1. bilimsel bilgiden ibaret olduğu yanılgısı günümüz kuşağının bir meylidir.
  2. kimsenin tekelinde değildir.
  3. bilgi, büyümektir. bazen küçücük bir bilgiyi anımsar ve kendi hayatınızı kurtarırsınız.

    şakağınıza bir namlu dayalı ise, ve sizden tek bir şeyi söylemeniz bekleniyorsa, burada bilgi hayatınızı kurtarır. vahşi doğada mahsur kalırsanız ateş yakmayı bilerek hayatta kalırsınız. avlanmayı bilirseniz varlığınızı korursunuz.

    bilgi hayattır. aslında her birimiz 'bildiğimiz' kadar varızdır, konuştuğumuz kadar değil.
    ve en çok 'bilgisizler' konuşurlar. bu yüzden "cahil ile konuşurken söylenen her söz, ateşe atılan odun gibidir" denmiştir.

    bilgiyi lineer veya diferansiyel konuları, yabancı dil bilgileri, akışkan mekaniği gibi düşünmemek gerekir. hayata dair bilgilerin yelpazesi cihanlar kadar geniştir.
    konuşmayı bilirseniz etkilersiniz. anlamayı bilirseniz sevilirsiniz. sevmeyi bilirseniz mutlu olursunuz. umut etmeyi bilirseniz güçsüz düşmezsiniz. yemek pişirmeyi bilirseniz parmaklarınızı bile yalarsınız, parmak yalatırsınız.

    ve klişe olabilir ancak kendinizi bilirseniz henüz yaş ve her yöne eğilebilen desteksiz bir fidan değil, kökleri toprakla kucaklaşmış, gövdesi dağ gibi kudretli ve şefkatli kolları güneşe uzanan asırlık çınar ağaçları gibi yaşayabilirsiniz.
  4. 'kendiliği' zenginleştirdiği için, uğruna mücadele edilmesi gerekendir.
  5. bilme eylemi üzerine yazmak isterdim. belki sonra.

    simdilik kafamda ki yegane sey hepimizin bildigi bir sey;
    insan bazı bilgileri ögrendikten sonra hayatına aynı yerden devam edemiyor arkadaşlar. artık bir seyin degismesi gerektigini düsünüyor. bir seyleri degistirmek istiyor. hatta kendini bazen. olmuyor bazen.

    bir erbas dizesi bunu olabilecek en naif haliyle anlatmıs.

    "bunalıyoruz çocuk bunalıyoruz. biçim veremedigimiz seylerin bicimini alıyoruz."
  6. ...
    bilme eylemi, varlığın algılanışına dair bir esinleniştir. tabiatında taklit etmeyi barındırır. varolanı deforme etme üzerinden hareket eder. eksik olan değişince gelişir. bu canlının bilinç evrimidir. en başta sadece tek bir bilgi var gibi görünür. değişen bilme yolu/eylemi/biçimidir. morias da ki gerçek ve masal arasında ki diyalektik, benzer dogmalardan bağımsız ve periferde sadece küçülen bir ilk-eylem ile bağlantılıdır.

    ilk hareket noktası, bu bilginin etrafından şekillenir. fakat bilgi, tek başına salt bir şekil ile ifade edilmez. bilgi, diğer bilmelerden ibarettir. bilme eylemi, her seferinde deforme edilmiş haliyle gelişir. her hasar, farklı bir anlamdan (sezinlenişle) başlar. öyleyse bilgi yoktur. bilinen, diğer bilmelerden ibarettir. ilk bilgi hiç varolmamıştır. endüljans sahtedir.
    ...

    (bilgin'in düşüşü)
  7. fikir sahibi olmanın temelidir...

    değerlidir...
    gereklidir...
  8. modern çağın petrolüdür. facebook'un doğru düzgün kar bile etmeyen whatsapp'i 16 milyar dolara satın almak istemesinin (ve almasının) sebebidir. google'ın ve facebook'un bedava olmasının da sebebidir...
  9. konfüçyüs der ki, "gerçek bilgi, bildiklerimizi bildiğimizi bilmek ve bilmediklerimizi bilmediğimizi bilmektir."