• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (7.25)
belle de jour - luis bunuel
séverine serizy (catherine deneuve) paris 'te yaşayan görünürde mutlu bir evliliği olan her şeye sahip güzel bir kadındır. séverine doktor olan kocası pierre (jean sorel)'e karşı soğuktur, hatta aralarında fiziksel bir ilişki olmadığı da sezilmektedir. günün birinde kendisinde gözü de olan aile dostları henri husson (michel piccoli)'dan seçkin bir randevu evinin adresini alır ve öğleden sonraları bu lüks genelevde çalışmaya başlar. buradaki yeni adı "gündüz güzeli" dir artık.


  1. "gündüz güzeli" adı fransızca'da sadece gündüzleri açan bir tür zambak çiçeğinin adından gelmektedir. aynı zamanda fransızca'da "fahişe" anlamına gelen bir deyim olan "gece güzeli" ("belle-de-nuit")'ne de alaycı bir gönderme yapılmıştır. filmde burjuva sınıfından evli, güzel bir kadının öğleden sonralarını lüks bir genelevde fahişe olarak geçirmesi konu edilmektedir. birçok filminde olduğu gibi buñuel'in burjuva ahlakını acımasızca eleştirdiği bu filmi çevrildiği yıl venedik film festivali'nde altın aslan ödülü almıştır.
  2. catherine deneuve deyince ilk aklıma gelen film. unutulmaz bir bunuel filmi. başar sabuncu'nun çektiği kupa kızı filmi bu filmin uyarlamasıdır. müjde ar'ın kariyerinde çok önemli bir film olmuştur.
  3. aynı isimli kitaptan uyarlanan, altın aslan ödülü almış filmdir. ikili hayal ve gerçeklik zemininde çekilmiş bir film olarak görülüyor; bir burjuvanın fahişelik hayalleri ya da bir fahişenin burjuva hayalleri.
    ben hakkında bir okuma yapmadan önce
    !---- spoiler ----!

    istismara uğramış bir kız çocuğunun sapkın fantezileri olarak düşündüm. aralarındaki soğukluğa rağmen kocasına olan sevgisi ve bağlılığı çok net. soğukluğun sebebi sevgisizlikten ziyade sevgi gibi. cinselliği kadın için bir ceza olarak görüyor belki hak ettiği cezayı çekmek için geneleve gidip çalışmaya başlıyor. kocasından saklamak istediği başkalarıyla ilişkiye girdiğinden ziyade, o masum kız çocuğu olmadığı gerçeği.

    !---- spoiler ----!

    her karakterle ilişkisi tek tek ele alınıp uzun uzun konuşulabilir aslında. kısa ama içi dolu bir film olmuş. eski filmlerin beni sıkan bir havası olur genelde o yoktu. minimum çıplaklıkla maksimum erotizm var o da ayrı güzel.