1. evinizi bekar evi diye küçümsemeyin, yemekleri de gözünüzde büyütmeyin.

    ilk öğrendiğimde şok olduğum bir bilgi var hemen sizinle paylaşayım salçayla soğanı kavurduktan sonra üzerine ne koyarsanız onun yemeği oluyor bu kadar basitmiş olay. kuru fasulye, nohut, taze fasulye, patates, bamya, pırasa hepsi birbirinin aynısı. pişme süreleri önemli mesela pırasa yaparken önce havuçlar sonra pırasalar koyuluyor çünkü havuç geç pişer. bunu bilmeseniz bile ortaya yenmeyecek kadar kötü bi yemek çıkmaz ikinciye kendiniz keşfedersiniz zaten.

    sarma dolma gözde çok büyütülür genelde ama içini hazırlamak 10 dakikadan fazla sürmez biber dolması yapıyorsanız içini temizlemek doldurmak da çok zahmetli değil. içini hazırlarken her biber için bir yemek kaşığı pirinç koyarsanız 6-7 biber için bir domates bir soğan küçük bir sarımsak zeytin yağ nar ekşisi domates biber salçası nane pul biber karıştırıp yarım saat sürmeden anne evi yemeği hazırlayabilirsiniz. sarma kısmı biraz uğraştırıcı ama dizi izlemeyi falan seviyorsanız izlerken sarıp dondurucuya koyabilirsiniz böylece bekar evinde de dondurma kutusundan yaprak sarma çıkabilir.

    krema ve beşamel sos yemeklere çok uğraşılmış havası katıyor. zamanınız yoksa ve yemeğe biri gelecekse tavukla beraber güzel de oluyor. krema hazır satılıyor zaten ama yoksa beşamel sos da aynı işlevi görür az yağda bir kaşık unu kavurup üzerine bir bardak süt ekliyoruz kaynayana kadar karıştırıp karabiber tuz koyuyoruz. sonra soteledigimiz tavuk ve yanına istediğiniz sebzelerle karıştırıp fırınlayın. mantarla hazır garnitürle falan güzel oluyor. yine beşamel sos veya kremayla fırında makarna da oldukça basit.

    karnıyarık da çok büyütülür genelde. ince uzun patlıcanlardan alıp pijamalı soyuyoruz, anneler genelde kızartır ama ben tepsiye koyup fırında biraz közler gibi yapıyorum daha hafif. içi için kıyma önceden pişirilmediyse önce onu az yağda pisiriyoruz sonradan salça soğan domates ekliyoruz kıymayı pişirip kaldırdıysanız hepsi birlikte pişiriliyor hafif közlenen patlıcanların ortasını biraz açıp içlerini dolduruyoruz tencere yada tepsiye dizip üzerlerine salçalı su döküyoruz kıyma koyduğumuz kısmın üzerine dilim domates biber koyulabilir sonra ocağa ya da fırına hangisinde yapacaksanız artık.

    bir de pilav var baldo pirinçle önceden ıslamadan yapıyorsanız 1e 2 ölçüsü tam tutar. önce yağda şehriyeleri kavuruyoruz üzerine yıkanan pirinçleri ekleyip biraz daha kavuruyoruz suyunu tuzunu ekleyip çok karıştırmadan kapağını kapatıyoruz. önemli kısımları, şehriye pilavın kurtarıcısı imiş fazla suyu çekip lapa olmasını önlüyor, suyunu koyduktan sonra limon sıkarsanız rengi daha beyaz oluyor tadı da ekşi olmuyor, suyu ekledikten sonra fazla karıştırmadan kapağı kapatıp su kaynayınca altını kısıyoruz suyunu çekince kapağın altına havlu kağıt koyuyoruz ki iyice demlensin.