1. köyün birinde bir berber varmış. berber köyde kendini traş etmeyen herkesi traş edermiş, kendini traş edenleriyse traş etmezmiş.
    şimdi bu berber, kendini traş etmeli midir, etmemeli midir?
  2. eğer "sadece" kendini traş etmeyenleri eder denirse elbette olay paradoksa döner. açıklamaya gerek yok zaten sebebini. ama "sadece" denmezse kendini traş edebilenleri de traş edeceği ihtimali ortaya çıkar ki bu durumda olay paradoks olmaktan çıkar. kendini gönül rahatlığıyla traş edebilir. ama tahminim ilk durumun göz önüne alındığı yönünde.
    jimi
  3. berber keldir(kösedir).
    erlik
  4. bir berber bir berbere bireberber gel beraber bir berber dükkanı açalım demiş.

    berber durur mu yapıştırmış cevabı
    ctrl+v.

    daha kötü bir paradoks düşünemiyorum..
  5. berber paradoksu, russel paradoksundan türetilmiş bir bulmacadır. bizzat bertrand russell tarafından paradoksu örneklemek için kullanılmıştır. öncelikle paradoksu aktaralım. köyün birinde bir berber varmış ve bu berber dükkanının önünde şöyle bir levha asılıymış “sadece kendini tıraş etmeyen erkekler tıraş edilir.”
  6. bir benzer paradox "bu cümle yanlıştır" cümlesinin doğruluğunun sorgulanmasıyla oluşur. cümle doğruysa aslında yanlıştır. yanlış ise demek ki doğrudur.

    bir başkası, "kendi kendisinin elemanı olmayan kümelerin kümesi kendisinin elemanı mıdır?" sorusuyla ortaya çıkar.

    bütün bu paradoksların ortak noktası bu önermelerin ancak ve ancak değilleri doğruysa doğru olduğudur. yani matematiksel dille p <=> p'.

    p= berber kendini traş eder
    p'= berber kendini traş etmez.

    berber kendini traş ediyorsa berber kendini traş etmez.
    berber kendini traş etmiyorsa berber kendini traş eder.
    p <=> p'