1. 16 haziran 2013 tarihinde, devletin polisi tarafından atılan gaz kapsülünün başına isabet etmesi üzerine, aylarca komada kaldıktan sonra 11 mart 2014 tarihinde hayatını kaybeden, devlet tarafından katledilen dolayısı ile katili cezalandırılamayan 15 yaşında bir çocuk. bugün ölüm yıl dönümüdür.
  2. berkin elvan'ın adının devlet tarafından öldürülen diğer insanlar gibi hatırlanacak olması hayıflanılacak bir şey değil, toplumlar tarihinde sıkça rastlanan bir gerçekliktir. savcı kiraz ya da benzeri pozisyonda birinin adının aynı sıklıkta anılmayacak olması da öyle. sadece bu coğrafyada ya da yakın tarihte değil, insanlık tarihinde o günün otoritesiyle şu ya da bu biçimde çatışan, hakim güç tarafından katledilenler insanlık tarihine iz bırakırlar. otoritenin belki milyonlarca savunucusundan geriye ise pek az şey kalır. 16. yy britanyasından guy fawkes'in ismi sempati ya da nefretle halen anılır, ölümünden 400 yıl sonra sinemaya esin kaynağı olurken o dönemden bir aristokrat ya da yargıcın ismini dönemle özel olarak ilgilenenenler dışında kimse bilmez. aynı örneğin yüzlercesini farklı zaman dilimleri ve bölgelerden verebilirsiniz. buna belki tarihin adaleti, belki de yüzyıllardır otoriteyle bazen örtülü bazen açık savaşım veren insanlığın hafızası denilebilir.

    onun için devlet sokakları, mahalleleri, köprüleri... kendi polisinin, askerinin, yöneticisinin isimleriyle donatsa da insanlık yarın onları değil berkin'i hatırlayacaktır.
    worns
  3. bu platformda böyle tartışmaları görünce gerçekten şaşırıyorum. geçin teröristi, vatanseveri haklıyı haksızı artık. siz burda fikirlerinizle birbirinize sıkarken, ölen ölüyor, ölen bir çocuk nihayetinde, kaçımız ailemizden ve çevremizden gördüklerimize şekillendik o yaşlarda, o çocuk da öyle şekillendi ve yine başka şekilde yetişmiş insanlar tarafından öldürüldü.

    öyle bir ağlasam
    öyle bir ağlasam çocuklar
    size hiç gözyaşı kalmasa.

    öyle bir aç kalsam
    öyle bir aç kalsam çocuklar
    size hiç açlık kalmasa.

    öyle bir ölsem
    öyle bir ölsem çocuklar
    size hiç ölüm kalmasa.

    farkındaysanız aziz nesin, çocukları terörist, vatansever, faydalı, faydasız diye ayırmamış. sizde ayırmayın, kimsenin ölümü üzerinden ideolojilerinizi törpülemeyin.
    kimbo
  4. kimileri için ekmek almaya giderken vurulup devleştirilen, kimileri için elindeki taşla polise karşı saldırgan tavrından dolayı başına gelen reva görülen ; iki ayrı kutupta bir çocuk.

    bu iki kutbu bir araya getirmek imkansız. ne dil dökersen dök, istersen yemin et , istersen inanması için tonla para ver. ülkemizde mevzu bahis siyaset olunca "anlayış" kelimesi şöylecenek bir gidiyor.

    elinde taşla çıkan fotoğrafına montaj diyenler olsa da, bu konuda bilgili olan tanıdığım insanların sözlerine dayanarak o fotoğrafın gerçek olduğuna inananlardanım. keşke yapmasaydı bunu ama malesef hikayenin sonu pek güzel bitmedi.

    lakin bir can geçti aramızdan. ardında bıraktığı iz, insanların aklında bıraktığı soru işareti "montaj mı, değil mi?" den öteye gidemedi. ben buna yanarım.

    küçücük bir çocuğu ( büyükler ahkam kesmeyi severler, bir yaş bile abi abla demek için yeterlidir kimimiz için, bu bakımdan berkin'e küçücük demeyi uygun gördüm ) sokağa çıkartacak. eline taş aldıracak, ona bunu yaptıracak nedenler neydi? yada tam tersinden bakalım. bunu yapan açısından. o kapsülü atan polisi bu kadar düşüncesiz hale getirecek şey neydi? kaç gündür sokaktaydı, belkide kaç gece sevmediği iktidarın polisi olarak sokakta görevini icra etse de. karşısındaki insanların ona iktidarın köpeği muamelesi çekmesinden sıkılmıştı. hiçbiri bir cinayet için yeterli sebep değil ama sadece şu soruları mı konuşsak artık?

    bırakın ortada dönen sen o'cusun ben bu'cuyum kavgasını. senin ülkende 15 yaşında bir çocuk, ülke geneline yayılmış bir eylemin kendi mahallesindeki kendince direnişinde niye sokağa çıktı ve öldü? bu ülkenin polisine, o ülkenin evladına bunu yaptıracak ne yaşandı ?

    berkin elvan, annesinin babasının berkini'dir. geri kalan hepimiz için 2013 haziran'ıdır berkin
  5. öldürülmesi ve sonrasında yaşananlar/konuşulanlar vicdan turnusolu olmuş çocuğumuz.
  6. devletlerin vatan sevdası pazarladığı, o günün muktedirlerinin siyasi kazanımları tarafındaki güvenlikçi politikalarını pompaladıgı mikro milliyetçi kullanışlı aptallar tarihin her döneminde vardır. vicdanlarını susturmak için güclünün önüne attıgı kırıntılarla dimağlarını doyururlar. egemenin yarattıgı bu hasarlı ögretilmişler, bu neyi savunduğunun farkında olmayan "antiterör" timi kafasını kaldırıp bakarsa yaşayacağı travmadan kaçmak zorundadır. göreceği de şudur; dünyanın en büyük mafyaları ve teröristleri devletlerdir.

