1. ceylan önkol: "14 yaşındaki çocuk, ceylan önkol'un karakoldan atılan "havan topu" ile öldüğü iddia ediliyor. vücudu paramparça oluyor. polis gitmiyor, savcı gitmiyor, doktor gitmiyor."

    seyhan doğan: "13 yaşında hayatı çalınan, annesinin gözü önünde işkence edilen bu çocuğumuzun kemikleri yıllar sonra mardin'de bulunmuştur. otopsiye göre seyhan doğan'ın başı kesilmiştir."

    doğan teyboğa: "24 temmuz günü silopi’de kışın öğrencisi olduğu okulun önünde kafasına isabet eden gaz bombasıyla yere yıkıldı, 13 yaşındaki doğan. hastanede iki gün sonra öldü.
    "kendisi benim öğrencimdir. hem 6 hem de 7. sınıfda sınıf öğretmeni bendim doğan tayboğa'nın. yazın da ölüm haberini alınca yıkılmıştım. ...doğan çok saf ve temiz bir çocuktu. buradakilerin karşamba dediği buzlu suyun içine tang, lazo gibi meyve sularının dökülmesiyle yapılan dondurmaları el arabasıyla satardı."

    abdurrahman coşkun: "1995 yılında 21 yaşındayken gözaltına alınıp, resmi kayıtlara göre serbest bırakılan, ancak 18 yıldır kendisinden haber alınamayan er kişi. bugün kemikleri bulunmuştur."

    fırat basan: "2010'da akrep aracı tarafından ezilerek öldürülen 10 yaşındaki `diren basan`'ın abisidir. 17 yaşındadır. intihar etmiştir."

    serap eser: "17 yaşında. hiçbir şeye taraf bile değildi. sadece belki de geç kalmamak için koşarak yetiştiği bir otobüse bindi bir gün, akbilini bastı, koltuğuna oturdu veya ayakta kaldı kim bilir... sonrası alev, korku, sirenler ve belki hayal meyal bir hastane.. görmediyse yansımasını bir şekilde şanslıydı hatta belki de."

    uğur kaymaz: "uğur'un 12 yaşındaki bedenine 13 kurşunu uygun gördü devletin özel timi. babasında da sekiz kurşun vardı."

    fatih tekin: "batman'da dün başlayan gösteriler bugün yer yer devam ederken, petrol mahallesi'nde, saat 14.00 sıralarında toplanan göstericilere güvenlik güçleri müdahale etti, uyarı ateşi açtı. bu sırada parkta oynayan 3 yaşındaki fatih tekin, boğazına isabet eden kurşunla ağır yaralandı. batman devlet hastanesi'ne kaldırılan küçük çocuk, doktorların tüm çabasına karşın öldü.."

    roboski katliamı: "roboski’de çoğu çocuk yaşta 34 kürt köylüsü savaş uçaklarının bombardımanı sonucu parçalanarak öldürüldü. sorumluları açığa çıkarılmadı, hesap sorulmadı, “kaçınılmaz yanlışlık” dendi ve özür bile dilenmedi. seyithan "sevgilisine kontör almak için" kaçak mazota gittiği anda üzerine yağan bombalarla öldürüldü."

    ali ismail korkmaz: "19 yaşında. gezi parkı direnişi sırasında sivil görünümlü bazı kişiler üzerine sopalarla saldırdı, başına ve vücuduna vurdular. hastaneye gitti, önce karakola git ifade ver, dediler. olaydan bir gün sonra fenalaşınca hastaneye kaldırıldı. beyin kanaması geçiriyordu, çok geç kalınmıştı. 38 gün komada kaldı, kurtulamadı.”

    mehmet ayvalıtaş: "19 yaşında, 1 mayıs mahallesi'nde yolu kapatan eylemcilerin üzerine araba süren bir kudurmuş faşist tarafından katledilen genç. mehmet ayvalıştaş’ı ezen aracın sürücüsü 19 yaşındaki mehmet görkem demirbaş, aracı durdurduktan sonra, linç edilme ihtimaline karşı mahallenin muhtarı tarafından olay yerinden kaçırıldı. daha sonra karakola götürülen demirbaş, serbest bırakıldı."

    berkin elvan: "14 yaşında polisin attığı gaz fişeği başına saplanan berkin okmeydanı eğitim araştırma hastanesinde ameliyata alındı. 268 gün komada kaldı. 16 kiloya düşüp verdiği yaşam mücadelesine yenik düştü."

