• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (7.00)
barfly - barbet schroeder
filmde alkolik yazar henry chinaski (mickey rourke) ve kendisi gibi toplum dışı bir alkolik olan kadın arkadaşı wanda wilcox'un (faye dunaway) bütün gün sefil bir barda geçen dipsomanik yaşantıları, barmenle (frank stallone) olan rutin didişmeleri, her seferinde sonuçsuz kalan değişme çabaları anlatılmaktadır. wanda ile aynı eve taşınmaları, kitabının basılması için bir yayıncıdan aldığı önemli teklif bile chinaski'nin normal topluma karışmasına yetmez.


  1. barfly (ingilizce: barlardan çıkmayan kimse, bar kuşu, bar sineği) türkiye'de sinemalarda "bar kelebeği" adıyla gösterime girmiştir.

    özgün senaryosunu amerikalı şair, yazar charles bukowski'nin 1984 yılında yazdığı filmi fransız yönetmen barbet schroeder 3 yıl sonra çekebilmişti. baş rollerinde mickey rourke ve faye dunaway'in oynadığı filmde bukowski'nin de bir cameo rolü vardır.

    charles bukowski'nin eserlerinde de sürekli olarak kendi hayatını anlattığı bilinmektedir. neredeyse hiç ayık gezmemiş olan yazar bu senaryoda da kendi hayatından bir dönemi yansıtmıştır. filmde bukowski'yi canlandıran mickey rourke alkolik şairi o denli başarılı oynamıştı ki bukowski öldüğü zaman "the new york post" da çıkan ölüm ilanında onun yerine henry chinaski rolündeki mickey rourke'un resmi basılmıştı. (bukowsky'nin eserlerindeki alter-ego'su henry chinaski'dir)

    2005 yılında matt dillon'un başrolünü oynadığı factotum adında bir devam filmi çekilmiştir.
  2. (bkz: hollywood - charles bukowski) kitabında mickey rourke'un nasıl seçildiği anlatılıyordu. bunu paylaşmasam olmaz. zira bu bölüm kafama kazınmış vaziyette.
    oyuncu seçmeleri yapılırken bukowski, yönetmenle birlikte kendini oynayacak aktörü seçmek için oradadır. hepsiyle görüşülür. ancak hiçbir aday bukowski'nin içine sinmez. bir tane aday da gelmemiştir. yönetmenle görüşürlerken kapı açılır. ayakta duramayacak kadar sarhoş birisi içeri girer, bukowski ve yönetmenin olduğu masaya doğru ilerlerken yere düşer. emekleyerek kalkmaya çalışır. bu sırada bukowski yönetmene dönüp işte bu der.
    içeri giren mickey rourke'dur.
  3. barbet schroeder bu filmin haklarini `cannon films`'den serbest biraktirabilmek icin elektrikli testere ile sirket binasina gitmis, ve testereyi calistirip parmagini kesmekle tehdit ederek istedigini alabilmistir... bu gercek hikayenin kurgusal bir versiyonu hollywood - charles bukowski'de de gecer.