    15 yaşında bir çocuğun, (görüntülerde o paylaşıldan fotodaki gibi degil, kesinlikle izlememis de) elinde sapan olsa bile polis salahiyetleri kanununa tabi bir görevli tarafından kasten öldürülmeyeceğini bilmeyen, yani o savundugu devletin, insan haklarının esamesi okunmayan yasasını bile yok sayıp o devlete hakaret ettiğinin farkında olmayan bu kabileci kafanın hiç bir toplumun sözleşmesinin altında imzası olmamalıdır. berkin'e terörist diyen terörizm tarafındadır.

    sınırlar, devletler, silah satış sözleşmeleri, koca koca tarih kitapları, temize çekilmiş katliam defterleri, uzun cuppeli hukuk adamları, sermayenin kuklası puntoları büyük ölü sevicileri... bunlar insan haklari ve vicdanını bağlamaz. bahşedilen bir maaşa satılmayan, parayla alınmayan ahlaki değerlere hasret öleceğiz, onlar yaşasın bakalım
  7. ölümünün ardindan geçen onca zamana rağmen bana kafatasçılara laf anlatılamayacağını, onu hayatından eden nefretin hala kazanmaya devam ettiğini, zart sevici zurt teröroden baska zihni hazinesinde metelik kalmamış olanlarla tartışılamayacağını göstermiş çocuk. pes ediyorum çocuk, evimde türk töresinin bu ülkeyi yönettiğinde kılıçtan geçırilecegimiz günü bekleyeceğim etnik artığı milliyetsiz ailemle. hakkında yazılan onlarca psikopatolojik tespit ve tedavisine rağmen ırkçı kalınabilmesine şaşacağım bütün vatansızlıgımla. dünyada nefret söylemi yasaya girerken nefret cinayetinin yasallaşmasını izleyeceğim. çünkü 66.sonedeki gibi "değmez bu yangın yeri.." çocuk. milyarlarca insan öldükten sonra bile "kana kan olmalı ama türk töresi" diyen birileri cıkacak diye korkuyorum çocuk. senin 16 kilo bedeninin çurümesiyle kurtulacak bir devletten sözediyorlar. okuma yazma bilmenin bile bir sorumluluğu olmalı demisti bir arkadaşim, o sorumluluk turk töresince kılıçtan geçırilmemizi öğretmiş birilerine, bunu ögrendim çocuk. kitapların autschwitz'deki fırınlardan nasıl yağ cıkacağını anlatıp en iyi öldüren silah yapımını öğrettiği zamanların üzerinden çok geçmedigini hatırlattın bana çocuk. sağol... sağ olabilseydin keşke.
  8. dava 4 yıldır emniyet tarafından saklanan ve mahkemeye sunulmayan deliller yüzünden ilerlemiyordu ve jandarma kriminal 1 ay gibi bir sürede suçlunun %70 oranla sanik f.d. oldugunu ve görüntülerdeki gorevlinin kasten öldürdügünü ortaya koydu. sanık hala tutuksuz yargılanıyor ve görevine devam ediyor. bu arada "berkin elvan ölümsüzdür" diyenler ve avukatlarından bazıları tutuklu.

    bu arada davada aynı görüntüleri defalarca izlemek zorunda kalan anne gülsüm elvan mahkemede kendisini tutamayarak ağlaması ve "katilsiniz" diye isyan etmesi konusunda emniyet gorevlileri ve sanık avukatları bu acılı anneye "biz bu kadına katlanmak zorunda mıyız" demislerdir.
  9. 12-13 yaşındaki çocuklar, birileri gelip "bu devlet benim, 3-5 fazla kazanacagim yandaslarima 3-5 fazla kazandıracagım" diye iktidar sahibi olup çocukları terorist ilan etsin diye canıni vermedi. o vatan icin ağzi süt kokan çocukların bıraktıgı emanete en büyük ihanettir çocuklarinı yaşatmamak ve kurşunların, bombaların hedefi yapmak. barışı 3-5 yil iktidarda fazla kalmak icin çöpe atmaktir vatan hainligi. devletin bekasının ölümle sağlanacagını sanmaktır. devletin yanlısını söyleyeni hain ilan edilmektir vatan hainligi. bu devlete çoreklenmis hainler, her karşı cıkısı bozgunculuk zannedin isterler. vatan sevgisi, o çok sevdiginiz devlet birilerine peşkeş çekildiğinde gerektiginde ona karşı cıkmaktır. o yüzden bu devletin asıl hainleri emperyalizmin maşasi olan milliyetcılerdir. 90 yıllık tarihimiz bu şovenistlerin emperyalizm maşalıklarıyla "vatan haini" diyip vatan ve halk sevdalılarıni "içlerinden temizlemekle" gecmistir.
  10. başlığının altında, alışveriş sitelerindeki bunu alan bunu da aldı misali serap eser bakınızı verilen maktul. madem öyle, o zaman bkz: serap eser'i kim öldürdü?