1. bilimsel adı Rhincodon typus olan, dünyanın en büyük balığı. 35 ila 65 milyon yıl önce ortaya çıktıkları düşünülüyor. adının aksine, balina değil, köpek balığıdır. dolayısıyla kemiksi bir iskeletten değil, kıkırdaklardan oluşur ve dünyanın en büyük balık türüdür.

    boyları 19 metreye çıkarken, ağırlıkları 60 tonu bulabiliyor. dişileri de erkeklerden daha büyük oluyor genelde. kanımca en güzel özelliğiyse, gövdesindeki puantiye gibi olan beyaz noktalar ve ince beyaz çizgilerdir. bu desenler her bir köpek balığında farklıdır. (insan parmak izi gibi) böylece dikkatle incelendiğinde ve takip edildiğinde birbirlerinden ayırt etmek mümkündür.

    aşağı yukarı 27 bin dişe sahip olmasına rağmen, dişlerini beslenmek için kullanmaz. balina köpek balığı besin süzer 3 köpek balığından biridir. diğerleri büyük camgöz ve dev ağızlı köpek balıklarıdır. sudaki plankton ve küçük deniz canlılarını süzerek beslenirler.
    şöyle...
    tabii o cüsseyi doyurmak kolay değil. günde 2 milyon kilo su süzerek 20 kilodan fazla yedikleri düşünülüyor.

    denizin bu sakin ve zararsız devleri ılıman suları (21 derece) sever ve genelde yüzeye yakın takılırlar. ancak bu, avcılara kolay hedef olmalarına yol açar maalesef. dolayısıyla da birkaç yıl önce kırmızı listeyle koruma altına alındılar. ömürleri ortalama 100 yıl olan bu canlılar sakin mizaçları ve yüzeye yakın yaşamaları yüzünden dünyanın birçok ülkesinde turistlerin büyük ilgisini çekiyor. birçok yerde balina köpek balıklarıyla birlikte yüzme turları da düzenleniyor.

    kanımca yer yüzünün en güzel canlılarından biri olan balina köpek balıklarının birkaç resmini aşağıya bırakıyorum ^:kalp^

    boyunu insanla kıyaslarsak

    beyaz noktalar

    aç ağzını bakayım