1. ülkemizde tartışılmasının tek nedeni rte gibi bir diktatör bozuntusunun cb olmasıdır.

    şu sorunun cevabını çok merak ediyorum. şu anki mevcut sistemde nasıl bir sorun yaşanıyor. akp ülke menfaati için hangi kanunu çıkartamadı ( istedikleri kanunları muhalefet mv lerini döverek dahi çıkardığını biliyoruz, ) yada hükümet hangi düzenlemeyi, atamayı yapamıyor da başkanlık sistemi konuşuluyor?

    ankaranın göbeğinde iki kez bomba patladı, reyhanlıda, istanbulda patladı. bir çok masum insanımız öldü. rusya ile suriye yüzünden savaşın eşiğine geldik, turizmde kriz var, suriyeden 3 milyon insan geldi, kavgalı olmadığımız bir tane komşu yok. hatta komşumuz olmayan israil ve mısır ile dahi aramız bozuk. halk perişan, vergiler insanların belini büküyor; kdv, ötv, öiv, mtv, zorunlu trafik sigortasi...

    elini nereye atsan sorun fışkırıyor. 13 yıldır yönettikleri ülkenin hali bu. bu sorunları çözmek istediler de, gereken kanunu mu çıkartamıyor meclisten? gereken atamayı mı yapamıyor? engel olan nedir şu anki sistemde? bunu bir açıklasın akp, söz ben de başkanlık sistemi güzellemesi yaparım.
  2. başkanlık sistemi ama hangi başkanlık sistemi?
  3. eğer gerçekten erkler arasında sert bir ayrım olacaksa desteklenmeli. ama işte hayallerdeki başkanlık sistemi ile düşünülen türk tipi başkanlık sistemi arasında dağlar kadar fark var.
  4. türkiye için felaket olur.
  5. uzlaşmacı demokrasi modeliyle(çok parti) bir arada uygulanması sistem tıkanıklıklarına davetiye çıkarır. ülkemizde de henüz iki partili bir sisteme(çoğunlukçu demokrasi) geçilmesi yakın zamanda mümkün görünmediğinden şu anda uygulanması çok tehlikeli olacaktır.

    onun dışında sistem olarak kötülenecek bir tarafı yoktur. hangi hükümet sisteminin daha iyi olduğuna dair tartışmaların bir sonuca bağlanması da pek mümkün değildir. hükümet sistemleri onları uygulayan devletlere göre değişkenlik gösterir. olumsuz sonuçlar sistemin kendisinden değil, uygulayan devletten kaynaklanır.
    endi
  6. abd'deki sistem aynen kopyalanacak ise desteklediğimdir, zira başkan'ın ülke içerisinde yetkileri kısıtlıdır ve kendileriyle ilgili kararları öncelikle eyaletler vermektedir. lakin türkiye'de de bu sistemin böyle işleyeceğini düşünmek hayalperestlik olur. adam ülkeyi hacıladı bırakmıyor.
  7. sadece üniversite mevzunları oy kullanabilecekse bu sistemde, hemen gelsin dediğimdir. tabi bizim ülkemizde üniversite okumuş olmak da birşey ifade etmiyor ya o ayrı.
  8. gün geçtikçe yaklaşıyoruz. sonun başlangıcı gibi. umarım gelmez.
  9. amariganin gerceklestirmesi icin tayyibi görevlendirdigi, sadece onlar öyle istedigi icin gerceklestirilecek, yönetim sistemi.