    ölümünü anlatmak için süslü sözlere gerek olmayan çocuktur, ana kuzusudur. ilk değildir, son olmayacaktır. devlet eliyle, doğrudan ya da dolaylı olarak öldürülen onlarca yavrudan biridir. katili, "polise emri verenlerdir."

    rakel dink: "yaşı kaç olursa olsun; 17 veya 27, katil kim olursa olsun, bir zamanlar bebek olduklarını biliyorum. bir bebekten bir katil yaratan karanlığı sorgulamadan hiçbir şey yapılmaz kardeşlerim."
  2. vurulmadan önce defalarca yuruyusunu, bakisini, durusunu gordugum cocuk, mahallemin cocugu... iyi ki de gormusum. hic aklimdan silinmiyorsun berkin. daha gecen ay ruyamda seni gordum de mezarina ziyaretine geldim. fark etmissindir. hersey cok guzel olacak, sirf senin hatrina...
  3. üç sene önce bugün hayatını kaybeden çocuk, bir ara aynı sokaklarda yürüdüğümüz eski komşum.

    sen uyanmadın ama biz her gün sana uyanıyoruz çocuk. ah berkin'im ah. yavrum.
  4. bugün ölüm yıldönümüdür, katilleri hâlâ yargılanmamıştır.

    "buraya bakın, burada, bu kara mermerin altında
    bir teneffüs daha yaşasaydı
    tabiattan tahtaya kalkacak bir çocuk gömülüdür
    devlet dersinde öldürülmüştür"

    ece ayhan
  5. devletlerin vatan sevdası pazarladığı, o günün muktedirlerinin siyasi kazanımları tarafındaki güvenlikçi politikalarını pompaladıgı mikro milliyetçi kullanışlı aptallar tarihin her döneminde vardır. vicdanlarını susturmak için güclünün önüne attıgı kırıntılarla dimağlarını doyururlar. egemenin yarattıgı bu hasarlı ögretilmişler, bu neyi savunduğunun farkında olmayan "antiterör" timi kafasını kaldırıp bakarsa yaşayacağı travmadan kaçmak zorundadır. göreceği de şudur; dünyanın en büyük mafyaları ve teröristleri devletlerdir.

    15 yaşında bir çocuğun, (görüntülerde o paylaşıldan fotodaki gibi degil, kesinlikle izlememis de) elinde sapan olsa bile polis salahiyetleri kanununa tabi bir görevli tarafından kasten öldürülmeyeceğini bilmeyen, yani o savundugu devletin, insan haklarının esamesi okunmayan yasasını bile yok sayıp o devlete hakaret ettiğinin farkında olmayan bu kabileci kafanın hiç bir toplumun sözleşmesinin altında imzası olmamalıdır. berkin'e terörist diyen terörizm tarafındadır.

    sınırlar, devletler, silah satış sözleşmeleri, koca koca tarih kitapları, temize çekilmiş katliam defterleri, uzun cuppeli hukuk adamları, sermayenin kuklası puntoları büyük ölü sevicileri... bunlar insan haklari ve vicdanını bağlamaz. bahşedilen bir maaşa satılmayan, parayla alınmayan ahlaki değerlere hasret öleceğiz, onlar yaşasın bakalım
  6. berkin ne de olsa evinden uzak bir yerden ekmek alıyordu, ethem de zorla vurdurtmuştu zaten kendisini değil mi? abdocan mesela abdocan? karanlık sokağa girmiştir polisi zor durumda bırakmak için, kesin. ali ismail ya da; kafasını taşlara mı vurmuştur acaba siyasete alet olayım diye? bir çocuğun, çocuklarımızın, gençlerimizin acısını sidik yarıştırır gibi utanmadan peki öbürleri ne olacak diye yarıştırmayı bırakmak bu kadar mı zordu? o eşiği ne zaman atladık? birinin ölümü diğerininkini ne zaman makul yapmaya başladı?

    berkin elvan adında bir çocuk polisin kurşunu ile katledildi cümlesini kurduktan sonra "ama, fakat, lakin" demeye başlayan tam da o an durup insanlığını sorgulasın bir an.

    istanbulda, 2013 yılının haziran ayında, bir çocuk polis kurşunu ile katledildi. adı berkin elvan. nokta.
    mesut
  7. kimileri için ekmek almaya giderken vurulup devleştirilen, kimileri için elindeki taşla polise karşı saldırgan tavrından dolayı başına gelen reva görülen ; iki ayrı kutupta bir çocuk.

    bu iki kutbu bir araya getirmek imkansız. ne dil dökersen dök, istersen yemin et , istersen inanması için tonla para ver. ülkemizde mevzu bahis siyaset olunca "anlayış" kelimesi şöylecenek bir gidiyor.

    elinde taşla çıkan fotoğrafına montaj diyenler olsa da, bu konuda bilgili olan tanıdığım insanların sözlerine dayanarak o fotoğrafın gerçek olduğuna inananlardanım. keşke yapmasaydı bunu ama malesef hikayenin sonu pek güzel bitmedi.

    lakin bir can geçti aramızdan. ardında bıraktığı iz, insanların aklında bıraktığı soru işareti "montaj mı, değil mi?" den öteye gidemedi. ben buna yanarım.

