakla ve ticaret özgürlüğünü güvence altına almakla görevlendirdi.
    daha sonraları roma'da merkür adını alan hermes'in bu göreve seçilmesinin nedeni en iyi yalan söyleyen olmasıydı.
  5. dünyaya bakışımı değiştiren kitap.
    okudum ve hayata bakışım değişti derler ya, inanmazdım başıma geldi (bkz: swh)