1. tatlı diyeceğim ama değil sanki. bol buzlu serinletici bir icat diyelim. evet, adanalılar sıcaktan ne yapacağını bilemeyip icat çıkarmış. Adana'ya özgü, içinde nişasta küpleri bulunan, buz ve gül suyu şerbeti ile yapılan bir karışım.

    haftasonu tattım ben bunu; buzlu şerbet kısmı fena değildi ancak içine neden konulduğunu anlayamadığım nişasta parçalarını yutamadım; o nişastalar da tabakta kaldı haliyle. tabağı görünce "dezzem n'oldu?" dedi, "yesene!"; "yok bir şey teyzem de" dedim, "nişastaları yutamadım". o an o gözler bir büyüdü, bakışlarda şimşekler çaktı, artık filiz teyzenin gözünde nişastaları yutamayan bir zavallı değil, isayı gammazlayan havariden farksızdım. "allah affetsin" dedi, başka da yorum yapmadı. ben de mecbur yutmaya gayret ettim kalanları, sevdiğin için çiğ tavuk yenilir hesabı değil, daha çok adanalı korkusundan; malum sıcakta bunalınca güneşe silah sıkan insanlar bunlar . neme lazım...
    mesut
  2. su muhallebisi olarakta bilinir, adana yöresinde sokaklarda satılır. bizim evde gayet tepsi tatlısı olarak yapılır ayda yılda bir, yazın bağrında soğuk soğuk iyi gider.
  3. adana sıcağını çekilebilir kılan buzlu şey. taneleri tek başına yenmez gül suyuyla birlikte yerseniz gideri olur yoksa muhallenbiden beter tatsız tuzsuz bir şey.

    antakya civarında yerseniz "haytalı", tanelerini çıkarırsanız "karsambaç" olur.
  4. küp küp muhallebi parçacıkları şerbet içerisinde yüzmektedir. bursa'da da özellikle eski mahallelerde yaygın olarak el arabalarında servis edilir. satıcıları buz kalıbı taşır ve tabağa buz rendeler. şerbeti içinde gül suyu vardır. tam olarak yenilir mi yoksa içilir mi bilemiyorum. yerken diyelim, rendelenmiş buz tanecikleri ağızda çıtır çıtır dağılır.
  5. antakya'da haytalı adı ile satılan, seyyar satıcının önünde kuyruk oluşturacak kadar sevilen, benimse ikinciyi, allah mecbur bırakmasın, yemeyeceğim soğuk tatsız tatlı.
  6. icindeki nisastaya ragmen insanlarin nasil yedigine hayret ettigim tatli.
    eale
  7. buna muhallebi demek diğer muhallebilere hakaret sayılır.gelmiş geçmiş en uyduruk yiyeceklerden (bakın tatlı demiyorum) biridir.öyle ki tat vermesi için üzerine gül suyu dökerler.uyduruk olan her yemeğe karşı olduğum gibi buna da tahammülüm yok.
    goril