    küçücük bir çocuğu ( büyükler ahkam kesmeyi severler, bir yaş bile abi abla demek için yeterlidir kimimiz için, bu bakımdan berkin'e küçücük demeyi uygun gördüm ) sokağa çıkartacak. eline taş aldıracak, ona bunu yaptıracak nedenler neydi? yada tam tersinden bakalım. bunu yapan açısından. o kapsülü atan polisi bu kadar düşüncesiz hale getirecek şey neydi? kaç gündür sokaktaydı, belkide kaç gece sevmediği iktidarın polisi olarak sokakta görevini icra etse de. karşısındaki insanların ona iktidarın köpeği muamelesi çekmesinden sıkılmıştı. hiçbiri bir cinayet için yeterli sebep değil ama sadece şu soruları mı konuşsak artık?

    bırakın ortada dönen sen o'cusun ben bu'cuyum kavgasını. senin ülkende 15 yaşında bir çocuk, ülke geneline yayılmış bir eylemin kendi mahallesindeki kendince direnişinde niye sokağa çıktı ve öldü? bu ülkenin polisine, o ülkenin evladına bunu yaptıracak ne yaşandı ?

    berkin elvan, annesinin babasının berkini'dir. geri kalan hepimiz için 2013 haziran'ıdır berkin
  8. devlet tarafindan öldürülmüş bir çocuktur. rica ediyorum bu kadar vahşi olmayın, dünya üzerindeki bütün kötülükleri 15 yaşındaki çocuklara yükleyip; sonra tüm kötülüklerden müstesna tuttuğunuz devletinizin , ırkınızın, ideolojinizin bugünkü gücüne kanıp kan kusmayın.
  9. ölümünün ardindan geçen onca zamana rağmen bana kafatasçılara laf anlatılamayacağını, onu hayatından eden nefretin hala kazanmaya devam ettiğini, zart sevici zurt teröroden baska zihni hazinesinde metelik kalmamış olanlarla tartışılamayacağını göstermiş çocuk. pes ediyorum çocuk, evimde türk töresinin bu ülkeyi yönettiğinde kılıçtan geçırilecegimiz günü bekleyeceğim etnik artığı milliyetsiz ailemle. hakkında yazılan onlarca psikopatolojik tespit ve tedavisine rağmen ırkçı kalınabilmesine şaşacağım bütün vatansızlıgımla. dünyada nefret söylemi yasaya girerken nefret cinayetinin yasallaşmasını izleyeceğim. çünkü 66.sonedeki gibi "değmez bu yangın yeri.." çocuk. milyarlarca insan öldükten sonra bile "kana kan olmalı ama türk töresi" diyen birileri cıkacak diye korkuyorum çocuk. senin 16 kilo bedeninin çurümesiyle kurtulacak bir devletten sözediyorlar. okuma yazma bilmenin bile bir sorumluluğu olmalı demisti bir arkadaşim, o sorumluluk turk töresince kılıçtan geçırilmemizi öğretmiş birilerine, bunu ögrendim çocuk. kitapların autschwitz'deki fırınlardan nasıl yağ cıkacağını anlatıp en iyi öldüren silah yapımını öğrettiği zamanların üzerinden çok geçmedigini hatırlattın bana çocuk. sağol... sağ olabilseydin keşke.
  10. 2 yıl öncede oldugu gibi hala süregelen tartışma.bizde çocuk olduk bizde ekmek almaya gittik.ama ben hiç ekmek almak için 5-6 km yol gitmedim.ekmek alırken belki karşıma biri çıkarda taş atarım diyerek taş toplamadım.bir çocugun her ne sebep ile olursa olsun öldürülmesi asla kabul edilemez ve sindirilemez ancak yan gruplarda bir çocugun ölümü üzerinden siyaset yapıyor provake ettiriyor.berkin elvanı bugün herkes hatırlıyor peki onun soruşturmasını yürüten ve büyük ilerleme sağlayan şehit mehmet kiraz sizce böyle anılacak mı ? polis berkini vurdu berkin ölümsüz kahraman oldu peki ya eylemcilerin attıgı molotof ile yanarak ölen kız için bu anma törenleri düzenlenecek mi ? cevaplar hep hayır.tekrar söylüyorum bir çocuk eyleme katıldıgı için öldürülemez,eylem adı altında içinde insanların bulundugu otobüste yakılamaz.ülkenin hali içler acısı.ama sol grupların sesi daha fazla çıktığı için sanmasınlar insanlar herşeyi yedi.herkese örümcek beyinli siyasal islamcı akp yalakası erdoğanın bilmem kılı demeyi bırakıp kendinize ve verdiğiniz desteğin nelere sebep oldugunu gördüğünüz zaman bu ülke daha yaşanılacak bir yer olacaktır.çok daha uzun yazabilirim ama ne desem boş.ben akp li değilim sadece bunu söyleyim yeter.ne de olsa hiçbir şekilde kendine ve yarattıkları duruma bakmayan o grupların etkisindeki insanlar sadece bana küfür edecek ve kendini tartmayı yine erteleyecekler.(bkz: mehmet kiraz) (bkz: serap eser)