• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.00)
batık krediler - petros markaris
2010 yazı: yunan hükümetinin bir borç dalgasına kapılıp sürüklendiği sıcak günler… kriz, devlet güvencesinde olduğunu sanan herkesi vurmuştur. kesintiye uğrayan maaşıyla komiser haritos da durumdan nasibini alanlar arasındadır. üstelik tam da kızı evleniyorken…

çok geçmeden krizin sadece ekonomik olmadığı anlaşılır. sosyal yaşama yayılan kriz, kriminal alana da sıçrar ve böylece yunan finans dünyası birbiri ardı sıra yaşanacak ölümlerle sarsıntıdan sarsıntıya yuvarlanır. cinayetleri soruşturmakla görevlendirilen haritos, haksız kazançlarla kimlerin hızla zenginleştiğinin izini sürmeye başlar.

polisiye edebiyatın nevi şahsına münhasır komiserlerinden kostas haritos, batık krediler’de avrupa birliği’nden yunanistan’a akan paranın peşine düşüyor. batık krediler, istanbul doğumlu petros markaris’in yunanistan’ı iflasa sürükleyen ekonomik sarsıntıya adadığı bir atina polisiyesi. (can yayınları tanıtım bülteni)


  1. polisiye edebiyat bolca burun kıvrılan, hatta edebiyat kelimesi ile yan yana anılmaktan imtina edilen, sadece keyifli vakit geçirmek için okunan bir türdür kimileri için. oysa özellikle toplumsal polisiye iyi bir yazarın elinden çıktığında keyifli vakit geçirilen bir beyin jimnastiğinin yanı sıra iyi bir edebiyat ve sosyolojik inceleme de sunabilir okuyucuya. mesele her zaman olduğu gibi burada da aynı: neyi, kimi okuyacağımızı iyi seçebilmek.

    polisiye edebiyat tarihi ile ilgili türkiye'deki en önemli isimlerden biri olan erol üyepazarcı 'nın da dediği gibi, iyi bir polisiye kesinlikle iyi edebiyattır. petros markaris'in komiser haritos'unun maceraları da bu tanımın hakkını veren kitaplar. hem iyi bir edebiyat, hem toplumsal bir bakış, hem de politik bir duruş barındırır.

    kitabın konusuna ilişkin çok fazla detay verip okuyacakların tadını kaçırmayayım; özeti bildiğiniz şu sözdür: "banka soymak nedir ki banka kurmanın yanında?"^:brecht - üç kuruşluk opera^
    mesut